- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.07.2016, 09:29)
- Alina Pavelescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: De la Muzeul Instalatorului la aventuri nocturne prin Bucureşti - GALERIE FOTO
Lume, lume! Dacă n-ai vizitat niciodată legendarul oraş Petroşani, ei bine, ar cam fi timpul să te gândeşti să o faci. În Petroşani s-a deschis zilele astea cel mai nonconformist muzeu din România: Muzeul Instalatorului.
Urmărește
644 afișări
REPORTAJ: De la Muzeul Instalatorului la aventuri nocturne prin Bucureşti (Imagine: Facebook)
Vezi GALERIA FOTO de mai jos
Evenimente selectate de Alina Pavelescu, istoric:
Lume, lume! Dacă n-ai vizitat niciodată legendarul oraş Petroşani, ei bine, ar cam fi timpul să te gândeşti să o faci. Nu pentru că bronzul de cărbune rezistă, orice s-ar spune, mai bine decât cel de Sunny Beach, ci pentru că în Petroşani s-a deschis zilele astea cel mai nonconformist muzeu din România: Muzeul Instalatorului. Muzeul – care nu-şi revendică nicio legătură cu muşchii bine lucraţi ai instalatorului polonez, nici măcar cu mai puţin dotatul, dar la fel de faimosul Dorel local, ci exclusiv cu creativitatea minţii omeneşti – este opera artistului Ion Barbu, omul care, mai înainte de Petroşani, a introdus oraşul Petrila pe harta selectă a memoriei culturale. Aşa că, daca te rişti spre Petroşani, merită să dai o raită şi pe la Petrila, ca să vizitezi, spre exemplu, casa memorială I.D. Sîrbu. Sau, de ce nu?, Muzeul Mamei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Până una-alta, Muzeul Instalatorului se prezintă în mod original ca fiind singurul muzeu din ţară deschis în ziua de luni, atunci când celelalte muzee sunt închise. Şi, fiindcă municipalitatea din Petroşani nu a găsit deocamdată – ce-i drept, dacă găsea, ar fi fost nepermis de frumos – nicio soluţie pentru a-l administra, exhală şi ceva din parfumul indolenţei noastre naţionale: e unul dintre multele muzee autohtone la care trebuie să ceri cheia pentru a putea intra. De unde? Nu ştiu, dar sper că de la vreo vecină, căci primăriile, în genere, sunt populate cu oameni veşnic ocupaţi în altă parte decât la serviciu.
Galerie foto
Detalii despre ce puteţi vedea în Muzeul Instalatorului, ca să fiţi siguri că merită osteneala de a umbla după chei, aflaţi de pe pagina sa de Facebook:
Şi din discuţiile de la om la om, căci faima se duce repede. E încă vară şi încă vacanţă, aşa că mi-am propus să vă invit doar la activităţi culturale dintre cele dinamice şi plăcute. Iată, de pildă, Nocturna Muzeală de la Muzeul Naţional de Artă al României. Începe pe 29 iulie, ora 19 şi se întinde până a doua zi la ora 22. Nu doar la sediul central de pe Calea Victoriei, ci şi la Muzeul Colecţiilor de Artă, muzeele Zambaccian şi Theodor Pallady. Ce poate fi mai romantic decât să vizitezi în nocturnă o expoziţie gen „Oglinzile Orientului” meditând, de mână cu iubitul/iubita, la soarta incertă a atâtor frumuseţi rubiconde?
Sau poate că sunteţi deja la munte, la Sinaia, în căutare de distracţii şi daţi târcoale fantomelor Peleşului.
La Muzeul Naţional de Istorie al României , se poate vizita gratuit, într-un tur al „porţilor deschise” faimoasele reconstituiri 3D din expoziţia „România-civilizaţii suprapuse”. Nu uitaţi să luaţi de-acasă câteva dopuri de PET, căci asociaţia organizatoare, Cultura Verde, încurajează colectarea lor la faţa locului, întru susţinerea sănătăţii mediului natural.
Iar sâmbătă, 30 iulie, pe înserat, adică de pe la 20.30, geograful Andrei Ionel Bergheş ne îmbie la o aventură nocturnă prin Bucureşti. „Pe dealurile Bucureştiului”, ediţia a 9-a, începe în Piaţa Sfântul Anton, la intrarea în Hanul lui Manuc şi ne va purta pe traseul pietonal: Piaţa Unirii – Dealul Mitropoliei – scara de la turnul clopotniţei – Str. Ienăchiţă Văcărescu – Str. Principatele Unite – Str. 11 Iunie – Str. Xenofon – Aleea Suter – Str. Cotescu – Str. Constantin Istrati – Parcul Carol – Str. Candiano Popescu – Căminul Măturătorilor – Castelul Ţepeş – Mausoleu – Arenele Romane – Gara Filaret. Nu mai puţin de 5 kilometri de istorie.
Ar fi chiar păcat să nu ne bucurăm de vară, de vacanţă, de vraja nopţilor bucureştene şi, mai presus de toate, de irezistibila forţă a minţii omeneşti, căreia nici măcar municipalitatea din Petroşani nu-i poate sta în cale. Pe săptămâna viitoare!
Citeşte şi: Primele benzi desenate cu supereroi transsexuali vor apărea pe rafturile librăriilor din SUA
Citeşte şi: "Casa" lui James Bond, la vânzare. Cât va primi proprietarul pe celebrele studiouri Pinewood - GALERIE FOTO
Citeşte şi: COOLTURA de WEEKEND: Megastarurile de la Iron Maiden şi Muse, în Bucureşti: Heavy metal şi distopie - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe