FOCUS: "Eu când vreau să fluier, fluier", favorit în competiţia Berlinalei, cu 2 zile înainte de gală

Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", în regia lui Florin Şerban, este unul dintre filmele favorite în competiţia Festivalului de la Berlin (11 - 21 februarie), presa de specialitate cotându-l mai bine decât "The Ghost Writer", al lui Roman Polanski.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "Eu când vreau să fluier, fluier", favorit în competiţia Berlinalei, cu 2 zile înainte de gală

Regizorul Florin Şerban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dar, cu toate acestea, cu două zile înainte de gala de premiere, când au mai rămas de vizionat şase filme din competiţia oficială, emoţiile continuă să fie foarte mari.

Screen Daily alcătuieşte zilnic un top al celor mai bune filme, votanţi fiind atât criticii cotidianului, cât şi alţi şase critici de la publicaţii internaţionale.

Astfel, potrivit celui mai recent clasament, filmul lui Florin Şerban este cotat cu 2,9 puncte, fiind devansat doar de pelicula rusească "How I ended this summer", de Alexei Popogrebsky, care a primit 3,1 puncte.

Pe de altă parte, "Eu când vreau să fluier, fluier" a devansat în topul preferinţelor criticilor cel mai recent film al lui Roman Polanski, "The Ghost Writer", cotat cu 2,8 puncte, dar şi pelicula "Honey", a turcului Semith Kaplanoglu, cotată cu 2,5 puncte.

Următorul favorit, cu 2,4 puncte, este lungmetrajul "Apart Together", în regia lui Wang Quanan, proiectat în deschiderea festivalului, urmat, cu 2,3 puncte, de pelicula "Submarino", a celebrului Thomas Vinterberg.

În topul criticilor urmează patru lungmetraje, cotate cu câte 2,1 puncte, şi anume "Howl", de Rob Epstein şi Jeffrey Friedman, "Greenberg", de Noah Baumbach, "A somewhat gentle man", de Hans Petter Moland, şi "The Hunter", de Rafi Pitts.

Pelicula "The Robber', de Benjamin Heisenberg, a fost cotată cu 2 puncte de critici.

De asemenea, celelalte două filme din competiţie proiectate până joi, şi anume "Caterpillar", de Koji Wakamatsu, şi "A woman, a gun and a noodle shop", de Zhang Yimou, sunt ultimele clasate în top, cu 1,9 şi, respectiv, 1,8 puncte.

Cel mai slab cotat film este "Faith", de Burhan Qurbani, acesta primind doar 1,5 puncte din partea criticilor.

Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier" este o poveste despre emoţie şi despre lupta cu sinele pentru eliberarea sufletului, traseu spus prin luptă fizică, mimică şi, uneori, cuvinte.

Povestea lui Silviu (George Piştereanu), un tânăr încarcerat de patru ani într-un penitenciar pe malul Dunării, care a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân, este prezentată de regizor simplu. Florin Şerban alege să exprime drama tânărului - care, cu două săptămâni înainte de eliberare, află că mama lui s-a întors acasă după mult timp petrecut în Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic acolo - în special prin prisma mimicii şi a gesturilor tânărului, cu prea puţin dialog şi, uneori, neesenţial pentru personaj.

Într-o cronică publicată de Screen Daily, criticul Dan Făinaru a descris pelicula lui Florin Şerban într-un singur cuvânt:"brută". "«Brut» este cuvântul care poate să descrie acest film de debut şi calitatea sa excepţională. Povestea unui deţinut de 18 ani, Silviu (George Piştereanu), care urmează să fie eliberat curând, dar care pare că vrea să îşi saboteze eliberarea are, bineînţeles câteva neajunsuri, dar este mai autentic decât alte filme asemănătoare, care sunt realizate cu mijloace mai sofisticate, de regizori cu experienţă", scrie Screen Daily, care califică "Eu când vreau să fluier, fluier" ca fiind "un aport meritoriu la noul val al cinematografieie româneşti".

De asemenea, criticul Jay Weissberg, de la Variety, a avut un entuziasm reţinut faţă de pelicula lui Florin Şerban. Acesta a apreciat, de asemenea, jocul neprofesioniştilor din film. "«Eu când vreau să fluier, fluier» este un film închegat, pe care spectatorii de la festivaluri îl apreciază şi care are potenţial de a rula şi în cinematografele din afara circuitului festivalier", scrie Weissberg.

Potrivit criticilor de la Screen Daily, "How I ended this summer", filmul care îl devansează pe cel al lui Şerban în preferinţe, este o poveste puternic rezonantă, o poveste "brutală", cvasireligioasă. "Filmul lui Popogrebsky arată că, chiar şi în era noastră, să faci un film poate fi o aventură", scriu criticii publicaţiei.

Pe de altă parte, Variety scrie că filmul lui Popogrebsky este o "explorare complicată a fragilităţii umane", fiind "salvat" de clişeele în care se afundă filmele ruseşti, în general.

"How I ended this summer" spune povestea a doi meteorologi dintr-o staţie situată pe o insulă dezolantă din Oceanul Arctic. Serghei şi Pavel petrec luni în izolare completă în această fostă bază de cercetare meteorologică. Pavel primeşte un mesaj radio important şi încearcă să găsească momentul potrivit pentru a-i spune lui Serghei despre el.

Potrivit criticilor de la Variety, principalul atu al filmului "The Ghost Writer", în regia lui Roman Polanski, este că prezintă în întregime volumul lui Robert Harris, "Marioneta/ The Ghost", pagină cu pagină, astfel că cei interesaţi "nu trebuie să citească romanul original". "Este una dintre cele mai literare adaptări de la seria «Harry Potter»", scrie Variety. "Modest la capitolul tensiune şi cu un personaj principal slab, «The Ghost Writer» pare pregătit pentru vâlvă moderată cel mult în Europa, cu mai puţin succes la publicul din America de Nord", consideră publicaţia de specialitate.

Screen Daily notează că "The Ghost Writer" este o laudă "stilizată, precisă" adusă thrillerelor lui Hitchcock, dar conţine toate trăsăturile stilului lui Roman Polanski.

Lungmetrajul lui Polanski, primul thriller contemporan din ultimii 20 de ani ai regizorului, este o adaptare după romanul "Marioneta", de Robert Harris, în care un fost ministru britanic, inspirat de Tony Blair, angajează un "negru" pentru a-i redacta memoriile, ce cuprind detalii şocante.

"The Ghost Writer" spune povestea fostului premier britanic Adam Lang, interpretat de Pierce Brosnan, care vrea să îşi scrie memoriile. Decorul în care se desfăşoară acţiunea este situat pe o insulă de pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii. Cel care îl ajută pe Lang să îşi scrie memorile moare în împrejurări suspecte, fiind trimis un "negru" (Ewan McGregor) pentru a-l ajuta să îşi termine cartea. Anonimul scriitor reuşeşte să înţeleagă şi să intre repede în intrigile politice şi sexuale, din care nu lipsesc şi soţia lui Lang, Ruth (Olivia Williams), şi secretara sa, Amelia Bly, interpretată de Kim Cattrall.

Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Berlin, Alexandra Buzas, alexandra.buzas@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici