- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (03.06.2010, 10:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Lungmetraje premiate şi debuturi, la Zilele Filmului Românesc la TIFF
Zilele Filmului Românesc, care se desfăşoară între 3 şi 6 iunie la TIFF, aduc anul acesta filme lăudate la Cannes ("Marţi, după Crăciun", "Aurora") şi două debuturi inedite, Cristi Puiu în calitate de actor şi scenaristul Răzvan Rădulescu în calitate de regizor, pentru "Felicia, înainte de toate".
Urmărește
31 afișări
FOCUS: Lungmetraje premiate şi debuturi, la Zilele Filmului Românesc la TIFF (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
De altfel, cel mai nou film al lui Cristi Puiu deschide Zilele Filmului Românesc (ZFR), joi seară, la Cinema Republica."Aurora" este povestea unui bărbat divorţat care decide să pună capăt neliniştilor sale într-un mod straniu. Realizat la cinci ani de la "Moartea domnului Lăzărescu", filmul lui Puiu marchează şi debutul acestuia în calitate de actor în rol principal. El îl interpretează pe Viorel, un bărbat care, dincolo de tăceri şi de singurătatea sa, se transformă, încet-încet, într-un criminal.
Şi Răzvan Rădulescu, scenaristul responsabil de unele dintre cele mai mari succese ale cinematografiei româneşti noi, este prezent la TIFF, cu debutul său în regie. Cu Ozana Oancea în rol principal, "Felicia înainte de toate" este povestea unei femei de 40 de ani, care locuieşte în Olanda şi îşi vizitează părinţii români. Filmul urmăreşte plecarea acesteia la aeroport, pentru a se întoarce în Olanda, unde o aşteaptă fiul ei. Lucrurile nu merg cum ar trebui şi drama de familie se conturează prin intermediul dialogului dintre femeie şi mama sa. Realizat în timpi lungi, cu dialoguri dense, "Felicia, înainte de toate" este scenariul pe care Răzvan Rădulescu nu a dorit să îl încredinţeze unui alt regizor. De altfel, acesta a mărturisit că a ales să regizeze "Felicia înainte de toate" tocmai pentru că vedea dozarea timpului într-un anumit fel pe care un alt regizor nu l-ar fi putut împărtăşi. Rădulescu a semnat scenariul unor filme precum "Marfa şi banii", "Moartea domnului Lăzărescu", "Boogie" şi "Marţi, după Crăciun".
Filmul "Felicia, înainte de toate" este prezent nu doar în Zilele Filmului Românesc, ci şi în competiţia TIFF, alături de "Medalia de onoare", de Călin Netzer. "Medalia de onoare", film multipremiat înainte de premiera sa naţională, în cadrul TIFF, este încă o demonstraţie de virtuozitate a maestrului Victor Rebengiuc. Acesta joacă rolul lui Ion I. Ion, un pensionar care a făcut greşeli ce l-au despărţit de familia sa. Viaţa sa se schimbă când află că va primi o medalie de onoare pentru fapte de vitejie - care nici lui nu îi sunt foarte clare- în cel de-Al Doilea Război Mondial. Filmul excelează în umor sec şi prezenţe mari ale scenei şi ecranului româneşti, precum Radu Beligan şi Mircea Andreescu.
Un alt film aşteptat ce va avea premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc este "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean. "Marţi, după Crăciun" este povestea unui bărbat care trebuie să aleagă între soţie şi amantă. Din distribuţie fac parte Mimi Brănescu, Mirela Oprişor şi Maria Popistaşu. Lăudat de criticii de la Cannes, filmul lui Muntean îşi păstrează aceleaşi repere ca şi "Boogie", care a fost prezentat, în 2008, în Quinzaine des Realisateurs- clasa mijlocie românească şi relaţiile conjugale.
ZFR mai prezintă lungmetraje precum "Portretul luptătorului la tinereţe", debutul în lungmetraj al lui Constantin Popescu, prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin 2010, "Mănuşile roşii" (Radu Gabrea), bazat pe romanul cu acelaşi titlu scris de Eginald Schlattner, povestea unui deţinut politic sas supus la o anchetă prin mijloace de tortură fizică şi psihică, şi "Caravana Cinematografică" (Titus Muntean), o comedie neagră plasată în România anilor '60, cu Dorian Boguţă în rolul principal.
O serie de documentare spectaculoase vor completa lista filmelor din ZFR: "Dacia, dragostea mea" (regia: Ştefan Constantinescu, Julio Soto), "Kapitalism - Reţeta noastră secretă" (Alexandru Solomon), "Lumea văzută de Ion B." (Alexander Nanau), "The Shukar Collective Project" (Matei Alexandru Mocanu) şi "Circul vesel" (Claudiu Mitcu).
În cadrul celei de-a noua ediţii a festivalului, Zilele Filmului Românesc cuprind o selecţie de scurtmetraje originale, apreciate la festivaluri internaţionale sau proiectate în premieră absolută în România.
Astfel, TIFF aduce la Cluj cele mai recente filme ale lui Adrian Sitaru - "Colivia", premiat în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2010, şi "Lord".
Adina Pintilie va prezenta "Oxigen", un film inspirat dintr-o poveste reală, selecţionat în competiţia de scurtmetraje Tiger Awards de la Rotterdam, iar regizoarea Iulia Rugină vine la TIFF cu mediumetrajul "Captivi de Crăciun", o poveste despre patru oameni nevoiţi să îşi petreacă Ajunul Crăciunului într-o gară mică de provincie, în aşteptarea unui tren înzăpezit la mulţi kilometri distanţă.
De asemenea, pentru prima oară în istoria TIFF, în competiţia ZFR se va afla un scurtmetraj realizat de două foste participante ale atelierului de film Let's Go Digital - "Aniversarea", regizat de Luiza Pârvu şi montat de Letiţia Ştefănescu.
Producţiile autohtone de lungmetraj vor concura pentru Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj, oferit de Institutul Cultural Român şi premiul pentru debut, oferit de Ursus, iar miza pentru scurtmetraje este Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj, oferit de MEDIAFAX.
Secţiunea Zilele Filmului Românesc de la TIFF 2010 este prezentată de MEDIAFAX.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se desfăşoară între 28 mai şi 6 iunie, la Cluj-Napoca. Festivalul se încheie cu proiecţia filmului "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică.
(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro).
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:14
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53