FOCUS: Mii de tineri bucureşteni au ales să-şi petreacă sâmbătă seara la muzee

Cum ploaia anunţată sâmbătă nu şi-a mai făcut apariţia, muzeele din Capitală, care au organizat tradiţionala Noapte albă, nu au dus lipsă de vizitatori, câteva mii de persoane trecându-le pragul, în special tineri, care au preferat expoziţiile şi evenimentele adiacente altor ieşiri.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Mii de tineri bucureşteni au ales să-şi petreacă sâmbătă seara la muzee

FOCUS: Mii de tineri bucureşteni au ales să-şi petreacă sâmbătă seara la muzee (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Noaptea Muzeelor la Bucureşti a grupat anul acesta peste 10 instituţii, care au fost colindate, de la Palatul Parlamentului până pe Kisselef, de un public predominant tânăr, dar şi unul foarte tânăr, mulţi copii purtaţi de părinţi de la un muzeu la altul bucurâdu-se de o plimbare nocturnă, de ceva agitaţie şi de a vedea câte ceva inedit.

La Muzel Naţional de Istorie a României (MNIR) peste 100 de persoane se aflau afară pe trepte pentru a urmări un grup de membri ai Asociaţiei "Tradiţia Militară", ce executau manevre ale Regimentului II Grăniceresc Valah Nr. 17 "Năsăud" din vremea războaielor napoleoniene, îmbrăcaţi în uniforme de epocă şi purtând steagul Imperiului Habsburgic. Liderul grupului povestea audienţei isprăvile de luptă ale acestui regiment şi dădea "ostaşilor" comenzile originale, în limba germană.

În interiorul muzeului, tocmai se încheiase spectacolul de teatru al trupei "Cantemir Art" - "O noapte furtunoasă" (fragmente), tinerii actori fiind aplaudaţi şi ovaţionaţi puternic de public. Expoziţiile temporare "Istoria la… feminin" şi "Cronos. Umbre, sunete şi paşi de dans" s-au bucurat de interesul vizitatorilor, dar cea mai atractivă secţiune a MNIR a fost "Tezaur", unde sunt expuse, printre altele, celebrele brăţări dacice. Potrivit reprezentanţilor muzeului, până aproape de ora 21.00, deja fuseseră împărţiţi circa 3.000 de fluturaşi celor care îi treceau pragul.

Şi la Muzeul Municipiului din frumosul Palat Şuţu erau vizionate, mai ales de tineri care îşi manifestau interesul făcând din când în când poze cu telefoanele mobile, expoziţiile deschise - "Mayaşi, azteci, olmeci, tolteci, mixteci, zapoteci, totonaci. Pe urmele civilizaţiilor precolumbiene", "Pictori sub destin European - Alexandra Meiloiu, Consuela Meiloiu, Tudor Meiloiu" şi dar şi cea de bază.

În curte, putea fi vizitat unul dintre cele patru pavilioane ECHO (Departamentul de Ajutor Umanitar din cadrul Comisiei Europene), amenajate în Capitală pentru a prezenta publicului, în fotografii şi video, scene din diferite ţări pe patru teme - conflict armat, inundaţii, cutremur, foamete.

La Muzeul Ţăranului Român, în jurul orei 22.00, vizitatorii făceau cozi de câte 20 - 30 de persoane pentru a intra la expoziţiile "Pictură ţărănească din China", "Mexic - Tradiţii şi obiceiuri", şi "wwww.distrugeri.ro", cu fotografii reprezentând clădirile degradate din Capitală. Şi aici persoane tinere, dar şi destui părinţi veniţi cu copiii, unii sub 10 ani, trecând de la o expoziţie la alta.

Vizavi, la Muzeul de Geologie, petrecerea era în toi: se cânta la intrarea în muzeu, mulţimea stătea pe aleile pietruite din faţă, dar şi pe iarba udă, în curtea laterală se serveau mici, al căror fum învăluia clădirea şi ademenea trecătorii, iar înăuntru coridoarele şi sălile erau ticsite de vizitatori, care veniseră să înveţe despre roci şi cristale. Cea care cânta era Andreea de la Amadeus, interpretând melodii populare româneşti, dar şi "Zorba" şi "Can Can" la vioara sa electrică, înconjurată de copii care făceau mici hore, săreau sau băteau din palme. Spre final, a urcat pe scenă şi Alina Sorescu şi i-a invitat pe cei mici să rămână alături de ea, iar pe public să-i aplaude pe "dansatorii serii".

Nici concertele de muzică clasică găzduite de Muzeul Enescu nu au fost ocolite, ba chiar puteau fi văzuţi în curtea Casei cu Lei şi pe hol cei care nu prinseseră un loc în sală, şi nu păreau neapărat a face parte din publicul cunoscător, obişnuit să asculte "Corul sclavilor" din opera "Nabucco" de Verdi, interpretat în acel moment de Corul "Nihil sine Deo". Tot tineri şi adolescenţi în mare parte, la o ieşire de sâmbătă seara.

Muzeul Literaturii primea aceeaşi oameni cu ritmuri de jazz, ce acompaniau recitalul de poezie desfăşurat aici. Muzica se auzea din stradă, pe esplanada muzeului se aştepta să se intre, iar înăuntru publicul se aşezase pe holul mic din faţa Rotondei. De la ora 1.00 a fost proiectat filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", în prezenţa regizorului Florin Şerban, a fraţilor Cătălin şi Daniel Mituleascu şi a tinerilor actori George Piştereanu şi Ada Condeescu. Aici se împărţiseră 2.000 de fluturaşi la intrare şi se mai printau pentru publicul ce urma să mai vină probabil la film.

Cozi şi la la Muzeul Naţional de Artă al României: două şiruri ce ajungeau în stradă stăteau la intrările din cele două corpuri laterale - una pentru Galeria de Artă Europeană, cealaltă pentru Galeria de Artă Românească. În curtea luminată a Palatului Regal răsunau acorduri lente şi lumea aştepta răbdătoare să ajungă să intre, deşi cei din urmă nu mai aveau loc pe trotuar şi cine-ştie cât zăboveau vizitatorii printr-o galerie.

Cu o altă atmosferă, asigurată de DJ şi cu obişnuita petrecere până dimineaţa la 5.00, pe terasa de la Palatul Parlamentului, Muzeul Naţional de Artă Contemporană a atras, până la ora 2.00, aproximativ 6.000 de vizitatori, potrivit reprezentanţilor muzeului.

Anul acesta, Noaptea Muzeelor, aflată la cea de-a VI-a ediţie, a fost sărbătorită de 13 muzee din Capitală, printre care şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", care şi-a organizat însă evenimentele în timpul zilei de sâmbătă, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Aviaţiei, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi şi Muzeul Filatelic. În total, peste 30 de muzee din România au participat la eveniment.

Lansată în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Nopatea Muzeelor se desfăşoară simultan în zeci de ţări europene, sub patronajul Consiliului Europei, din 2006, şi sub cel al UNESCO, de anul trecut. Noaptea Muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de International Council of Museums (ICOM), care este sărbătorită pe 18 mai.

Anul acesta peste 3.000 de muzee din 39 de ţări au anunţat că vor petrece această noapte albă în care acordă acces gratuit vizitatorilor, un număr de 1.300 de instituţii find din Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici