FOCUS: Ploaie, filme şi entuziasm, în primele zile de TIFF 2010

Publicul Festivalului de Film Transilvania (TIFF) a văzut, în primele zile ale evenimentului de la Cluj, filme mute cu o coloană sonoră modernă, castelul Banffy de la Bonţida luminat în roşu şi asaltat de Dracula şi ropote de ploaie pe care a trebuit să le înfrunte pentru a ajunge la proiecţii.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Ploaie, filme şi entuziasm, în primele zile de TIFF 2010

FOCUS: Ploaie, filme şi entuziasm, în primele zile de TIFF 2010 (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

După ce a fost deschis, vineri, cu cel mai nou film al lui Fatih Akin, comedia "Soul Kitchen", festivalul a continuat, ca în fiecare an, cu proiecţii de filme premiate, evenimente conexe şi, potrivit tradiţiei, cu lupta cu ploaia. De altfel, Clujul a fost, zilele acestea, asemănător satului din "Caravana cinematografică" a lui Titus Muntean: inundat de o ploaie continuă şi atins de o energie specială, ce a venit o dată cu străinii - jurnalişti, regizori şi actori.

Ploaia a grăbit paşii cinefililor, i-a strâns în cafenele prietenoase şi i-a dus la şi mai multe filme decât de obicei, dar a şi inundat, pentru o zi, etajul superior din clubul în care aveau loc petrecerile TIFF.

Cinema Republica, sediul principal al festivalului, a devenit, alături de Piaţa Unirii, centrul TIFF, locul unde cinefilii îşi pot da întâlnire sau unde spectatorii pot bea o cafea în pauze, pe scaune cu inscripţii ale industriei: "scenarist", "regizor" sau "actor principal". Primele zile ale festivalului au fost marcate de incursiunea în magia filmelor vechi. Sâmbătă seară, uriaşa sală de la Cinema Republica a fost asaltată de oamenii care au venit să vadă un film alb-negru mut de trei ore: "Metropolis". Muzica lui Antonio Bras a ţinut spectatorii pe scaune, ritmurile moderne susţinând o poveste cu iz SF foarte bine creată şi interpretată hiper-dramatic.

O experienţă asemănătoare a avut loc, în cadrul TIFF, duminică, la castelul Banffy de la Bonţida, unde a fost proiectat filmul "Dracula", regizat de George Melford în 1931, prima ecranizare cu inserturi în limba spaniolă a celei mai cunoscute legende legate de spaţiul transilvănean. Chitaristul Gary Lucas, o prezenţă boemă pe străzile din preajma Republica, a asigurat coloana sonoră a proiecţiei. De altfel, la Bonţida a fost adevăratul asalt al festivalului, cu mica stradă a satului inundată de maşini cu număr de Cluj, Sibiu, Bucureşti sau Mureş, o mare de oameni ce s-au îngrămădit la porţile castelului şi, aproape o oră mai târziu, câteva sute de spectatori aşezaţi, cuminţi, în faţa zidurilor castelului, sub păturile HBO, pentru a vedea, în mirosul gulaşului ce era preparat în apropiere, un vampir alb-negru, care, cu gesturi dramatice, spune "Yo soy Dracula". De altfel, probabil vestea despre eveniment s-a răspândit şi în sat, căci, la jumătatea proiecţiei, oameni din zonă veneau să cumpere bilete.

Filmele proiectate la TIFF au fost, ca la orice festival, o combinaţie de aşteptări, dezamăgiri şi surprize. Una dintre marile dezamăgiri a fost "Tetro", al lui Francis Ford Copppola. O telenovelă alb-negru cu o imagine sublimă, semnată de Mihai Mălaimare Jr., "Tetro" a umplut, luni, uriaşa sală a Cinema Republica, pentru ca, pâlcuri-pâlcuri, spectatorii să icnească de râs la replica "sunt tatăl tău", din film, atât de asemănătoare cu cea a spotului TIFF de anul acesta - ce îi are ca protagonişti pe cei doi Florin Piersic - junior şi senior.

O surpriză plăcută a fost filmul din competiţie "O soluţie raţională", de Jorgen Bergmark, o poveste stranie despre compromisuri pe care patru oameni aflaţi nu la a doua, ci la a treia tinereţe, le fac în numele iubirii. Profund şi răvăşitor, filmul a făcut impresie la TIFF. Şi mai emoţionant a fost când regizorul, de vârsta personajelor principale din filmul său, a spus că "O soluţie raţională" este, de fapt, lungmetrajul său de debut.

Zilele Filmului Românesc aduc, anul acesta, începând de joi - ziua "Z" a TIFF - un număr foarte mare de producţii româneşti, printre care peliculele lăudate la Cannes anul acesta, "Aurora" de Cristi Puiu şi "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean.

Marţi, va fi proiectat filmul de debut în lungmetraj al scenaristului Răzvan Rădulescu, "Felicia, înainte de toate", în cadrul competiţiei TIFF, iar pelicula "Lebanon" de Samuel Maoz deschide secţiunea "Focus Israel".

Miercuri va fi proiectat filmul "Prea târziu", de Wim Wenders, în prezenţa regizorului, care este, de altfel, invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) are loc între 28 mai şi 6 iunie, la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici