FOCUS. Toţi creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei la data de 30 noiembrie

Părintele Galeriu a mărturisit, cu ani în urmă, o poveste mai puţin cunoscută despre viaţa şi lucrarea Sfântului Apostol Andrei.

Urmărește
559 afișări
Imaginea articolului FOCUS. Toţi creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei la data de 30 noiembrie

FOCUS: Toţi creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei la data de 30 noiembrie (Imagine: Andrei Pervozannyj/ Mediafax Foto)

Toate ţările din jurul nostru – Rusia, Polonia, Ungaria, Bulgaria – au primit botezul creştin prin poruncă de sus, prin decizii ale conducătorilor lor, pe câtă vreme noi, românii, am primit creştinismul de jos în sus: adică am devenit, deodată, români şi creştini. Întâi, trebuie spus că am primit prima mărturie de la Sfântul Apostol Andrei, ucenic al Mântuitorului, care a predicat în Scythia Minor, în Dobrogea şi, după unii, a trecut chiar şi Dunărea, încoace...“

Amintesc aici un moment istoric: este o mănăstire lângă Câmpulung-Muscel: Nămăieşti. Se spune că Sfântul Andrei, înaintând peste Dunăre, în părţile Munteniei, a ajuns la poalele munţilor şi l-au întâmpinat localnicii. Vorbindu-le Sfântul Apostol Andrei de Hristos, i-au spus: noi avem oamenii noştri sfinţi, avem pustnicul, părintele nostru (ştim că la geto-daci preoţii erau vegetarieni şi celibatari, ca nişte pustnici, aveau locurile lor de retragere, în peşteri). Când a auzit Sfântul Andrei că au un asemenea om sfânt ca păstor duhovnicesc, şi-a zis: dacă noi îl convertim pe el, după el va merge toată lumea. Localnicii l-au călăuzit până la peştera unde îşi avea el altarul. A privit în peşteră, prin nişte firide, şi a zis Sfântul Andrei, în graiul localnicilor: «nemo est», adică nu e nimeni. După aceea s-au întâlnit cu pustnicul, se înţelege, dar după acel «nemo est» a rămas până astăzi numele mănăstirii: Nămăieşti, a cărei biserică nu este zidită de mână, ci este într-o peşteră. Devenind apoi Dacia provincie romană, au fost aduse aici legiuni din Locurile Sfinte din Palestina: Legiunile Macedonica şi Gemina, formate din veterani, dintre care unii cunoşteau de Patimile Domnului şi le mărturiseau. Astfel, din comunitatea lor daco-geto-romană s-a născut poporul român: deodată român, deodată creştin.” – Părintele Galeriu, 1992

Fără să fie stabilită cu precizie, ziua de 30 noiembrie (anul 60 d. Hr.) este acceptată ca fiind data martiriului şi a morţii Sfântului Apostol Andrei, răstignit pe o cruce în formă de X, la Patras (Grecia).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici