- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.05.2011, 13:07)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fondul cinematografic al CNC a avut o valoare totală de 31 de milioane de lei în 2010
Fondul cinematografic, principala sursă de finanţare a filmelor româneşti, prin Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), a ajuns anul trecut la valoarea de 31 de milioane de lei, scăzând cu 1 milion de lei faţă de 2009, în condiţiile în care nu au existat sume alocate de la bugetul de stat.
Urmărește
48 afișări
În 2010, Fondul cinematografic s-a constituit numai din venituri proprii, în valoare totală de 31 de milioane de lei, potrivit Anuarului statistic al CNC.
Astfel, se constată o scădere cu 1 milion de lei a Fondului cinematografic faţă de 2009, când acesta însuma 32 de milioane de lei. De altfel, anul trecut a continuat scăderea valorii Fondului cinematografic, în ton cu situaţia din 2009, când fusese înregistrată prima scădere a Fondului cinematografic din ultimii cinci ani.
În schimb, în perioada 2006 - 2008, evoluţia valorii Fondului cinematografic a fost una pozitivă, de la 35,8 milioane lei (în 2006), 40 de milioane de lei (în 2007), culminând cu 44 de milioane de lei (în 2008).
Scăderea valorii Fondului Cinematografic în ultimii doi ani este cauzată de anularea contribuţiei provenite din jocurile de noroc, dar şi de reducerea contribuţiilor din publicitatea TV. Directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, a declarat pentru MEDIAFAX, la sfârşitul lui 2009, că Fondul cinematografic administrat de CNC ar putea fi redus cu 40% în 2010, din cauza anulării contribuţiei provenite din jocurile de noroc, dar şi a reducerii contribuţiilor din publicitatea TV.
El a atras atenţia că, în 2009, contribuţia de 4% din profitul organizatorilor de jocuri de noroc, care reprezenta circa 20% din Fondul cinematografic, a fost anulată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/ 2009. Eugen Şerbănescu a mai spus că se aşteaptă ca în 2010, pe lângă această reducere cu 20%, Fondul cinematografic să se diminueze cu încă 10 - 20%, din cauza scăderii veniturilor din publicitate ale televiziunilor, ale căror contribuţii acoperă anual cea mai mare parte a fondului.
Potrivit lui Şerbănescu, în proporţie de 53% fondul este acoperit de 4% din contravaloarea minutelor de publicite contractate de posturile publice şi private. Totodată, 3% din preţul de vânzare şi închiriere de filme pe casete video, DVD-uri şi orice alt suport reprezintă 1,5% din fond, 4% din încasările obţinute prin vânzarea biletelor în sălile de cinema - 5,7% din fond, 15% din veniturile proprii realizate din publicitate de Televiziunea Română acoperă 4%, iar 1% din veniturile operatorilor economici pentru retransmisia prin cablu, prin satelit şi pentru retransmisia digitală a emisiunilor de televiziune constituie 15% din Fondul cinematografic.
Fondul cinematografic este administrat de Centrul Naţional al Cinematografiei, rolul său principal fiind de finanţare a proiectelor cinematografice câştigătoare ale concursurilor anuale organizate de CNC.
Potrivit aceluiaşi Anuar statistic al CNC, în 2010 au fost realizate 19 filme de ficţiune de lungmetraj, dintre care 8 cu sprijin de la Fondul cinematografic, respectiv "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban, "Poker" de Sergiu Nicolaescu, "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean, "Oul de cuc (Hanta)" de Ioan Cărmăzan, "Naşa" de Virgil Nicolaescu şi Jesus del Cerro, "Bună, ce faci?" de Alexandru Maftei, "Mănuşile roşii" de Radu Gabrea, "Viaţa mea sexuală" de Cornel George Popa.
Totodată, CNC a contribuit financiar la realizarea unor filme de lungmetraj de ficţiune realizate în coproducţie: "Caravana cinematografică" de Titus Muntean, "Felicia înainte de toate" de Răzvan Rădulescu/ Melissa de Raaf, "Nuntă în Basarabia" de Napoleon Helmis, "Morgen" de Marian Crişan, "Medalia de onoare" de Peter Călin Netzer, "Aurora" de Cristi Puiu.
Acestora li s-au adăugat 21 de filme de scurtmetraj, documentare şi animaţie, realizate anul trecut, dintre care 17 cu sprijin financiar de la CNC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe