- Home
- Cultură-Media
- TÂRGOVIŞTE, (03.09.2013, 18:02)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fosta unitate militară unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, inaugurată ca punct muzeal - FOTO
Fosta unitate militară din Târgovişte unde au fost împuşcaţi soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, pe 25 decembrie 1989, a fost inaugurată marţi ca punct muzeal al Complexului Curtea Domnească, în prezenţa unor personalităţi ale lumii culturale şi politice.
Urmărește
845 afișări
Fosta unitate militară unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, inaugurată ca punct muzeal (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
"Ne bucurăm să avem alături de noi o serie de personalităţi publice dâmboviţene, politicieni, ofiţeri activi sau în retragere, revoluţionari, oameni de cultură, reprezentanţi ai arhiepiscopiei Târgovişte şi nu în ultimul rând, dumneavoastră, publicul larg. (...) Este o expoziţie care se subsumează activităţii Muzeului de Istorie, este o expoziţie care va fi deschisă în câteva minute şi în care vizitatorii vor putea vedea o parte din istoria noastră recentă. Este vorba de amenajarea acelor spaţii care au avut legătură cu momentul decembrie 1989", a spus directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, Ovidiu Cârstina, marţi, la inaugurarea punctului muzeal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"Este o expoziţie care se deschide ca urmare a solicitărilor numeroase din partea cetăţenilor, foarte mulţi străini, care şi-au exprimat intenţia de a veni la Târgovişte pentru a vedea acest loc. (...) Expoziţia se doreşte a fi una care reface aceste spaţii, aşa cum se aflau ele la momentul respectiv, sau cât mai aproape de momentul respectiv, perioada 22-25 decembrie, fără a-şi propune să facă alte legături sau fără a avea în acest discurs expoziţional piese care să facă referire la perioada de dinainte de 1989, la cultul personalităţii sau alte lucruri care ar putea stârni polemici sau discuţii. În ceea ce mă priveşte, sunt bucuros că putem deschide o expoziţie de o asemenea anvergură şi sunt convins că publicul va veni la Târgovişte şi pentru acest lucru", a mai spus Ovidiu Cârstina.
La rândul său, prezent la eveniment, Dinu Zamfirescu, membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a declarat despre punctul muzeal: "Noi şi cei din Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului îl considerăm ca o parte din istorie noastră recentă, o parte care trebuie cunoscută, asumată, pentru că este normal să ne asumăm istoria cu bune şi cu rele. (...) În primul rând, încă din studenţie, eu m-am manifestat public împotriva pedepsei cu moartea. Asta e un fel de numitor comun. Pe urmă, în legătură cu evenimentele care au avut loc aici, în decembrie 1989, nu mă aflam în ţară, eram exilat, mă aflam la Paris şi, evident, ca un om care am suferit în ţară, am fost deţinut politic, arestat de mai multe ori, eram implicat şi acolo în lupta împotriva regimului şi în încercările de destabilizare a regimului, implicit ale cuplului Ceauşescu", a declarat acesta.
De asemenea, Zamfirescu a povestit că, în decembrie 1989, aflat fiind în Paris, un canal al televiziunii franceze i-a cerut să comenteze evenimentele care aveau loc în România. "La 25 decembrie, când se făceau ştiri, apar pe nişte ecrane, care nu se vedeau decât pentru cei care stăteam la masa respectivă, evenimentele şi primele imagini ale execuţiei cuplului Ceauşescu. Imediat s-a întrerupt emisiunea şi prezentatorul de ştiri spune «În momentul acesta, primim ştirea că soţii Ceauşescu au fost executaţi în România, vă prezentăm imagini» şi mă roagă să comentez acest eveniment", a adăugat Zamfirescu.
Acesta şi-a amintit că, fiind solicitat să comenteze evenimentele, a spus în platoul emisiunii: "Cred că este prima mare greşeală a noii puteri care s-a instalat în România, deoarece aceşti oameni nu trebuiau imediat executaţi, ci trebuia mai întâi să dezvăluie o serie de secrete atât pe plan intern, cât şi pe plan extern şi că se temeau de nişte dezvăluiri care ar putea să-i jeneze".
"Au trecut ani şi n-aş mai fi spus acelaşi lucru (privind executarea, n.r.), pentru că s-ar fi putut întâmpla ca, dacă Ceauşescu ar fi trăit, să fi ajuns cel puţin senator în România", a mai spus Zamfirescu.
Pe de altă parte, directorului Complexului Muzeal Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina, le-a mulţumit generalului Andrei Kemenici şi colonelului Ioan Ţecu pentru ajutorul acordat pentru amenajarea spaţiilor "aşa cum erau în acele zile de decembrie".
Totodată, profesorul universitar Ion Calafeteanu a declarat că unitatea militară din Târgovişte a însemnat, pe 25 decembrie 1989, sfârşitul unei perioade de luptă.
"Este o perioadă care începe pe 16 decembrie, la Timişoara, şi se termină pe 25 decembrie, aici. Nu e sfârşitul Revoluţiei. Este sfârşitul perioadei în care oamenii au murit, în care s-a tras, în care toţi am tremurat pentru că nu ştiam ce se va întâmpla. Ceea ce s-a întâmplat aici pe 25 decembrie, mie, personal, mi-a dat linişte. Am ştiut că în acel moment s-a terminat şi că ne putem gândi la un viitor mai bun. Şi nu cred că a fost o experienţă personală", a spus acesta.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a declarat, marţi, că şi-a propus să pună în valoare "clădirile de patrimoniu şi să aducă în atenţia publicului larg momente de istorie care s-au întâmplat la Târgovişte".
"Istoria acestor locuri nu ţine doar de 1989. (...) În 1899, s-a pus bazele Şcolii de cavalerie, piatra de temelie a pus-o Ferdinand I împreună cu generalul, mai târziu mareşalul Averescu, din 1914 până în 1948, aici a funcţionat o Şcoală de cavalerie, unde au trecut ofiţeri şi generali importanţi ai Armatei Române. (...) După 1948, aici a fost o unitate militară. 1989. S-a discutat mult, s-au spus lucruri importante şi astăzi. Este un moment care marchează, dincolo de controverse, desprinderea noastră de un regim politic totalitar şi începutul unei etape noi, a unei etape în care s-au afirmat valorile democraţiei moderne", a spus Ţuţuianu.
El a afirmat că zona unităţii militare a fost abandonată, spunând că intenţionează pe viitor să dezvolte partea care ţine de istoria Şcolii de cavalerie. Pe de altă parte, Ţuţuianu a precizat că, pentru amenajarea spaţiului muzeului, a fost cheltuită suma de 17.000 de lei.
La începutul lunii august, Ovidiu Cârstina a spus, într-o conferinţă, că vizitatorii vor putea să vadă zidul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu.
"Au fost revopsite interioarele clădirii cu aceleaşi culori care erau în 1989, va fi adus mobilierul din acea perioadă, deja există paturile unde au dormit soţii Ceauşescu înainte de execuţie. Sunt nişte paturi simple, de cazarmă. Clădirea, aflată în curtea în care este Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a rămas conservată, nu a fost nevoie decât de vopsire şi de înlocuirea geamurilor. La ferestrele camerei unde au stat, peste noapte, soţii Ceauşescu înainte de execuţie sunt gratii. În cameră sunt trei paturi, unul dintre ele pentru soldatul care îi păzea. Clădirea a stat nefolosită timp de aproximativ 15 ani. Am amenajat ca atare holurile, spaţiul comandantului, acolo unde li s-a luat tensiunea înainte de a se pune în practică sentinţa. De asemenea, amenajăm camera în care a funcţionat acel tribunal şi, nu în ultimul rând, dormitorul în care soţii Ceauşescu au petrecut ultima noapte.Vizitatorii vor vedea zidul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. Punctul muzeal va funcţiona ca expoziţie a Muzeului de Istorie. Ne-am gândit ca pe lângă aceste spaţii pe care le-am amenajat să avem în holul central o expoziţie legată de şcoala de cavalerie, pentru că nu trebuie uitat faptul că această clădire este un monument istoric, în perioada 1893-1914 a existat aici Şcoala de cavalerie", a mai declarat atunci Cârstina.
Preţul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal va fi de 7 lei.
(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe