- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.09.2010, 18:10)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fota: Există temeri cu privire la folosirea presei în interes antinaţional
Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, a declarat, marţi, cu privire la includerea presei în Strategia de Apărare, că au existat "suficiente elemente" pentru a exprima teama că, "undeva în viitor", e posibil să fie folosită puterea presei în interes "antinaţional".
Urmărește
29 afișări
Fota: Există temeri cu privire la folosirea presei în interes antinaţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fota a făcut aceste declaraţii în cadrul unei dezbateri organizate marţi de Grupul pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţii Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent cu privire la "Apărarea drepturilor şi libertăţii presei".
"Când am elaborat acest document, am fost de la început conştienţi că el apare într-un climat de maximă suspiciune, maxim subiectivism. (...) Este pentru prima dată când o Strategie Naţională de Apărare, care este echivalentă cu o strategie de securitate, oferă un rol clar şi vizibil presei în formularea politicii de apărare sau de securitate naţională. Este pentru prima dată când într-un astfel de document se dă un rol clar presei în ceea ce ţine de controlul democratic al politicii de apărare şi de securitate naţională. Toate manualele recunosc un rol presei în formularea politicilor mari naţionale în special în (...) politica de securitate. Noi, pentru prima dată în acest document, din perspectiva statului, recunoaştem faptul că alături de Parlament, mass media este invitată şi încurajată să exercite controlul democratic. (...) Este pentru prima dată din 1990 încoace când un document de genul ăsta recunoaşte deschis că, alături de Parlament, şi mass media are un rol în acest proces", a declarat Fota.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Consilierul prezidenţial a precizat că ideea introducerii paragrafului referitor la presă în Strategia de Apărare a fost acela de a face o radiografie a ţării, nu una a presei.
"Ideea nu a fost să facem o radiografie a presei şi să vedem ce face presa în tot acest context al apărării intereselor şi obiectivelor naţionale, ci să facem o radiografie a întregii Românii. Intenţia noastră a fost (...) să facem o analiză a problemelor mari cu care România ca ţară se poate confrunta în viitor. (...) O astfel de strategie încearcă să anticipeze ce poate fi important pentru noi ca ţară în viitor. Noi aici am exprimat nişte temeri. E posibil ca o astfel de teamă a noastră să nu se confirme, să nu se materialzieze. Rostul unei strategii este să anticipeze viitorul şi să pregătească instituţiile şi oamenii pentru aceste probleme. (...) Nu are nimeni nimic împotriva ideii de critică. Eu nu cred că a fost o perioadă în care s-a putut critica mai liber ca acum. De la început am avut o problemă şi avem în continuare (...) cu minciuna şi cu partea de manipulare, mai ales minciuna şi manipularea care se intersectează cu zona de securitate naţională", a spus Fota.
"Eu nu cred că ce face presa şi ce se întâmplă cu presa e numai treaba presei, atâta timp cât în orice societate democratică presa are un rol important, are putere şi puterea atrage după sine şi responsabilitate. De ce pe partea guvernamentală, unde iarăşi exsită o putere, trebuie să existe o responsabilitate, şi pe partea cealaltă acest lucru nu ar mai fi valabil? Noi am crezut că există suficiente elemente să exprimăm o teamă, teama că undeva în viitor este posibil ca cineva să fie tentat, folosind această putere pe care mass media o are, să o folosească în interes privat şi chiar în interes antinaţional", a mai spus consilierul prezidenţial.
Totodată, el a precizat că "nu pune nimeni la zid presa sau mass-media ca instituţie". "Nu există argument în favoarea acestei afirmaţii. Afirmaţia, dacă se face, se face în mod ipocrit şi cu alte scopuri. Da, în document se face referire la un comportament care noi sperăm să nu aibă loc", a mai spus Fota.
Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT.
Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.
Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, la sfârşitul lunii august, textul Strategiei Naţionale de Apărare, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe