FOTO Peste 2.000 de pelerini au mers la Mănăstirea Dervent pentru slujba de Izvorul Tămăduirii

Peste 2.000 de pelerini au participat, vineri, la slujba de Izvorul Tămăduirii, la Mănăstirea Dervent, având credinţa că apa de la izvorul care ar fi apărut după ce Sfântul Andrei a lovit cu toiagul în piatră are puteri dumnezeieşti şi vindecă bolile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
658 afișări
Imaginea articolului FOTO Peste 2.000 de pelerini au mers la Mănăstirea Dervent pentru slujba de Izvorul Tămăduirii

Peste 2.000 de pelerini au mers la Mănăstirea Dervent pentru slujba de Izvorul Tămăduirii

Manifestările religioase de la Mănăstirea Dervent au debutat încă de joi seară, în ajunul praznicului Izvorului Tămăduirii, când Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a săvârşit Vecernia la biserica mănăstirii din localitatea Crucea, din judeţul Constanţa, închinată Sfintei Cruci şi Izvorului Tămăduirii.

Peste noapte, sute de credincioşi au rămas în curtea Mănăstirii Dervent pentru a avea un loc bun la slujba oficiată vineri de Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie.

La Dervent, care are şi hramul Izvorul Tămăduirii, credincioşii prezenţi au participat la Slujba Privegherii, oficiată în biserică de către soborul de preoţi şi diaconi ai mănăstirii, iar imediat după miezul nopţii, potrivit tradiţiei, la paraclisul izvorului tămăduitor a fost oficiată Taina Sfântului Maslu pentru bolnavi şi pelerini.

Vineri dimineaţa, ÎPS Teodosie a oficiat slujba Acatistului şi a Ceasurilor, continuând cu Sfânta Liturghie Arhierească, iar apoi, clerul, împreună cu participanţii la sărbătoarea de la Dervent, au pornit în procesiune spre Izvorul Tămăduitor al Sfântului Apostol Andrei, unde a fost oficiată şi slujba de sfinţire a aghiazmei mici.

„Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului. Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa. Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica Izvorului cel Tămăduitor şi dătător de viaţă. Biserica se mai vede şi astăzi în Constantinopol, actualul oraş Istanbul”, arată reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V şi VI. În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

În zona Dobrogei, dar şi în toată ţara, este recunoscut ca izvor tămăduitor Izvorul de la Mănăstirea Dervent, despre care tradiţia spune că a apărut la rugăciunea Sfântului Apostol Andrei, cel ce, în drumurile sale, s-a oprit în locul din apropierea actualei mănăstiri pentru a-i învăţa cuvântul Evangheliei pe cei din zonă.

După predica sa, Sfântul Andrei a bătut cu toiagul în pământ şi a izvorât o apă limpede în care i-a botezat pe cei ce au dorit să primească botezul creştin.

În decursul timpului, s-a păstrat vie amintirea acestui izvor şi în fiecare an, chiar şi în perioada comunistă, pelerini din întreaga ţară poposeau la acest izvor pentru a lua apă.

Conform reprezentanţilor Jandarmeriei, la ceremonialul religios organizat la Dervent au asistat peste 2.000 de credincioşi, din judeţul Constanţa şi din judeţele limitrofe, ordinea publică fiind asigurată de 50 de jandarmi.

Sărbătoarea de Izvorul Tămăduirii este rânduită de Biserică în prima zi de vineri de după Învierea Domnului, iar pelerinii vin la mănăstirii Dervent cu credinţa că apa izvorului le va vindeca bolile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici