„Unu la sută din PIB ar însemna de cinci ori mai mulţi bani decât are Ministerul Culturii în 2010. Anul acesta am putut aloca din întreg bugetul doar 69 de milioane de lei pentru reabilitarea monumentelor de patrimoniu, deşi necesarul este de cinci-şase ori mai mult”, a declarat Kelemen Hunor.
Potrivit sursei citate, Ministerul trebuie să aibă grijă de 30.000 de monumente istorice şi de cultură, din care jumătate necesită intervenţii substanţiale, însă doar în cazul a 286 sunt deschise şantiere pentru restaurare.
„Diferenţa între necesitate şi posibilitate este mare şi este evidentă. Vom avea tot interesul să găsim alternative la bugetul de stat, care să permită alte investiţii în 2011-2012. Şi chiar dacă în 2010 nu vom deschide noi şantiere, vom avea grijă ca în cele deja deschise să se lucreze responsabil”, a declarat Kelemen Hunor.
Din cele 30.000 de monumente de patrimoniu din ţară, aproximativ 500 se găsesc în judeţul Sălaj, iar 110 dintre acestea sunt de importanţă naţională şi internaţională.
În ianuarie, la dezbaterea bugetului Ministerului Culturii de comisiile de specialitate din Parlament, ministrul Kelemen Hunor s-a declarat „foarte nemulţumit” de suma de circa 689 de milioane de lei alocată instituţiei pe care o conduce, în proiectul de buget pe 2010.
Kelemen spunea că şi-ar dori să se găsească o soluţie, aşa cum s-a găsit pentru Ministerul Educaţiei şi pentru sistemul de învăţământ, şi anume să aibă şi Ministerul Culturii un anumit procent din PIB-ul anual. Propunerea sa a fost de unu la sută din PIB pentru ministerul pe care îl conduce.