- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.01.2009, 16:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fotografii cu copii din orfelinate, imaginea României pe site-ul Bibliotecii digitale europene
România este reprezentată în Biblioteca digitală europeană de fotografii din 1990 cu copii orfani sau bolnavi de SIDA, acestea fiind imaginile care domină pe prima pagină cu rezultate ale căutării după termenul "Romania", în timp ce alte state sunt reprezentate de obiecte din patrimoniul naţional.
Urmărește
1712 afișări
Fotografii cu copii din orfelinate, imaginea României pe site-ul Bibliotecii digitale europene
Fotografii din 1990 cu copii din orfelinate sau bolnavi de SIDA din România sunt incluse pe site-ul Europeana.eu şi apar printre primele rezultate ale căutării după termenul "Romania", în vreme ce pentru alte ţări sunt expuse obiecte digitalizate de patrimoniu. Cele 10 imagini provin de pe un site scoţian de fotografie, www.scran.ac.uk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
-
ChatGPT devine accesibil prin telefon şi WhatsApp
-
Wizz Air mută trei curse din Bucureşti pe Aeroportul Băneasa din 2025
Ţări precum Franţa, Marea Britanie şi Germania, dar şi Ungaria, Bulgaria sau Turcia, sunt, în schimb, reprezentate, din punct de vedere al primelor rezultate obţinute, de diverse obiecte de patrimoniu în format digital, de la documente istorice, monumente, piese de arheologie până la lucrări de artă sau de artizanat.
Institutul de Memorie Culturală (CIMEC) este instituţia naţională desemnată de Ministerul Culturii să gestioneze proiectul includerii patrimoniului românesc în Biblioteca digitală europeană, precum şi pe cel al creării unei Biblioteci digitale româneşti.
Contactat de MEDIAFAX, directorul CIMEC, Dan Mihai Matei, a declarat că ştie despre existenţa pozelor respective şi despre faptul că acestea apar printre primele rezultate ale căutării după termenul "Romania" pe site-ul Europeana.eu. El a spus că a cerut explicaţii Biroului de la Haga, care gestionează proiectul Bibliotecii digitale al Comisiei Europene.
Potrivit lui Matei, echipa de la Haga nu a putut oferi vreo explicaţie.
"Părerea mea este că piesele apar în ordinea în care au fost introduse în baza de date. (...) Nu este o conspiraţie ca să iasă România prost", a declarat directorul CIMEC.
El a precizat că a atras atenţia coordonatorilor de la Haga că ar fi normal ca pe prima pagină de rezultate să apară obiectele trimise de CIMEC în acest scop. Echipa românească a trimis circa 3.200 de obiecte în format digital pentru a fi incluse pe site-ul Europeana.eu, al cărui prototip a fost lansat pe 20 noiembrie.
Dan Mihai Matei a mai spus că va aduce în discuţie această problemă la şedinţa de luni de la Haga, la care participă reprezentanţii ţărilor europene incluse în proiect, şi că, dacă nu se va rezolva problema, va depune o plângere la Bruxelles.
De asemenea, din căutarea după termenul "Eminescu", pe Europeana.eu rezultă numai patru documente, dintre care trei sunt în limba maghiară, în timp ce din căutarea după termenul "Caragiale" rezultă un singur document, în limba maghiară. Căutarea după termeni precum "Brancusi" sau "Ionesco" nu generează niciun rezultat în limba română, niciunul dintre documentele din Biblioteca digitală referitoare la aceste personalităţi nefiind trimise din România.
România va avea şi o bibliotecă digitală naţională, pentru care a fost achiziţionat deja domeniul Culturalia.ro, care va conţine atât obiectele trimise pentru portalul european, cât şi altele, de pe site-uri precum Google Books, de exemplu, care nu se pot regăsi pe Europeana.eu, a precizat Dan Mihai Matei.
Portalul românesc Culturalia.ro ar putea fi deschis anul acesta, însă, deocamdată, nu există fonduri pentru acest proiect, a spus directorul CIMEC.
Dan Mihai Matei apreciază că, în ciuda problemelor tehnice pe care le are deocamdată Europeana.eu, Biblioteca digitală reprezintă, "probabil, cel mai important proiect cultural al Comisiei Europene", din care "trebuie să scoatem maximum de beneficii". "Suntem încă în faza de entuziasm juvenil. (...) Pe termen mediu, va fi o resursă importantă. În loc să cauţi pe Google şi să găseşti ce s-o nimeri, cauţi pe Europeana.eu, unde există un anumit grad de autoritate", a mai spus Matei.
Citeşte şi:
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe