Fotografii de arhivă ale reginei Maria, în expoziţia "Măiastra - Povestea nespusă a iei", la Dublin

Fotografii de arhivă ale reginei Maria în veşminte tradiţionale româneşti şi o serie de 200 de imagini din perioada interbelică vor fi prezentate la expoziţia "Măiastra - Povestea nespusă a iei", realizată de Galeria Galateca, vernisată marţi seară, la Zilele Culturii Române de la Dublin.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Fotografii de arhivă ale reginei Maria, în expoziţia "Măiastra - Povestea nespusă a iei", la Dublin

Fotografii de arhivă ale reginei Maria, în expoziţia "Măiastra - Povestea nespusă a iei", la Dublin

În cea de-a doua săptămână a Zilelor Culturii Române la Dublin, după câteva zile intense de dialoguri literare, muzică simfonică şi film, este rândul artelor vizuale să împlinească desenul complex şi divers al identităţii culturale româneşti în faţa publicului irlandez.

Astfel, în spaţiul expoziţional al Casei Uniunii Europene din Dublin, va fi vernisată expoziţia "Măiastra - Povestea nespusă a iei", realizată de Galeria Galateca împreună cu Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Horniman din Londra.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, cuvintele de deschidere vor fi rostite de Barbara Nolan, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Dublin, Manuela Breazu, ambasadoarea României în Irlanda, Roxana Gibescu, curator al expoziţiei, şi, ca invitat special, Christy Burke, primarul Dublinului. Expoziţia va rămâne deschisă până în 24 octombrie.

Devenită faimoasă datorită uneia dintre picturile lui Henri Matisse şi intrată în modă odată cu generaţia hippie, bluza tradiţională românească este rezultatul seducător al mai multor secole de inovaţie şi de creativitate cromatică.

Expoziţia care se deschide la Dublin aduce în centrul atenţiei ia ca obiect de artă, dar şi ca simbol identitar. Nucleul expoziţiei - prezentată într-o primă variantă la Bucureşti, în august 2013, de Galeria Galateca, împreună cu asociaţia La Blouse Roumaine - este constituit de o selecţie de ii de patrimoniu etalate sub forma unei instalaţii artistice. Acestea sunt însoţite de faimoasele fotografii de arhivă ale reginei Maria în veşminte tradiţionale româneşti, o serie de 200 de fotografii din perioada interbelică provenind din colecţia britanicei Beryl de Zoete şi fragmente de texte antropologice şi etnografice ce dezvăluie semnificaţia semnelor cusute pe ii.

Acestora li se adaugă o serie de creaţii recente - opere de artă, obiecte de design contemporan - influenţate de motivele şi semnele cusăturilor tradiţionale, purtând semnăturile artiştilor Aurel Tar şi Vlad Tenu, precum şi ale designerilor din spatele unor branduri româneşti.

Zilele Culturii Române la Dublin, care se vor încheia pe 25 octombrie, constituie un program cultural amplu, organizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Ambasada României în Irlanda, care urmăreşte să pună în evidenţă, pentru publicul irlandez, o Românie a reuşitelor culturale superlative din domeniile muzicii, filmului, teatrului, reflecţiei intelectuale, literaturii şi artelor vizuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici