- Home
- Cultură-Media
- VARŞOVIA, (11.06.2009, 15:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fotografii realizate de Brâncuşi, expuse în premieră în Polonia
Fotografii realizate de artistul Constantin Brâncuşi, în atelierul său parizian, vor fi prezentate în premieră în Polonia, în cadrul unei expoziţii la Galeria Królikarnia din Varşovia, între 18 iunie şi 2 august, informează Institutul Cultural Român (ICR).
Urmărește
568 afișări
Fotografii realizate de Brâncuşi, expuse în premieră în Polonia
Expoziţia, care cuprinde câteva zeci de tiraje după fotografiile originale realizate de marele sculptor în atelierul său parizian, majoritatea expuse în Polonia pentru prima dată, va fi deschisă la Galeria Królikarnia, din subordinea Muzeului Naţional de Artă al Poloniei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Constantin Brâncuşi este artistul român cu cea mai mare expunere internaţională. Totuşi, Brâncuşi-fotograful e mult mai puţin cunoscut decât Brâncuşi-sculptorul sau Brâncuşi-teoreticianul, relatează ICR Varşovia.
Pentru a face cunoscută şi această latură mai discretă a creativităţii sale, ICR Varşovia organizează această expoziţie împreună cu Muzeul Naţional de Artă al României şi Galeria Królikarnia.
La moartea sa, în 1957, Constantin Brâncuşi a lăsat peste 560 de negative şi mai mult de 1.000 de fotografii realizate de el însuşi. Imaginile redau spaţiul intim al atelierului din Paris şi ilustrează aspecte ale creaţiei sculptorului.
Se pare că Brâncuşi a început să-şi fotografieze singur lucrările când, în timpul unei şedinţe foto, a observat că o sculptură din bronz nu mai avea strălucirea obişnuită. Întrebat fiind ce s-a întâmplat cu lucrarea, fotograful a declarat naiv că, pentru a obţine o fotografie bună, a trebuit să atenueze efectele luminoase ale bronzului prin pudrare.
Furios, sculptorul l-a gonit pe fotograf şi a început să-şi fotografieze singur lucrările. În 1921, celebrul fotograf avangardist Man Ray a devenit profesorul lui Brâncuşi.
Cercetătorii au demonstrat că Brâncuşi îşi documenta creaţia cu ajutorul fotografiei, imaginile constituind un prilej de a înregistra vizual lucrarea finită, dar şi un mijloc de a înregistra stadiile de execuţie ale unei lucrări.
O altă categorie de fotografii sunt autoportretele realizate în atelier. Surprins în timpul lucrului sau aşezat în faţa camerei de fotografiat, artistul îşi gândeşte permanent portretul în raport cu opera sa.
La fel, creaţia sa fotografică este indisolubil legată de sculpturile sale, în care Brâncuşi îşi găseşte motivele, pretextul şi inspiraţia pentru imaginile cele mai elocvente ale fotografiilor sale.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: "Actualitatea lui Brâncuşi", la Madrid
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele