- Home
- Cultură-Media
- (07.06.2023, 10:27)
- Ana Cohut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Françoise Gilot, pictoriţă şi muză a lui Picasso, a murit la vârsta de 101 ani
Pictoriţă şi memorialistă desăvârşită, artista franceză a devenit o celebritate socială pentru relaţia ei romantică cu Picasso.
Urmărește
416 afișări
Sursa foto: Twitter
Françoise Gilot, o pictoriţă a cărei carieră a fost umbrită de relaţia ei romantică cu Pablo Picasso, care era mult mai în vârstă, şi ale cărei memorii din 1964 despre perioada petrecută împreună au devenit un bestseller internaţional, a murit marţi la vârsta de 101 ani.
Decesul ei la un spital din Manhattan a fost confirmat pentru New York Times de fiica sa, Aurelia Engel, care a declarat că artista franceză se confrunta cu afecţiuni cardiace şi pulmonare.
Născută într-o familie prosperă din Paris, Gilot era deja o pictoriţă dedicată în momentul în care l-a întâlnit pe Picasso, cu 40 de ani mai în vârstă decât ea, într-un restaurant francez, la vârsta de 21 de ani. Şi a fost singura dintre numeroasele amante ale lui Picasso care l-a părăsit, în 1953, după 10 ani şi doi copii împreună, relatează The Guardian.
"Îţi imaginezi că oamenii vor fi interesaţi de tine?", îşi aminteşte ea că i-a spus artistul când l-a părăsit. "Nu o vor face niciodată, într-adevăr, doar pentru tine. Chiar dacă tu crezi că oamenii te plac, va fi doar un fel de curiozitate pe care o vor avea faţă de o persoană a cărei viaţă a atins-o atât de intim pe a mea".
Dar Gilot şi-a reconstruit cariera după relaţia care i-a eclipsat operele de artă şi a făcut-o o celebritate socială, chiar dacă Picasso a făcut presiuni asupra galeriilor pentru a nu-i expune lucrările.
Ea a continuat să îşi expună lucrările, care acum se află în peste o duzină de muzee, printre care Metropolitan Museum of Art şi Museum of Modern Art din New York şi Centre Pompidou din Paris, iar tablourile sale au continuat să se vândă. Un portret din 1965 al fiicei sale, Paloma à la Guitare, s-a vândut cu 1,3 milioane de dolari la o licitaţie online în 2021.
Picasso a eşuat în încercările sale de a bloca memoriile ei sincere din 1964 despre relaţia lor de un deceniu, Life with Picasso, care a devenit un bestseller internaţional şi a fost reeditat de New York Review Book Classics în 2019. Memoriile l-au înfuriat atât de tare pe artistul spaniol încât a întrerupt definitiv contactul cu Gilot şi cu cei doi copii ai lor.
A servit drept sursă de inspiraţie pentru filmul Surviving Picasso din 1996, regizat de Merchant Ivory şi în care Anthony Hopkins joacă rolul lui Picasso, iar Natascha McElhone pe cel al lui Gilot.
În 1955, Gilot s-a căsătorit cu artistul Luc Simon, cu care a avut o fiică, Aurelia. Cuplul a divorţat în 1962. În 1970, s-a căsătorit cu Jonas Salk, cercetător medical american responsabil pentru unul dintre primele vaccinuri de succes împotriva poliomielitei. Cuplul şi-a împărţit timpul între La Jolla, California, şi studioul ei din sudul Franţei. A mai publicat o carte de memorii despre viaţa ei de artistă, Interface: The Painter and the Mask, în 1975.
În anul următor, a devenit preşedinta departamentului de arte plastice de la University of Southern California, funcţie pe care a păstrat-o până în 1983.
După moartea lui Salk, în 1995, s-a mutat în Upper West Side, în Manhattan, unde a continuat să picteze şi să supravegheze expoziţii în timpul unei oarecare renaşteri a carierei sale. În 2018, la vârsta de 96 de ani, a publicat o carte de schiţe realizate în timpul numeroaselor călătorii în India, Senegal şi Veneţia între 1974 şi 1981.
Pe lângă Engel, artista mai are doi copii cu Picasso: Claude Picasso, director al Administraţiei Picasso, şi Paloma, designer de modă şi bijuterii, precum şi patru nepoţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe