Franţa: Profesioniştii din cinematografie au obţinut în justiţie blocarea site-urilor de streaming

Sindicatul producătorilor şi cel al distribuitorilor de film din Franţa au obţinut, joi, o mare victorie, după ce justiţia din ţara lor a ordonat furnizorilor de internet şi motoarelor de căutare să blocheze site-urile de streaming.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Franţa: Profesioniştii din cinematografie au obţinut în justiţie blocarea site-urilor de streaming

Franţa: Profesioniştii din cinematografie au obţinut în justiţie blocarea site-urilor de streaming (Imagine: Shutterstock)

Tribunalul de înaltă instanţă din Paris a considerat că profesioniştii din cinematografie au demonstrat cu probe suficiente faptul că reţeaua Allostreaming este "în întregime dedicată sau aproape în totalitate dedicată reprezentării operelor audiovizuale fără consimţământul autorilor" şi aduce astfel atingere drepturilor acestora.

Aceleaşi sindicate au lansat, la sfârşitul anului 2011, o vastă ofensivă judiciară împotriva pirateriei pe internet.

Decizia de joi ordonă furnizorilor de acces la internet Orange, Bouygues Télécom, Numéricable, Free, SFR şi Darty Télécom să "implementeze şi/sau să solicite implementarea (...) tuturor măsurilor potrivite pentru a împiedica, începând de pe teritoriul francez (...) accesul prin orice mijloc eficient şi mai ales prin blocarea" unei serii întregi de site-uri, precum Allostreaming, Alloshowtv, Fifostream şi Dpstream şi alte site-uri similare.

Tribunalul a ordonat motoarelor de căutare Google, Microsoft, Yahoo! şi Orange "să ia sau să ceară să se ia orice măsură utilă în vederea împiedicării apariţiei pe serviciile lor a oricărui răspuns şi a oricărui rezultat care trimite utilizatorul spre una dintre paginile acestor site-uri".

Măsurile prevăzute de această decizie judecătorească trebuie să se aplice "fără amânare şi cel mai târziu în 15 zile de la notificarea prezentei decizii şi pentru o durată de 12 luni începând de la implementarea măsurilor".

Tribunalul nu a ordonat măsuri de impuneri financiare, în măsura în care nu va fi din nou sesizată "în caz de dificultate sau de neexecutare a uneia dintre părţi".

"Este o etapă decisivă în lupta contra pirateriei de filme pe internet", au salutat organizaţiile profesionale din cinematografie, într-un comunicat, subliniind că hotărârea "recunoaşte validitatea demersului care constrânge furnizorii de acces la internet şi motoarele de căutare să coopereze cu deţinătorii drepturilor de autor".

"Este o premieră mondială care vizează suprimarea site-urilor pirat de către motoarele de căutare, fiind totodată o etapă capitală către respectarea drepturilor pe internet", au adăugat aceleaşi organizaţii.

Google nu a dorit să comenteze această hotărâre judecătorească, în timp ce reprezentanţii companiei Orange s-au declarat "satisfăcuţi de această decizie".

"Această hotărâre va sprijini formele de cenzură privată care se dezvoltă peste tot pe internet şi subminează drepturile fundamentale", a declarat, la rândul său, într-un comunicat, Félix Tréguer, membru fondator al Quadrature du Net, o organizaţie de apărare a drepturilor internauţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici