- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.05.2015, 13:22)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Freedom House: Presa continuă să fie doar parţial liberă în România
Presa este doar parţial liberă în România şi în alte 70 de ţări, printre care Republica Moldova, Italia, Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Grecia şi Ucraina, potrivit raportului "Freedom of the Press 2015", realizat de Freedom House.
Urmărește
191 afișări
Freedom House: Presa continuă să fie doar parţial liberă în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Conform raportului Freedom House publicat vineri, dar care analizează situaţia libertăţii presei în 199 de ţări şi teritorii din lume pe 2014, numai 63 de ţări (32%) au o presă liberă, pe primele locuri situându-se Norvegia şi Suedia.
Între ţările care au o presă liberă se numără şi Belgia, Finlanda şi Olanda (ambele situându-se pe poziţia a treia la nivel internaţional), Danemarca şi Luxemburg (poziţia a şasea), Barbados, Canada, Germania, Portugalia (poziţia a 22-a), Republica Cehă (28), Australia, Austria, Belize şi SUA (31), Franţa (35), Slovacia şi Marea Britanie (38), Slovenia (41), Polonia (47), Spania (52) şi Israel (61).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
În acelaşi timp, 71 de ţări (36%) au fost considerate ca având o presă parţial liberă anul trecut, România fiind inclusă între acestea şi ocupând locul 84 la nivel global, aceeaşi poziţie cu Republica Dominicană. Şi în ediţia de anul trecut a raportului, România a fost considerată de Feedom House ca fiind o ţară cu o presă parţial liberă, ocupând tot poziţia 84 la nivel global.
În rândul ţărilor în care presa a fost parţial liberă în 2014 se numără şi Italia (poziţia 64), Ungaria (71), Bulgaria (75), Croaţia şi Serbia (80), Albania şi Kosovo (97), Argentina, Bosnia şi Herţegovina, Grecia (107), Republica Moldova (118) şi Ucraina (125).
La nivel global, 65 de ţări (32%) nu au o presă liberă, iar ultimele poziţii sunt ocupate, în ordine, de Coreea de Nord (199) şi Uzbekistan şi Turkmenistan (197). Printre ţările care nu au o presă liberă sunt menţionate în raport şi Turcia (142), Afganistan (145), Rusia (180), China (186) şi Belarus (194).
Pe de altă parte, potrivit raportului realizat de Freedom House, libertatea presei a fost, în 2014, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Condiţiile pentru desfăşurarea activităţii de presă s-au deteriorat brusc în 2014, iar jurnaliştii din întreaga lume s-au confruntat cu presiuni care s-au reflectat asupra fluxului liber de ştiri şi informaţii, inclusiv cu ameninţări grave la propria lor viaţă.
Potrivit raportului, guvernările au folosit tactici diverse, inclusiv arestări şi cenzură, pentru a reduce la tăcere vocile critice. De asemenea, teroriştii şi alte forţe non-statale au răpit şi au asasinat jurnalişti în încercarea de a muşamaliza conflictele armate şi crima organizată.
Pe de altă parte, potrivit raportului, persoane foarte bogate, care deţin operaţiuni în media privată într-un număr din ce în ce mai mare de ţări, au folosit aceste companii de presă pentru a susţine o anumită guvernare, un anumit partid politic sau în interesul propriilor lor interese.
Totodată, mai notează raportul, statele democratice s-au luptat în 2014 să facă faţă asaltului propagandistic făcut de regimuri autoritare şi grupuri militare.
Freedom House este o organizaţie non-guvernamentală internaţională, cu sediul central la Washington, care face cercetări şi pledează pentru libertatea presei şi respectarea drepturilor omului. Anual, Freedom House lansează un raport privind gradul de libertate al presei din numeroase ţări.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe