Potrivit unui comunicat al Muftiatului Cultului Musulman, Kurban Bayramul este Sărbătoarea Sacrificiului, care se celebrează în luna „zilhigge”, ultima lună din calendarul islamic. Aceasta este luna în care are loc şi tradiţionalul pelerinaj la locurile sfinte, Mecca şi Medina, acest pelerinaj realizându-se după un ritual strict identificat ca fiind cel făcut de Profetul Muhammed.
Credincioşii vor petrece prima zi a sărbătorii mergând dimineaţă la geamie, la slujbă, numai bărbaţii. După terminarea slujbei, se face urarea „Kurban Bayraminiz Kayirli Bolsin!”, pentru etnicii tătari, şi „Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!”, pentru comunitatea turcă. Acesta este momentul care marchează începutul sărbătorii.
De asemenea, specific acestei sărbători este sacrificarea unui animal şi împărţirea cărnii. Tradiţia spune că o parte din carne se împarte celor săraci şi văduvelor, o parte pentru cei care vin în vizită şi o parte se păstrează pentru familie.
Tot în prima zi de Kurban Bayram, în rândul familiilor comunităţii musulmane din Dobrogea se obişnuieşte ca cei mici să meargă la colindat. Copiii umblă din casă în casă, urând „Un Bayram fericit!” şi sărutând mâna celor în vârstă, colindul fiindu-le răsplătit cu dulciuri, nelipsite fiind baclavalele.