Gabrea a terminat filmările la "Ultimele zile din viaţa lui Ceauşescu". Când va fi lansat filmul

Regizorul Radu Gabrea a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că a terminat filmările la docu-drama "Ultimele zile din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", filmul urmând să fie lansat cel mai probabil în luna decembrie.

Urmărește
560 afișări
Imaginea articolului Gabrea a terminat filmările la "Ultimele zile din viaţa lui Ceauşescu". Când va fi lansat filmul

Radu Gabrea (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Docu-drama îi are în distribuţie pe Constantin Cojocaru, care interpretează rolul lui Nicolae Ceauşescu, şi pe Victoria Cociaş - Elena Ceauşescu.

Pelicula reface ultimele zile din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, fuga lui din clădirea Comitetului Central, iar filmările s-au desfăşurat la Târgovişte şi Bucureşti.

"Sunt prezentate mărturii, imagini, iar ce nu a existat ca imagine a fost înscenat", a declarat pentru MEDIAFAX actriţa Victoria Cociaş. Ea a precizat că pentru docu-drama "Ultimele zile din viaţa lui Nicolae Ceauşescu" a fost refăcută inclusiv scena procesului lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu.

Filmul "Ultimele zile din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Radu Gabrea, după un scenariu de Grigore Cartianu, a primit o finanţare de 696.087 de lei la prima sesiune a concursului de proiecte cinematografice organizată în 2010 de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş au mai interpretat rolurile lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu în spectacolul de teatru documentar "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", în regia lui Milo Rau şi Simone Eisenring. Spectacolul a fost pus în scenă la Teatrul Odeon din Bucureşti, fiind realizat pe baza unor documente autentice audio şi video, pornind de la mărturii ale celor implicaţi şi în urma unei documentări la faţa locului şi a unei reconstituiri minuţioase a evenimentelor şi a decorului.

Astfel, în urma cercetărilor au rezultat şi numeroase discuţii cu participanţi la răsturnarea regimului şi la execuţia soţilor Ceauşescu. Ulterior, dintre acestea au fost alese şase monologuri, ele constituind de fapt un inedit prolog al Procesului şi stabilind atmosfera din zilele Revoluţiei: un amestec de euforie, nesiguranţă şi sentiment de trădare.

Valentin Ceauşescu, urmaşul dictatorului, a chemat Teatrul Odeon în judecată, cerând daune morale simbolice de un leu pentru folosirea mărcii "Ceauşescu" fără drept în spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceauşescu". Tribunalul Bucureşti a respins, în data de 7 iulie 2011, acţiunea promovată de moştenitorii familiei Ceauşescu în cauza având ca obiect găzduirea spectacolului "Ultimele ore ale lui Ceauşescu" împotriva Teatrului Odeon din Capitală. Instanţa a constatat că nu a fost încălcat dreptul la marcă, argument pe care reclamanţii îl invocaseră.

Considerat unul dintre cei mai importanţi regizori români, Radu Gabrea a debutat cu lungmetrajele "Prea mic pentru un război atât de mare" şi "Dincolo de nisipuri", ambele prezentate la Festivalul de Film de la Cannes. Ca reacţie la îngrădirea activităţii sale din cauza cenzurii comuniste, el a reuşit să plece în Germania, în 1974, unde a realizat în special producţii de televiziune.

În anul 1986 şi-a susţinut teza de doctorat, despre Werner Herzog, la Universitatea Louvain. După întoarcerea lui în România, în 1997, Gabrea a fost numit preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei. A desfăşurat în continuare o activitate bogată de producător, regizor şi autor. Prin ecranizarea celor două romane ale lui Eginald Schlattner a contribuit în mod hotărâtor la răspândirea literaturii de limbă germană din România. Radu Gabrea predă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Radu Gabrea a realizat filme precum "Mănuşile roşii" (2010), "Călătoria lui Gruber" (2009), "Cocoşul decapitat" (2008), "România! România! II" (2008), "Struma" (2001), "Rosenemil" (1993).

În luna februarie, Radu Gabrea a fost decorat cu Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Germania, decernată de preşedintele Christian Wulff.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici