Gabriel Croitoru a câştigat vioara Guarnieri

Violonistul Gabriel Croitoru a câştigat, vineri, concursul organizat de Muzeul Naţional "George Enescu", pentru darea spre folosinţă, pe o perioadă de trei ani, a viorii Guarnieri 1731, care i-a aparţinut compozitorului George Enescu şi a cărei valoare este estimată la două milioane de dolari.

Urmărește
396 afișări
Imaginea articolului Gabriel Croitoru a câştigat vioara Guarnieri

Gabriel Croitoru a câştigat vioara Guarnieri (Foto: www.onlinegallery.ro)

Gabriel Croitoru a fost singurul candidat la concursul organizat de Muzeul Naţional "George Enescu", instituţie din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC).

Croitoru a impresionat juriul, câştigând concursul organizat la Palatul Cantacuzino, actualul sediu al Muzeului "George Enescu" din Bucureşti, cu unanimitate de voturi.

"A cântat, pe vioara proprie, fragmente la solicitarea comisiei din repertoriul impus în concurs, Bach, Enescu, Chausson şi Ceaikovski. Apoi, la solicitarea juriului, Gabriel Croitoru a cântat şi pe vioara Guarnieri. Juriul a deliberat prin vot, în unimitate, atribuirea viorii lui Gabriel Croitoru", a declarat pentru MEDIAFAX Laura Manolache, directorul Muzeului Enescu şi membru al juriului.

Repertoriul impus în concurs, care s-a vrut a fi un omagiu adus lui Enescu, a cuprins "Sonata a III-a pentru pian şi vioară «în caracter popular românesc»" de George Enescu, "Sonata" de C. Franck, "Sonata no. 3" de E. Ysaye, "Poemul" de E. Chausson, "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Beethoven, "Concertul pentru vioară şi orchestră", Brahms, "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Ceaikovski, "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Sibelius.

Gabriel Croitoru a fost audiat de un juriu format din: violonistul Ştefan Gheorghiu, violonistul Daniel Podlovschi, violoncelistul Marin Cazacu, dirijorul Horia Andreescu şi Laura Manolache, directorul Muzeului "George Enescu".

Muzicianul va primi în folosinţă vioara Guarnieri, în baza unui contract şi a unui Regulament, pentru o perioadă de trei ani. Contractul va fi încheiat în termen de 60 de zile lucrătoare de la data semnării procesului-verbal de consemnare a rezultatului de către membrii comisiei de concurs.

MCC a anunţat, în primăvara anului trecut, că vrea să reintroducă în circuitul artistic o vioară Guarnieri care i-a aparţinut lui George Enescu, instrumentul fiind, în prezent, depozitat la Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti.

În acest sens, în urmă cu câteva săptămâni, MCC a anunţat concursul organizat de Muzeul Enescu, pentru darea în folosinţă a viorii Guarnieri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici