Gabriela Tudor, unul dintre puţinii manageri culturali de pe scena românească, a decedat

Gabriela Tudor, fost director al Fundaţiei Pro Helvetia România, unul dintre puţinii manageri culturali de pe scena artistică românească, a murit sâmbătă, în urma unei suferinţe îndelungate.

Urmărește
694 afișări
Imaginea articolului Gabriela Tudor, unul dintre puţinii manageri culturali de pe scena românească, a decedat

Gabriela Tudor, unul dintre puţinii manageri culturali de pe scena românească, a decedat

Gabriela Tudor a fost absolventă a Academiei de Studii Economice (1980) şi a Certificatului European de Administrare a Proiectelor Culturale de la Bruxelles (1995).

Imediat după revoluţie, s-a alăturat echipei conduse de Ion Caramitru la UNITER, unde a activat în calitate de director de relaţii internaţionale. Între 1992 şi 1997, ea a colaborat cu Corina Şuteu la deschiderea primului teatru de proiecte culturale, "Theatrum Mundi", şi, ulterior, la implementarea la Institutul Francez a primului Master European în management cultural, Programul ECUMEST.

În perioada 1997 - 1999, Gabriela Tudor a fost membru cofondator şi preşedinte al fundaţiei culturale Proiect DCM, organizaţie cu care a iniţiat şi realizat diferite proiecte culturale în zona dansului contemporan (Centrul Inter/Naţional pentru Dans Contemporan, Platforma Dansului Românesc, Zilele Dansului Portughez la Bucureşti etc).

Ulterior a colaborat cu coregraful Cosmin Manolescu la realizarea şi prezentarea în ţară şi în străinătate a spectacolelor "Private Show" (1999), "Paradis Serial" (2003-2007), "Supersomething" (2008) şi la organizarea unor proiecte internaţionale de difuzare a dansului contemporan românesc - Balkan Dance Platform (2001 - 2005), Migrant Body (2006), Sibiu Dans 2007, Dans.Ro (2007).

Tot în zona dansului, a mai colaborat cu British Council la realizarea primului turneu/festival de dans britanic în România, British Dance Edition (1998).

În perioada 1999 - 2008 a fost directorul Fundaţiei Pro Helvetia România şi, ulterior, a condus Programul Cultural Elveţian în România. În această calitate, Gabriela Tudor a sprijinit promovarea şi realizarea unor proiecte inovatoare în toate domeniile artistice.

A iniţiat programe de rezidenţe şi schimburi artistice cu artiştii români şi elveţieni, a încurajat scena de artă contemporană independentă, producerea de spectacole şi a sprijinit organizarea de festivaluri de dans, muzică, teatru şi film. Împreună cu Aurora Kiraly (curator) şi Irina Cios (CIAC), Gabriela Tudor a fondat Galeria Nouă, una dintre primele galerii de artă contemporană independente.

În colaborare cu artistul Matei Băjenaru şi Asociaţia Periferic, ea a realizat cARTier, un proiect de reabilitare culturală a cartierului Tătăraşi din Iaşi. La Timişoara, în colaborare cu Centrul de Asistenţă Rurală, ea a iniţiat proiectul "Phoenix 05", proiect de dezvoltare culturală la nivel rural în cinci comune din România.

În 2006, Gabriela Tudor a lansat, pentru o perioadă de trei ani, în colaborare cu Centrul Cultural European din Sinaia, Centrul de Cultură "G. Apostu" din Bacău, Centrul Cultural Arcus şi Centrul Cultural "Rosetti Tescanu-George Enescu" din Teşcani, programul de rezidenţe "ArtistNe(s)t", destinat artiştilor din teatru, dans, arte vizuale şi literatură.

În 2007, la închiderea Programului Cultural Elveţian în România, a lăsat bucureştenilor "Grădina pentru oamenii care nu dorm", din Parcul Kiseleff.

În 2007, Gabriela Tudor a pus bazele firmei "United Experts", o marcă culturală de calitate ce oferă servicii de coaching şi consultanţă culturală, al cărei director a fost până când a murit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici