- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.01.2009, 12:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gabriela Tudor, unul dintre puţinii manageri culturali de pe scena românească, a decedat
Gabriela Tudor, fost director al Fundaţiei Pro Helvetia România, unul dintre puţinii manageri culturali de pe scena artistică românească, a murit sâmbătă, în urma unei suferinţe îndelungate.
Urmărește
696 afișări
Gabriela Tudor, unul dintre puţinii manageri culturali de pe scena românească, a decedat
Gabriela Tudor a fost absolventă a Academiei de Studii Economice (1980) şi a Certificatului European de Administrare a Proiectelor Culturale de la Bruxelles (1995).
Imediat după revoluţie, s-a alăturat echipei conduse de Ion Caramitru la UNITER, unde a activat în calitate de director de relaţii internaţionale. Între 1992 şi 1997, ea a colaborat cu Corina Şuteu la deschiderea primului teatru de proiecte culturale, "Theatrum Mundi", şi, ulterior, la implementarea la Institutul Francez a primului Master European în management cultural, Programul ECUMEST.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
În perioada 1997 - 1999, Gabriela Tudor a fost membru cofondator şi preşedinte al fundaţiei culturale Proiect DCM, organizaţie cu care a iniţiat şi realizat diferite proiecte culturale în zona dansului contemporan (Centrul Inter/Naţional pentru Dans Contemporan, Platforma Dansului Românesc, Zilele Dansului Portughez la Bucureşti etc).
Ulterior a colaborat cu coregraful Cosmin Manolescu la realizarea şi prezentarea în ţară şi în străinătate a spectacolelor "Private Show" (1999), "Paradis Serial" (2003-2007), "Supersomething" (2008) şi la organizarea unor proiecte internaţionale de difuzare a dansului contemporan românesc - Balkan Dance Platform (2001 - 2005), Migrant Body (2006), Sibiu Dans 2007, Dans.Ro (2007).
Tot în zona dansului, a mai colaborat cu British Council la realizarea primului turneu/festival de dans britanic în România, British Dance Edition (1998).
În perioada 1999 - 2008 a fost directorul Fundaţiei Pro Helvetia România şi, ulterior, a condus Programul Cultural Elveţian în România. În această calitate, Gabriela Tudor a sprijinit promovarea şi realizarea unor proiecte inovatoare în toate domeniile artistice.
A iniţiat programe de rezidenţe şi schimburi artistice cu artiştii români şi elveţieni, a încurajat scena de artă contemporană independentă, producerea de spectacole şi a sprijinit organizarea de festivaluri de dans, muzică, teatru şi film. Împreună cu Aurora Kiraly (curator) şi Irina Cios (CIAC), Gabriela Tudor a fondat Galeria Nouă, una dintre primele galerii de artă contemporană independente.
În colaborare cu artistul Matei Băjenaru şi Asociaţia Periferic, ea a realizat cARTier, un proiect de reabilitare culturală a cartierului Tătăraşi din Iaşi. La Timişoara, în colaborare cu Centrul de Asistenţă Rurală, ea a iniţiat proiectul "Phoenix 05", proiect de dezvoltare culturală la nivel rural în cinci comune din România.
În 2006, Gabriela Tudor a lansat, pentru o perioadă de trei ani, în colaborare cu Centrul Cultural European din Sinaia, Centrul de Cultură "G. Apostu" din Bacău, Centrul Cultural Arcus şi Centrul Cultural "Rosetti Tescanu-George Enescu" din Teşcani, programul de rezidenţe "ArtistNe(s)t", destinat artiştilor din teatru, dans, arte vizuale şi literatură.
În 2007, la închiderea Programului Cultural Elveţian în România, a lăsat bucureştenilor "Grădina pentru oamenii care nu dorm", din Parcul Kiseleff.
În 2007, Gabriela Tudor a pus bazele firmei "United Experts", o marcă culturală de calitate ce oferă servicii de coaching şi consultanţă culturală, al cărei director a fost până când a murit.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe