Video GALA MEDIAFAX 20 DE ANI: Oamenii din spatele ştirilor şi oamenii care fac ştirile s-au întâlnit - GALERIE VIDEO, FOTO

Jurnaliştii de agenţie, obişnuiţi să dea ştiri de oriunde, oricând, care sunt mereu în căutarea unui loc cu semnal la telefon sau priză pentru laptop, s-au întâlnit, joi, cu "subiecţii" ştirilor lor, la Gala MEDIAFAX, care a sărbătorit 20 de ani de presă care a crescut de la fax la internet.

Urmărește
1843 afișări

Gala, care a avut loc la Hotel Radisson Blu din Capitală, a fost prezentată de Andreea Esca şi Lucian Mîndruţă. Le eveniment au participat, printre alţii, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Mugur Isărescu, Angela Gheorghiu, Marin Moraru, Gheorghe Hagi, Vasile Blaga, Elena Udrea, Dan C. Mihăilescu, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, membri ai conducerii BNR.

Fiecare dintre cei prezenţi a avut povestea proprie despre MEDIAFAX. De la locul unei utopii - utopia unei instituţii "care să vorbească cu o voce respectată şi care să respecte pe cei despre care vorbeşte" la sursa de ştiri a guvernatorului Băncii Naţionale a României sau a preşedinţilor României MEDIAFAX a fost echipa care a însemnat "acasă" pentru aproape 3.000 de jurnalişti, de-a lungul timpului.

Pentru mulţi dintre cei prezenţi, MEDIAFAX a fost povestea unei iubiri trecute sau prezente. La începutul galei, a fost prezentat un film cu imagini cu fotografii cu cele mai importante evenimente care au avut loc în cei 20 de ani, vizita lui George W. Bush la Bucureşti, mineriadele, greve, alegeri, toate pe acordurile unei melodii care a fost compusă în 1991, anul în care a fost fondată agenţia de presă - "Exerciţiu" de Vali Sterian.

VEZI FILMUL CU EVENIMENTELE DIN ULTIMII 20 DE ANI

Andreea Esca şi-a amintit că de la MEDIAFAX veneau nu doar ştirile, ci şi cele mai frumoase poveşti din redacţie. "Erau acea sectă bizară pe care oarecum o invidiam dar am ajuns să o admir (...) erau nişte adevăraţi profesionişti şi toata viaţa lor era serviciul", a spus Andreea Esca.

Două alte filmuleţe au fost prezentate în cadrul galei - unul care a arătat istoria MEDIAFAX din perspectivă tehnică, iar un altul, care prezenta istoria MEDIAFAX din perspectivă umană.

"Era ca în filmele americane dar uneori se mai opreau lifturile şi nu aveau aşa de multe maşini", a spus Andreea Esca. Pe de altă parte, Lucian Mîndruţă a spus că întotdeauna a apelat la MEDIAFAX pentru a scoate o ştire vie. "Îi vom premia pe cei care au fost întotdeauna în centrul ştirilor", a spus Mîndruţă. "MEDIAFAX este acel motor care ajută întreaga presă să existe", a spus el. MEDIAFAX a însemnat, în 20 de ani, un milion de ştiri "transferate în sentimente şi apoi în istorie" . Pe lângă istorie, MEDIAFAX a însemnat oamenii din redacţie, o parte dintre ei fiind prezentaţi într-un filmuleţ proiectat pentru invitaţi. Astfel, MEDIAFAX a fost prezentat ca locul în care există libertate, locul în care, la început, se mâncau sandvişuri cu parizer şi brânză, locul din care plecau maşinile cu ştirile emise pe fax, locul în care jurnalismul încă nu a murit.

"Pasiunea era prima calitate, rezistenţa era a doua", a spus Andreea Esca, adăugând: "Vă aflaţi la sărbătoarea jurnaliştilor din România".

Şi pentru că, atunci când agenţia MEDIAFAX a fost fondată, oamenii de-abia uitaseră de cravatele de pionieri, premianţii au primit, simbolic, cravate roşii, pe care era scris cu alb "MEDIAFAX 20 de ani". Premiile au fost înmânate de către jurnalişti ai agenţiei de presă.

Printre cei premiaţi s-au numărat părintele Nicolae Tănase, care are grijă de copiii orfani din Valea Plopului, cei trei preşedinţi ai României de după 1989 şi oameni de afaceri precum Dan Şucu şi Ion Ţiriac. Premiul pentru "promovarea neobosită a cuvântului" a fost acordat, de către Lucia Efrim, lui Cristian Tudor Popescu. "În aceşti 20 de ani am făcut mult mai puţine ştiri pentru MEDIAFAX ca subiect, decât am primit de la MEDIAFAX ca să le mestec şi să-mi scriu editorialele. Aşa că faptul că MEDIAFAX e bine sănătoasă în zilele astea mă face să sper. Mă face să sper că jurnalismul corect şi de calitate nu o să fie lichidat cu totul în ţara noastră. Mulţumesc MEDIAFAX!", a declarat Cristian Tudor Popescu, la primirea premiului.

VEZI DECERNAREA PREMIULUI PENTRU PĂRINTELE TĂNASE

VEZI DISCURSUL LUI DAN ŞUCU

VEZI DISCURSUL LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU

VEZI DISCURSUL LUI GHEORGHE HAGI

VEZI DISCURSUL LUI ION ŢIRIAC

VEZI DISCURSUL LUI MUGUR ISĂRESCU

VEZI DISCURSUL ANGELEI GHEORGHIU

VEZI DISCURSUL LUI ION ILIESCU ŞI EMIL CONSTANTINESCU

Ion Ţiriac unul dintre premianţii MEDIAFAX, a definit istoria agenţiei prin versurile unei melodii celebre: "We came a long way baby". "Şi în următorii 20 de ani avem alt long way". Mugur Isărescu a declarat, la primirea premiului, pe scenă, că se trezeşte cu MEDIAFAX şi adoarme cu MEDIAFAX. "Şi prânzul îl iau cu MEDIAFAX . Face foarte bine la digestie", a spus acesta, spre amuzamentul celor din sală. Cele trei premii "Sus România" au revenit celor trei preşedinţi ai României de după 1990.

Preşedintele Traian Băsescu şi foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au fost premiaţi, joi seară, la Gala "MEDIAFAX - 20 ani", pentru "readucerea ireversibilă a României în spaţiul euro-atlantic".

Premiul a fost înmânat foştilor preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, prezenţi la eveniment, de către fondatorul Agenţiei de presă MEDIAFAX, Adrian Sârbu.

Adrian Sârbu, fondatorul agenţiei MEDIAFAX, a declarat la Gala "MEDIAFAX - 20 de ANI" că această agenţie este "istoria unei utopii" şi că a înţeles în urmă cu 20 de ani că putea exista o instituţie care să vorbească cu o voce respectată şi care să îi respecte pe cei despre care vorbeşte.

"Sunt uimit de prezenţa atâtor personalităţi în această sală, pentru a asista la un eveniment aparent fără importanţă. MEDIAFAX este istoria unei utopii. S-a născut în 1990, într-un moment în care aveam puterea să-mi exprim un punct de vedere împotriva unei instituţii de presă, un ziar, şi am înţeles că e mai importantă libertatea presei decât exercitarea propriei mele puteri. Dar a fost un alt moment în care am înţeles că am o datorie faţă de această ţară. Pentru că ştiam o meserie. Şi mi-am imaginat că poate să existe o instituţie privată, dar care să desfăşoare o activitate în folos public, că poate exista o instituţie care să vorbească cu o voce respectată şi care să respecte pe cei despre care vorbeşte. Definitiv era o utopie. Au trecut 20 de ani şi realizez că această instituţie există, nu ştiu cum a existat", a spus Adrian Sârbu.

"Nu ştiu decât foarte puţini dintre cei 3.000 de jurnalişti care au lucrat şi lucrează în MEDIAFAX şi aş vrea să vină pe scenă toţi cei care sunt aici. Multă vreme, ei nici nu semnau, serviciul MEDIAFAX era un serviciu anonim", a mai spus Adrian Sârbu.

În aplauzele celor prezenţi, pe scenă au urcat jurnaliştii MEDIAFAX veniţi la gală.

"Aceşti oameni nu au fost şi nu sunt angajaţi, aceşti oameni sunt fani MEDIAFAX", a mai spus Adrian Sârbu.

"Ştiu că foarte mulţi dintre dumneavoastră aţi fost, sunteţi şi sper să rămâneţi fani MEDIAFAX", a adăugat Sârbu şi i-a invitat pe scenă şi pe laureaţii galei, care au pozat alături de jurnalişti în acordurile melodiei Conquest of paradise.

Evenimentul a încheiat campania aniversară "MEDIAFAX - 20 ani", în cadrul căreia partenerii şi clienţii agenţiei au luat parte la o călătorie în timp cu viteza informaţiei şi au rememorat evenimentele majore care au marcat ultimii 20 de ani şi care au fost relatate de MEDIAFAX.

De la înfiinţarea sa în 1991, agenţia de presă MEDIAFAX a fost parte din istoria României democratice, dar şi din istoria mass-media moderne, relatând evenimentele importante şi contribuind în acelaşi timp la dezvoltarea presei româneşti.

(Material realizat de Departamentul Life, life@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici