„Aflate la prima ediţie, premiile Administraţiei Fondului Cultural Naţional sunt iniţiate pentru a marca un deceniu de investiţie în cultura din România. Acest demers este menit a sublinia rolul creaţiei artistice în modelarea identităţii colective, în promovarea valorilor morale şi spirituale şi contribuţia sa la formarea societăţii de mâine”, a declarat Irina Cios, directorul AFCN.
Premiile care vor fi decernate se adresează organizaţiilor neguvernamentale, în semn de recunoaştere a contribuţiei la transformarea societăţii româneşti prin proiectele realizate şi prin infrastructura culturală pe care au construit-o, informează instituţia.
Din juriul de selecţie fac parte managerul cultural Horea Avram, poetul şi eseistul Bogdan Ghiu, arhitectul Dorothee Hasnaş, coregraful Cosmin Manolescu, producătorul de film Ada Solomon, jurnalistul Mircea Toma şi artistul vizual Roxana Trestioreanu.
Pentru fiecare categorie au fost definite câte cinci nominalizări, între proiecte aflându-se şi unele care au obţinut finanţare de la AFCN în anul 2015.
Pornind de la tendinţele actuale, de extindere a accesului la cultura contemporană prin practici participative şi mediere artistică, vor fi acordate premii pentru rezistenţă în cultură, pentru intervenţie în spaţiul urban şi activare socială, pentru activare interdisciplinară, pentru management cultural, pentru comunicare şi mediere culturală, pentru incluziune socială şi dialog intercultural, pentru antreprenoriat cultural, pentru soluţii inovatoare în promovarea patrimoniului, pentru activarea patrimoniului imaterial şi pentru promovarea culturii române în lume.
Între proiectele nominalizate se află festivalul Anim’est, festivalul Ideo Ideis, Jazz in Park, Street Delivery, Noaptea Albă a Galeriilor, Bucharest Art Week, Castelul Banfy, Fân Fest şi Festivalul Making Waves de la New York.
Se acordă un singur premiu la fiecare categorie în valoare de 5.000 de lei.