Gala premiilor Tinere Talente, în prezenţa principesei Margareta, marcată cu muzică de film

Principesa Margareta a înmânat, marţi seară, diplomele Tinere Talente celor 28 de artişti din domeniul artelor plastice şi al muzicii clasice, bursieri ai Fundaţiei Principesa Margareta, într-o gală care a adus în prim plan muzica de film, interpretată de tinerii muzicieni la vioară, flaut şi pian.

Urmărește
498 afișări
Imaginea articolului Gala premiilor Tinere Talente, în prezenţa principesei Margareta, marcată cu muzică de film

Principesa Margareta (Imagine: Mugur Varzariu/ Mediafax Foto)

În deschiderea evenimentului, care a avut loc marţi seară, la Biblioteca Naţională a României, directorul executiv al fundaţiei, Mugurel Mărgărit-Enescu, i-a mulţumit principesei Margareta pentru sprijinul acordat în dezvoltarea programului Tinere Talente.

"Proiectul înseamnă beneficiarii săi. În 2013, vorbim de 14 muzicieni şi 14 artişti plastici care sunt sprijiniţi şi fac parte dintr-o comunitate de bursieri ce numără în ultimii ani 120 de oameni. Fiecare dintre ei, cu o personalitate puternică, creativă şi cu foarte mult talent. Fiecare dintre ei, un câştig pentru România. Pe parcursul unui an, bursierii Tinere Talente primesc o bursă care îi ajută să depăşească greutăţile materiale şi care le permite să investească în talentele lor şi în dezvoltare, beneficiază de mentorat intergeneraţional din partea unor personalităţii ale lumii artistice ce le împărtăşesc din experinţă şi le ghidează paşii", a declarat Mugurel Mărgărit-Enescu.

Seara de gală a debutat cu un recital susţinut de tinerii muzicieni bursieri ai Fundaţiei Principesa Margareta, un concert inedit, care a inclus melodii de pe coloana sonoră a unora dintre cele mai celebre filme. Prima piesă a serii a fost un fragment din tema lui Hedwig din filmul "Harry Potter" şi a continuat cu tema principală din lungmetrajul "Lista lui Schindler". De asemenea, tinerii au interpretat tema principală din filme precum "Moulin Rouge", "Cântând în ploaie/ Singing in the rain", "Maria" şi "Tonight" din "Poveste din cartierul de vest/ West Side Story".

Un moment impresionant al serii a fost interpretarea tangoului "Por una cabeza" din celebrul film "Parfum de femeie". Melodia, interpretată de Oana Leonte şi Octavian Moldovean, la flaut, Mircea Dumitrescu, Paul Răducanu, Irina Barbu, Ioana Olteanu şi Răzvan Anemţoaei, la vioară, şi Cadmiel Boţac, la pian, a beneficiat de prezenţa unui cuplu de dansatori profesionişti de tango, care a îmbogăţit momentul. Recitalul s-a încheiat cu piesa "Moon River" din "Mic dejun la Tifanny's", urmată de un fragment din tema "Roata norocului" din filmul "Piraţii din Caraibe".

Gala a continuat cu decernarea diplomelor bursierilor Tinere Talente, în prezenţa principesei Margareta. Au fost premiaţi Oana Achiţei, Irina Bălan, Alexandra Gherasim, Georgeta Gherghinoiu, Theordor Grigoraş, Ana Maria Lemnaru, George Marinciu, Alina Marinescu, Marina Modâlcă Belgun, Eric Christian Pambou, Andrei Porkolab, Diana Sandu, Ilinca Seda, Oana Stanciu, Diana Florentina Alexe, Sebastian Androne, Răzvan Ionuţ Anemţoaei, Irina Barbu, Cadmiel Alexandru Boţac, Mircea Dumitrescu, Denisa Mirică, Oana Leonte, Alexandru Mihai, Octavian Moldovean, Ioana Olteanu, Paul Marian Răducanu, Alexandru Ţală şi George Ionuţ Vîrban.

"Sunt foarte mândră (de aceşti copii, n.r.), aţi văzut ce spectacol, cred că este cel mai bun de când a început programul. Excepţional şi se poate repeta", a declarat principesa Margareta. De asemenea, aceasta a afirmat că este convinsă programul va deveni unul naţional, adăugând că ideea de a sprijini tinerele talente a pornit din anul 1990. "Din '90, când am venit prima oară aici şi am văzut foarte mult talent şi m-am gândit cum putem să-i ajutăm pe aceşti tineri. Atunci am început să găsim banii, dar, la început, în anii '90, era mai greu, pentru că toată lumea era cu medicina, cu copiii bolnavi. Dar, încet, încet, încet, am reuşit să câştigăm încredere şi tinerii şi ei au ajutat cu talentul lor şi va creşte. Va fi un program naţional, sunt convinsă", a spus aceasta, înainte de a vizita o expoziţie de pictură, sculptură, fotografie şi film.

Gazda evenimentului, Virgil Ianţu, implicat în acţiunile Fundaţiei Pricipesa Margareta, a relatat că participă la acţiunile organizaţiei "ori de câte ori este nevoie". "Sunt alături ori de câte ori este nevoie, particip la serile de poveşti în perioada Crăciunului, am mai prezentat evenimente de genul acesta. (...) Am văzut nişte copii atât de talentaţi şi eu am rămas surprins, am şi rememorat momentele de când eram eu copil şi făceam vioară, şi am văzut un violonist în clasa a IX-a care era la un nivel foarte ridicat şi eu am avut colegi la rândul meu care nu aveau instrumentul lor pe care să studieze. Era împrumutat de la şcoală, dar şcoala nu avea suficiente instrumente şi unii chiar au renunţat, deşi erau talentaţi, nu aveau posibilităţi. Iar ceea ce face fundaţia, tocmai, sprijină talente care se vede că au rezultate foarte, foarte bune şi din acest motiv această seară a fost foarte binevenită. Poate inspirăm şi pe alţi", a spus Ianţu.

El a precizat că, în cazul său, ca artist, părinţii şi profesorii au fost cei care l-au susţinut în adolescenţă. "Am avut noroc de profesori. (...) Am avut nişte profesori care au ştiut să ne motiveze şi să ne placă ceea ce facem", a mai spus acesta. Pe de altă parte, Virgil Ianţu a spus că un artist are nevoie de sprijin financiar. "Eu am avut noroc că tatăl meu avea un prieten care lucra în Germania şi venea o dată pe an şi îmi aducea corzi. În România nu se găseau corzi.(...) Instrumentele sunt foarte scumpe. Corzile, păr, arcuş - sunt lucruri pe care trebuie să le ai la un anumit nivel, altfel se simte şi mai ales când eşti înconjurat de alţi copii care au posibilităţi, poate nu atât de talentaţi ca şi tine, intervine frustrarea, ca şi în sport, ca şi în orice domeniu, este nevoie de susţinere financiară", a mai spus acesta.

La sfârşitul lunii noiembrie, fundaţia va anunţa public selecţia pentru o nouă generaţie de tineri artişti pe care îi va sprijini, pe parcursul anului 2014, prin programul Tinere Talente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici