Gala UNITER: Bucureştiul a luat premii pentru interpretare, provincia-pentru regie şi spectacol

Mariana Mihuţ a luat un nou premiu UNITER, pentru cel mai bun rol principal feminin, Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu a avut cel mai bun spectacol, iar "Caligula", de la Teatrul "Marin Sorescu" din Craiova, montat de László Bocsárdi, a fost dublu premiat - pentru regie şi cel mai bun rol masculin.

Urmărește
396 afișări
Imaginea articolului Gala UNITER: Bucureştiul a luat premii pentru interpretare, provincia-pentru regie şi spectacol

Gala UNITER: Bucureştiul a luat premii pentru interpretare, provincia-pentru regie şi spectacol (Imagine: Shutterstock)

"Întoarcerea fiului risipitor", a început, luni seară, prezentarea galei UNITER, preşedintele uniunii, Ion Caramitru. Gala Uniunii Teatrale din România (UNITER) a fost organizată din nou la Teatrul Odeon din Bucureşti fix la 20 de ani de la prima sa ediţie. Încă de la debutul evenimentului, care a durat mai bine de trei ore şi jumătate, au fost comemoraţi cei care au dispărut în ultimul an din lumea teatrală - printre aceştia, Liviu Ciulei, care a avut dedicat un moment special, şi Alexandru Tocilescu, premiat postum cu distincţia de excelenţă a UNITER.

Primele premii au venit cu emoţii autentice. Raluca Vermeşan, premiată pentru debut, pentru rolul din spectacolul "XXL", montat la Teatrul ACT din Capitală, a avut nevoie de câteva minute pentru a-şi reveni din emoţie. "Sunt prea mică să pot vorbi... sper să nu mor acum", a spus tânăra.

Cel mai titrat spectacol la gala UNITER a fost "Caligula", pentru care Sorin Leoveanu a luat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, în timp ce László Bocsárdi a fost premiat pentru cea mai bună regie. Şi toate acestea în ziua în care, în teatrul în care a fost montat spectacolul, "Marin Sorescu" din Craiova, începea Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare. De altfel, preşedintele Festivalului Shakespeare, Emil Boroghină, a primit premiul special "British Council" la gala UNITER.

Premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit montării "Ultima zi a tinereţii", realizată de Yuri Kordonsky la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Acelaşi Kordonsky a fost responsabil şi pentru montarea spectacolului "Îngropaţi-mă pe după plintă", la Teatrul Bulandra din Bucureşti, care i-a adus Marianei Mihuţ încă un premiu UNITER, cel pentru cea mai bună interpretare feminină, şi lui Marian Râlea o nominalizare la categoria "cel mai bun actor în rol principal".

La categoria "cel mai bun rol secundar", câştigători au fost Cornel Scripcaru, pentru prestaţia din "Ivanov", de la Bulandra, respectiv Ana Maria Macaria, pentru rolul Nastenka din "Însemnările unui necunoscut" de la aceeaşi instituţie de spectacole.

La categoria "cea mai bună scenografie", Ion Caramitru a "avut gura aurită" când a spus că, la acest capitol, teatrul românesc este atacat de peste Dunăre de bulgari. Distincţia i-a revenit chiar "vecinului" Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului "Vizita bătrânei doamne", pus în scenă la Teatrul Naţional Bucureşti.

Unul dintre cele mai emoţionante momente de la gală a fost cel de evocare a regretatului Alexandru Tocilescu, care a primit premiul de excelenţă. Criticul de teatru Marina Constantinescu a vorbit despre cel pe care, anterior ei, Ion Caramitru l-a numit un mare prieten şi un mare regizor. "Probabil că Alexandru Tocilescu a ştiut să se bucure foarte mult de darul vieţii pe pământ", a spus Marina Contantinescu, amintindu-şi de artist ca de o persoană vivace, veselă, complet îndrăgostită de meseria sa, dar şi de muzică. "Toca a fost un rebel, un cinic, un om foarte inteligent, extrem de cult, care a iubit muzica", a spus criticul de teatru, continuînd: "Toca nu a fost un om al convenţiilor, deşi principiile lui au fost ferme".

Pe de altă parte, înainte de a-i acorda premiul, Ion Caramitru a mărturisit că Alexandru Tocilescu a suferit mereu că nu a primit un trofeu UNITER pentru regie. Acelaşi lucru l-a spus şi fiul artistului, care a primit distincţia de excelenţă în numele tatălui său. "Dacă ar fi ştiut că este vorba de un premiu de excelenţă, Toca ar fi spus: 'Alex, du-te tu, că de ăsta am mai primit'", a spus Alex Tocilescu. "Pentru un premiu de regie, bănuiesc că ar fi urcat mai repede scările (...), cum îl ştiţi orgolios, probabil s-ar fi bucurat triplu", a mai spus fiul artistului, care a încheiat cu "Felicitări, Toca".

Un alt moment comemorativ a fost cel dedicat lui Liviu Ciulei. Cel care l-a omagiat pe scenă a fost actorul preferat al marelui regizor, Victor Rebengiuc. "Este trist că personalitatea lui nu este îndeajuns de stimată", a spus Rebengiuc. "Acea primă stea din acea parte de Bucureşti, cred că ar fi trebuit să fie a lui (...) Cred că UNITER ar fi trebuit să instituie un premiu 'Liviu Ciulei'", a adăugat acesta, descriindu-l pe artist ca pe un om foarte inteligent, dar şi foarte blând.

Personalităţile din teatru care au primit premiile pentru întreaga carieră au avut reacţii din cele mai amuzante. Arpad Konczei, care a primit premiul special pentru muzică de teatru, a ales să îşi susţină discursul de mulţumire prin dans. De asemenea, invitaţii speciali au avut discursuri extrem de calde. Michael Pennington a spus în limba română, ghidat de Caramitru, "a fi sau a nu fi" şi a mărturisit că joacă "Antoniu şi Cleopatra" alături de Kim Catrall, dar nu se dă în lături să urce şi pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Tot în limba română şi-a început discursul şi Jaqueline Bisset. "Punctul 1. România este foarte frumoasă", a spus actriţa. Aceasta a mărturisit că, în România, a mers la TIFF (Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, n.r.) vara, la mare toamna, iarna şi s-a întors primăvara. "M-am plimbat prin parcurile dumneavoastră, am cumpărat legume din pieţele dumneavoastră, am fost la concertele dumneavoastră la Ateneu, am fost la 100 de ani de Teatrul Odeon", a mărturisit artista, care a spus că, din punctul ei de vedere, teatrul a fost, pentru români, o formă de libertate. Bisset a fost cea care a înmânat premiul UNITER pentru cea mai bună regie.

Totodată, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a înmânat premiul final al serii, cel pentru cel mai bun spectacol - . După decernarea premiului, ministrul i-a acordat un premiu onorific şi lui Ion Caramitru , pe care l-a descris ca fiind, cât timp durează lucrările de reabilitare a TNB, unde acesta este director, "şeful celui mai mare şantier din Bucureşti".

"Voi fi cu ochii în patru la şantier", a glumit Caramitru. Preşedintele UNITER şi directorul TNB a mai primit, la finalul galei, încă un premiu, de data aceasta de la colegii săi de senat UNITER. Premiul i-a fost înmânat de Marina Constantinescu şi scenograful Dragoş Buhagiar.

Printre cei care au asistat la gala de la Teatrul Odeon s-au numărat Principesa Margareta şi Principele Radu, dar şi primarul Capitalei Sorin Oprescu.

Juriul care a desemnat câştigătorii în acest an a fost format din scenograful Puiu Antemir, actriţa Rodica Negrea şi criticii Ion Cazaban, Mircea Morariu şi Ludmila Patlanjoglu.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici