GALERIE FOTO Din generaţie în generaţie, la Salva, ouăle de Paşti sunt împodobite cu mărgele. Tradiţia, extrem de apreciată de străini

Cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, femeile de pe Valea Sălăuţei, judeţul Bistiţa-Năsăud, femeile împodobesc ouă cu mărgele,acesta fiind un obicei moştenit din generaţie în generaţie. Pentru fiecare ou „cusut” cu mărgele,o gospodină lucrează mai bine de o oră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
588 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Din generaţie în generaţie, la Salva, ouăle de Paşti sunt împodobite cu mărgele. Tradiţia, extrem de apreciată de străini

GALERIE FOTO Din generaţie în generaţie, la Salva, ouăle de Paşti sunt împodobite cu mărgele. Tradiţia, extrem de apreciată de străini

Dacă în alte zone în ultima săptămână din Postul Paştilor femeile încondeiază ouăle ori le pictează, la Salva, în judeţul Bistriţa-Năsăud, se practică un meşteşug deosebit – cusutul cu mărgele. Gospodinele împodobesc ouăle cu mărgele pentru a avea ce dărui musafirilor care le trec pragul în zi de sărbătoare.

Pentru femeile de pe Valea Sălăuţei, arta custului cu mărgele reprezintă un mod de viaţă, de la costume populare, brâie, tablouri şi până la bijuterii, care de care mai frumoase, iar femeile din Salva se întrec în creativitate mai ales în această perioadă.

Cum cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii se apropie, gospodinele din Salva nu pot lăsa să treacă ziua de Paşte fără a avea pe mese ouă împodobite cu mărgele.

Pentru a avea cea mai deosebită masă de Paşte femeile pregătesc cu multă migală şi talent ouăle pentru a le îmbrăca în “armura” colorată. Cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti încep să-şi pregătească ouăle cu mărgele pe care le vor dărui udătorilor de Paşte. Procesul este unul migălos, pentru fiecare ou, femeile lucrând mai bine de o oră pentru a-l împodobi.

În Salva tradiţia consultului cu mărgele este un meşteşug transmis de la mamă la fiică, la fiecare sărbătoare femeile din sat încercând să impresioneze prin meşteşugul lor deosebit pe cei care le trec pragul în zilele de Paşte sau Crăciun.

 

 

“Facem ouă care de care mai deosebite pentru că acestea trebuie să fie impresionante. Copiii care vin la udat primesc astfel de ouă pe care le duc acasă şi le arată părinţilor şi rudelor, aşa că fiecare gospodină vrea să aibă ceva cât mai deosebit. Eu am învăţat să cos de la mama mea şi la rândul meu i-am transmis meşteşugul fiicei mele care confecţionează şi ea cu mare drag aceste produse”, a povestit, corespondentului MEDIAFAX, Virginia Linu, din Salva.

Preţul unei astfel de ou porneşte de la 5 lei şi poate ajunge până la 15, în funcţie de complexitate şi de numărul de mărgele folosite.

Femeile recunosc că banii sunt puţini pentru munca depusă, dar sunt de părere că oul este un simbol pe care trebuie să şi-l permită oricine.

“Este un lucru deosebit, un lucru mărunt, aşa că mulţi dintre străinii care ne trec pragul îşi doresc să poată duce cu ei un simbol, un lucru deosebit cusut cu mărgele aşa că oul reprezintă o alegere foarte bună, extrem de căutată şi extrem de apreciată”, mai spune Virginia Linu.

Fiecare culoare pusă în oul de Paşti are o semnificaţie aparte galbenul - reprezintă lumina, viaţa; roşu simbolizează dragostea, focul dar şi sângele; albul – puritatea, în timp ce albastru e simbolul cerului şi al sănătăţii, iar verdele – reînnoirea naturii şi simbolul rodniciei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici