- Home
- Cultură-Media
- ALBA IULIA, (29.04.2017, 14:24)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GALERIE FOTO Festivalul Roman Apulum: Lupte între daci şi romani, paradă de noapte cu torţe şi târguri de sclavi
Mii de turişti au venit, în minivacanţa de 1 Mai la Alba Iulia, la Festivalul Roman Apulum, care cuprinde demonstraţii militare, paradă de noapte cu torţe, târguri de sclavi, bătălii între legiunile romane şi trupele de daci, dar şi lupte între gladiatori, cum au fost în cele mai vechi timpuri.
Urmărește
1396 afișări
VEZI GALERIA FOTO ÎN ARTICOL
Festivalul Roman Apulum a debutat, sâmbătă, cu prezentarea trupelor de daci, romani, barbari şi gladiatori, urmată de o paradă la care au luat parte circa 300 de reenactori din şapte ţări: România, Cehia, Irlanda, Italia, Croaţia, Bulgaria şi Germania.
Aceştia au defilat în Cetatea Alba Carolina, pornind din faţa Catedralei Romano-Catolice, spre Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, fiind filmaţi şi fotografiaţi de sute de turişti şi localnici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Tot sâmbătă, în prima parte a zilei, s-au deschis şi taberele şi atelierele meşteşugăreşti, unde au fost montate mai multe corturi, iar cei prezenţi au ocazia să înveţe despre cultura daco-romană, îndeletnicirile din acea vreme şi să experimenteze pe propria lor piele armele strămoşilor noştri.
Un moment inedit al festivalului este organizarea unui târg de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia vor fi vânduţi gladiatori, femei-arcaş, dace sau nimfe.
Turiştii vor putea licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp o oră, se vor putea bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor „stăpâni”.
La sfârşitul zilei, va avea loc o paradă de noapte cu torţe, iar duminică vor fi organizate tururi ghidate la principalele obiective romane ale castrului Apulum, dansuri ale nimfelor, demonstraţii militare şi lupte între gladiatori.
Punctul culminant al Festivalului va fi, şi în acest an, marea bătălie între legiunile romane şi trupele de daci, la care vor participa circa 300 de reenactori.
Directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că marele război daco-roman va fi „epic” şi „cu final necunoscut”.
„Războiul dintre daci şi romani va fi o luptă epică, a cărui final este necunoscut. Vom vedea la momentul decisiv cine vor fi cei care vor învinge şi vor înfige steagul victoriei pe terenul de luptă”, a spus Gabriel Rustoiu.
Bătăliile din anii trecuţi au adus mult spectacol şi s-au încheiat chiar cu răstigniri pe cruce, majoritatea fiind câştigate de legiunile romane, care sunt mai numeroase, disciplinate şi mult mai bine înarmate.
Festivalul se încheie în 1 mai, când toată ziua vor avea loc tabere militare, ateliere meşteşugăreşti şi jocuri romane.
Festivalul Roman Apulum se organizează la Alba Iulia deoarece municipiul are un patrimoniu roman foarte valoros, fiind întemeiat de romani.
Actualul oraş Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.
„Festivalul Roman Apulum se organizează la Alba Iulia pentru că anticul Apulum a fost cel mai mare oraş roman din Dacia, iar la sfârşitul secolului doi era cel mai bogat oraş din Dacia. Avem şi o inscripţie de la jumătatea secolului III, care acordă epitetul de Crisopolis Apulumului, adică Oraşul Aurului sau Oraşul de Aur. Toate bogăţiile Daciei se tranzitau spre Roma de la Apulum”, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, Gabriel Rustoiu.
La astfel de reprezentaţii, lupte şi războaie, publicul are un rol activ având posibilitatea să strige dacă doreşte moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăişul la gât sau chiar să-i învie pe romanii şi dacii decedaţi. De multe ori, copiii, încurajaţi de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaţilor.
Toate manifestările au loc în Cetatea Alba Carolina, o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban, care are forma unei stele cu şapte colţuri. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.
Potrivit organizatorilor, locurile de cazare la pensiunile şi hotelurile din Alba Iulia sunt ocupate în proporţie de 100%, astfel oraşul a devenit una dintre atracţiile turistice preferate în minivacanţa de 1 Mai.
Galerie foto
Citeşte şi: Cât de controlată este presa din România?
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Semnificaţii istorice pentru ziua de 29 aprilie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe