GALERIE FOTO Retrospectiva unei nopţi de UNITER: Gala din 2017 văzută prin ochii spectatorului şi ai omului de teatru

Gala UNITER prin ochii spectatorului, ai omului de teatru şi ai iubitorului de spectacol a fost sinonimă cu strălucire, omagiere, sărbătoare,emoţie. În Timişoara anului 2017, seara teatrului românesc a fost una marcată de rafinament,dar şi de firesc. Oamenii teatrului aşa cum sunt ei, dincolo de rol.

Urmărește
242 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Retrospectiva unei nopţi de UNITER: Gala din 2017 văzută prin ochii spectatorului şi ai omului de teatru

Retrospectiva unei nopţi de UNITER: Gala din 2017 văzută prin ochii spectatorului şi ai omului de teatru (Imagine: ADRIAN PICLISAN / MEDIAFAX FOTO)

Scenografa Ştefania Cenean, premiată în 1993 cu premiul UNITER pentru scenografia spectacolului „Titus Andronicus”, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova - a schimbat luni seară, la cea de-a 25-a gală premiilor UNITER, locul scenei cu cel al sălii de spectacol.

În minunata clădire a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” cu faţada şi sala de spectacole în stilul neobizantin, cu covoare roşii în care piciorul se afundă cu lux, scenografa a împărtăşit loja de la etajul sălii cu Principesa Maria.

Din locul spectatorului, Gala UNITER a avut strălucire, echilibru, bun gust, umor, antren, mai ales datorită formaţiei de acordeonişti, dar şi înaltă ţinută prin numele mari ale teatrului românesc, precum şi prin cele ale promiţătorilor tineri actori. Un oraş aparte, boem, cu o tandreţe care te cuprinde păşind pe vechile alei pietruite, unde la fiecare pas din zona centrală suprind clădiri cu faţade cochete, elegante, complicate şi rafinate.

La un sfert de secol de UNITER, la cei aproape 29 de ani de la Revoluţie, sacrificiul timişorenilor nu a lipsit nici din momentul galei teatrului. Cele două afişe care tronau pe esplanada Teatrului Naţional şi a Operei din Timişoara surprindeau trofeul galei, opera artistului plastic Ion Bitzan, dintr-un unghi cu multiple semnificaţii. Binecunoscuta carte de bronz salvată din suflul focului şi legată pentru a rămâne intactă amintea de o cruce.

Cele mai emoţionante momente ale galei UNITER 2017 au fost surprinse de scenografa Ştefania Cenean, profesor la UNATC, într-o scurt punct de vedere, oferit pentru MEDIAFAX, pe care îl redăm întocmai:

Am fost onorată să stau în loja centrală alături de Alteţa Sa Regală Principesa Maria. Ca de obicei, urmăresc cu atenţie tot programul şi nu sesizez discrepanţe între ediţii, deoarece Gala se păstrează vie, aceeaşi de 25 de ani, cu strălucire, cu personalităţi româneşti.

Reuşita Galei UNITER constă în continuitatea echipei care o organizează de ani ani de zile. Meritele lui Pino Caramitru, Aurei Corbeanu şi ale întregii echipe fac ca lucrurile să se desfăşoare impecabil. Uniter reprezintă un cadru plin de eleganţă care reuneşte lumea teatrală spre a înnobila cu recunoştinţă şi premii toate categoriile de artişti. De la an la an mai mulţi tineri sunt nominalizaţi , premiaţi, ceea ce este remarcabil deoarece avem talente autentice. Mă bucur mult şi pentru cei care ridică ştacheta valorii (mă gândesc la Mariana Mihuţ actriţa noastră dragă, premiată anul acesta pentru întreaga activitate).

Valoarea artistică imensă pe care o impune Mariana Mihuţ responsabilizează şi mai mult tinerii actori. Trebuie să continuăm cu respect, admiraţie sinceră faţă de generaţiile anterioare. Nu pot să nu remarc apropo de marile talente pe care le avem, micul recital susţinut în cadrul acestei a 25-a ediţie a Galei Uniter de actriţa Anca Sigartău. Se fac puţine spectacole pentru a scoate la iveală cu adevărat potenţialul artistic imens pe care îl ţin ascuns cu tristeţe unii dintre actorii noştri.

Poate noul val de regizori va imagina spectacole nu numai pentru noutatea textului, viziune sau orgoliul propriu ci spectacole gândite special pentru anumiţi actori. Înainte se căutau roluri peste roluri care să pună în evidenţa un anumit actor. Acum se organizează casting ca să se găsească un actor potrivit rolului. Nu aş vrea să primeze rolul, cadrul ilustrat bine tehnologic, ci Actorul.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici