„Ediţia 2017 a Târgului Internaţional Gaudeamus, organizat de Radio România, s-a încheiat duminică, 26 noiembrie, în prezenţa unui public încă numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta de neegalat a evenimentului. Numărul mare al participanţilor (peste 300), al evenimentelor pe care târgul le-a găzduit (peste 800) şi al vizitatorilor – peste 125.000 – care egalează recordul înregistrat la ediţiile precedente, reconfirmă statutul evenimentului şi sloganul sub care s-a desfăşurat şi în acest an: «cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio din România»”, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor evenimentului.
Târgul Internaţional „Gaudeamus” a avut loc în perioada 22 – 26 noiembrie.
Invitatul de onoare al ediţiei a fost Uniunea Europeană, prin intermediul Reprezentanţei Comisiei Europene, iar preşedintele de onoare al Târgului a fost scriitorul Matei Vişniec.
Premiile ediţiei 2017 a târgului, decernate duminică au fost: Trofeele „Gaudeamus”, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), Nemira şi RAO (locul 2) şi Polirom (locul 3); Trofeul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii Litera, pentru volumul „Testamentul lui Abraham” de Igor Bergler; Trofeele Presei pe secţiunile TV, radio, publicaţii şi agenţii de presă au fost câştigate de: TVR, postul Europa FM, cotidianul Adevărul şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres. Trofeul pentru secţiunea online nu a fost acordat; Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Crime Scene Press; Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus.
În cadrul Târgului a fost oferit şi premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, decernat pentru traducători din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie: Irinei Oprea şi lui Radu Paraschivescu – pentru traducerea din limba engleză a volumelor cinci şi şase ale seriei „Cronicile din Narnia” de C. S. Lewis, publicată de Editura Arthur; Aurorei Cornu, Ralucăi Barb şi lui Edith Cottrell, pentru traducerea în limba franceză a volumului „Poeme. Proze scurte”, de Aurora Cornu, ediţie bilingvă română/franceză, publicată de Editura Vinea.
În cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a XV-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, dedicat elevilor de liceu; câştigătoarele acestei ediţii au fost: locul I – Maria Bucşea, Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu Mureş; locul II – Patricia Pârvu, Colegiul Naţional „Mircea Eliade” din Reşiţa; locul III – Iulia Iacob, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. Premiile au fost oferite de Radio România (sume de bani destinate achiziţionării de cărţi din târg) şi Scribant Distribution – distribuitor Schneider&Carioca.
Conform sursei citate, între invitaţii târgului de carte se numără olimpicii României – „un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României”
Proiectul „Cărţile se întorc acasă” s-a bucurat de succes şi în acest an, susţin organiztaorii, fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor ajungând în acest an la circa 1.500 de volume.