Gauguin i-a tăiat urechea lui Van Gogh cu o sabie

Pictorul Vincent Van Gogh nu şi-a tăiat singur urechea dreaptă, aşa cum se credea, ci aceasta i-a fost tăiată în timpul unei bătăi cu Paul Gauguin, în faţa unui bordel din Franţa, potrivit unor noi teorii formulate de doi cercetători germani, informează bbc.co.uk.

Urmărește
320 afișări
Imaginea articolului Gauguin i-a tăiat urechea lui Van Gogh cu o sabie

"Starry Night", celebra pictură realizată de Van Gogh

Oamenii de ştiinţă au considerat timp de multe decenii că pictorul olandez Vincent van Gogh şi-a tăiat singur urechea dreaptă cu o lamă, după o bătaie în oraşul Arles, din sudul Franţei, în 1888.

Însă o carte care conţine o nouă teorie, bazată pe raportul original al poliţiei, susţine că Paul Gauguin i-a tăiat urechea lui Van Gogh cu o sabie. Autorii acestei teorii susţin că versiunea oficială asupra faptelor prezintă numeroase inadvertenţe.

Această carte, intitulată "Urechea lui Van Gogh: Paul Gauguin şi Pactul Tăcerii", este rodul a 10 ani de cercetări întreprinse de academicienii germani Hans Kaufmann şi Rita Wildegans.

Ei au studiat depoziţiile martorilor şi scrisorile trimise de cei doi artişti şi au ajuns la concluzia că acea bătaie s-a încheiat cu victoria lui Paul Gauguin, un spadasin talentat, care i-a tăiat urechea prietenului său olandez.

Potrivit informaţiilor vremii, Van Gogh a împachetat-o într-o bucată de pânză şi i-a dat-o unei prostituate care se numea Rachel.

Hans Kaufmann a spus că nu se ştie cu certitudine dacă a fost un accident sau o încercare deliberată de a-l răni pe Van Gogh, dar după acest incident, cei doi bărbaţi s-au pus de acord să declare la poliţie varianta automutilării practicate de pictorul olandez, pentru a-l proteja pe Gauguin.

Cercetătorul german a declarat că versiunea tradiţională a acestui incident se bazează pe dovezi contradictorii şi neverosimile şi că nu există nicio declaraţie a unui martor independent.

"Gauguin nu era de faţă în timpul presupusei automutilări", a declarat Hans Kaufmann pentru publicaţia franceză Le Figaro. "Iar Van Gogh nu a confirmat nimic. Comportamentul celor doi sugerează faptul că ei ascundeau adevărul".

Gauguin s-a mutat în Tahiti, unde a realizat unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale. Van Gogh a murit în 1890, după ce s-a împuşcat în piept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici