Genele care predispun la accidente coronariene, descoperite de cercetători

Peste 150 de cercetători din mai multe ţări au alcătuit o listă cu 13 gene care cresc riscul de producere a accidentelor coronariene, o reuşită care ar putea contribui la descoperirea unor noi "arme" de luptă contra bolilor cardiace, prima cauză de mortalitate din lume, informează AFP.

Urmărește
25 afișări

Un total de 167 de cercetători din peste 100 de organizaţii din Canada, Europa şi Statele Unite ale Americii au studiat datele furnizate de 14 studii despre ADN-ul recoltat de la peste 140.000 de persoane de origine europeană.

Ei au putut astfel să stabilească că persoanele în familiile cărora au existat cazuri de ateroscleroză - o acumulare de grăsime în pereţii anumitor artere - prezentau mici variaţii la nivelul structurii a 13 gene.

Studiul, publicat în Nature Genetics, dublează astfel numărul cunoscut de gene care favorizează maladiile cardiace, boli care au în proporţie de 50% cauze genetice, dar care sunt provocate şi de alţi factori precum stilul de viaţă, fumatul, consumul de alcool şi lipsa exerciţiilor fizice.

Pentru Thomas Quertermous, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea Stanford din California, este vorba de a găsi "printre cele 3 miliarde de baze ce conţin ADN, acele baze diferite la câteva persoane", care antrenează "o schimbare a funcţionării unei gene sau a unui ansamblu de gene, influenţând el însuşi riscul de a suferi de o boală de inimă".

"Este ca şi cum ai căuta modificarea unei litere dintr-un cuvânt din Enciclopedia Britanică", a adăugat el.

În opinia lui Robert Roberts, preşedintele Institutului de cardiologie de la Universitatea din Ottawa, această descoperire "deschide o cale nouă către obţinerea unor terapii noi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici