- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (12.07.2011, 15:10)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Genomul cartofului, secvenţiat în premieră de savanţii scoţieni
O echipă de cercetători din Scoţia a reuşit pentru prima dată în istorie să secvenţieze în întregime genomul cartofului şi speră că realizarea lor va contribui la satisfacerea nevoilor alimentare tot mai mari ale populaţiei de pe planetă, informează rtbf.be.
Urmărește
24 afișări
Graţie acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă speră să obţină în curând noi specii de cartofi, mai hrănitori şi mai rezistenţi la boli, pentru a răspunde astfel nevoilor alimentare ale populaţiei de pe planetă.
Genomul reprezintă un fel de hartă a tuturor genelor unui organism. Fiecare genă controlează un aspect particular în dezvoltarea unui organism. Aducând mici modificări, este posibil să fie influenţată creşterea lui.
Una dintre cele mai mari provocări din deceniile următoare va fi aceea de a putea hrăni populaţia mondială, care nu încetează să crească, în special în ţările şi teritoriile cele mai sărace de pe planetă. Cartoful este una dintre cele mai răspândite culturi agricole din lume.
Oamenii de ştiinţă speră că prin eficientizarea culturilor de cartofi se va reuşi hrănirea populaţiei mondiale, care va ajunge la 9 miliarde de locuitori până în anul 2050. Cartoful este cultivat în 125 de ţări şi este consumat zilnic de peste 1 miliard de persoane. În 2007, peste 300 de milioane de tone de cartofi au fost recoltate pe plan mondial, informează dailymail.co.uk.
Însă, cartoful rămâne vulnerabil la boli precum tăciunele sau mana cartofilor, care provoacă pierderi anuale de circa 3,4 miliarde de euro.
Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă care face parte din familia solanaceelor, alături de tomate, ardeii şi vinetele. Este una dintre cele mai diversificate plante din punct de vedere genetic dintre plantele de cultură. Varietăţile sălbatice cresc şi în prezent în cele două Americi şi pot fi încrucişate direct cu cartoful comun pentru a transmite hibrizilor calităţile lor deosebite, precum rezistenţa la boli şi toleranţa la îngheţ şi secetă.
Studierea genomului cartofului a fost îngreunată de faptul că această plantă prezintă patru seturi de coduri genetic, fiecare uşor diferită de celelalte. Oamenii au doar două astfel de seturi, moştenite de la cei doi părinţi. Cartoful primeşte două seturi de copii din genomul său de la planta mamă şi alte două seturi de copii de la planta tată. Fiecare set constă în 12 cromozomi - pachete de ADN care conţin gene.
Din acest motiv, savanţii folosesc varietăţi simplificate de "clone" de cartofi, pentru a uşura analiza datelor. Secvenţierea completă a genomului cartofului a fost obţinută pe baza unei "clone" homozigote, în care toate cele patru seturi de coduri ADN erau identice. Acestea au fost apoi comparate cu varietăţile heterozigote de cartofi, pentru a identifica şi sublinia diferenţele.
Secvenţierea genomului cartofului a fost realizată de Potato Genome Sequencing Consortium, în colaborare cu savanţii de la Universitatea din Dundee, iar rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe