George Lucas - profilul unui învingător din cetatea filmului

George Lucas poate fi considerat unul dintre cei mai de succes cineaşti americani în viaţă, filmele sale - la care a colaborat în calitate de scenarist, regizor sau producător - aducându-i atât aprecierea criticilor de specialitate, cât şi succese comerciale răsunătoare.

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului George Lucas - profilul unui învingător din cetatea filmului

George Lucas (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

George Lucas este un regizor, scenarist, actor, şi producător de cinema american, născut pe 14 mai 1944, în localitatea Modesto din California. A devenit cunoscut în calitate de creator al francizelor cinematografice "Războiul stelelor" şi "Indiana Jones".

George Walton Lucas Junior şi-a petrecut întreaga copilărie la ferma familiei sale, în localitatea Modesto. Tatăl său, George Walton Lucas Senior (1913-1991), ţinea o papetărie. Mama lui, Dorothy Ellinore Bomberger Lucas, avea probleme de sănătate care o obligau să se interneze pentru perioade destul de lungi în diverse spitale.

Tânărul Lucas detesta şcoala. Fanatic al curselor de automobile, visa să devină într-o bună zi pilot profesionist. În 1962, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident teribil, la volanul automobilului său Fiat Bianchina, pregătit pentru cursele locale. Centura de siguranţă a cedat, el a fost proiectat în afara automobilului, dar a supravieţuit în mod miraculos. A rămas însă mai multe zile în comă şi a petrecut şase luni în spital. Scăpat ca prin urechile acului din acest accident, Lucas crede că destinul i-a acordat o "păsuire", decide să nu mai conducă niciodată şi se pune pe învăţat.

Părinţii lui George Lucas nu vor să îi plătească studiile artistice. El se înscrie la Modesto Junior College pentru a studia ştiinţele sociale. Într-o zi, atunci când filmează o cursă de automobile, se întâlneşte cu Haskell Wexler, un regizor celebru care îl ajută să intre la Universitatea California de Sud (USC) - la facultatea de ştiinţe cinematografice.

Acolo, el regizează câteva scurtmetraje, precum "Look At Life", "Freiheit", "THX 1138 4EB", "The Emperor" şi "6-18-67". Ultimul film regizat în perioada studiilor, "1:42.08 to qualify", este lansat pe DVD în pachetul "Le Court des Grands", care reuneşte scurtmetraje făcute de regizori celebri. Lucas a studiat şi mitologia, care l-a pasionat dintotdeauna. Influenţa profesorului său de mitologie Joseph Campbell se va face de altfel simţită în operele sale ulterioare.

După ce a câştigat un concurs, George Lucas a obţinut un stagiu de şase luni la studiourile Warner Bros., unde a dorit să lucreze în departamentul de animaţie. Însă acesta tocmai fusese închis, iar el a fost făcut stagiar la singurul film care se turna în acel moment: "Finian's Rainbow", regizat de Francis Ford Coppola. Pe acele platouri de filmare, unde media de vârstă era de 45 de ani, cei doi tineri s-au împrietenit foarte repede, iar Coppola i-a permis lui Lucas să asiste la filmări, cu condiţia ca acesta să îi aducă "o idee bună pe zi".

George Lucas s-a căsătorit cu directoarea departamentului de montaj Marcia Lou Griffin în 1969. Au adoptat împreună o fiică, Amanda, în 1981, dar au divorţat în 1983. Lucas a adoptat apoi alţi doi copii: Katie, în 1988, şi Jett, în 1993.

În 1969, după ce a obţinut diploma, a înfiinţat cu prietenul său Francis Ford Coppola compania de producţie American Zoetrope, cu scopul de a-şi câştiga independenţa faţă de studiourile hollywoodiene. American Zoetrope a semnat un acord de finanţare cu Warner Bros. Primul film vizat de acel acord este primul lungmetraj semnat de Lucas, "THX 1138".

Vizionarea filmului, organizată de directorii de la Warner Bros., s-a dovedit dezastruoasă: ei considerau că este imposibil ca filmul să fie lansat în acel stadiu şi au decis să refacă complet montajul. Cu toate acestea, filmul a fost un eşec comercial. În urma acestei experienţe, Lucas şi-a înfiinţat propria compania de producţie cinematografică: Lucasfilm Ltd.

În 1973, Lucas a regizat al doilea film, "American Graffiti", o comedie dramatică profund autobiografică, în care el descrie lumea tinerilor americani de la începutul anilor 1960. Oferindu-i un rol lui Harrison Ford, pe atunci tâmplar şi actor în timpul liber, George Lucas a pus bazele unei colaborări fructuoase. "American Graffiti" a avut mare succes şi a fost distins cu multe premii (Globul de Aur, nominalizare la Oscar).

După succesul obţinut de "American Graffiti", Lucas se apucă să scrie scenariul de la saga SF "Războiul stelelor", care combină elemente de călătorie iniţiatică, lumi paralele, mitologie şi bătălii spaţiale. Proiectul este prezentat mai multor studiouri, înainte de a fi reţinut de Twentieth Century Fox, care decide să îi aloce tânărului regizor un buget de 10 milioane de dolari. Pentru a se ocupa de colosala cantitate de efecte speciale necesare pentru această epopee intergalactică, George Lucas a înfiinţat în 1975 compania Industrial Light & Magic (ILM). Însă filmările se dovedesc dificile, iar Twentieth Century Fox începe să se îndoiască serios de potenţialul comercial al acestui "film pentru copii".

Primul film din serie, "Războiul stelelor", a fost lansat în Statele Unite pe 25 mai 1977. A obţinut imediat un succes fără precedent de box office, devenind unul dintre cele mai mari triumfuri din istoria cinematografiei. Acest film, pe lângă faptul că a fost o veritabilă revoluţie cinematografică în sine, s-a impus şi ca un fenomen cultural internaţional. Întrucât a negociat drepturile pentru continuările acestei pelicule şi cele pentru produse derivate cu Twentieth Century Fox, Lucas a făcut avere şi a devenit unul dintre cei mai importanţi şi mai cunoscuţi producători independenţi din Statele Unite.

A produs "Imperiul Contraatacă" în 1980 şi "Întoarcerea lui Jedi" în 1983. Pe lângă companiile sale Lucasfilm şi Industrial Light & Magic şi înfiinţând apoi companiile Lucasfilm Games (LucasArts) în 1982 şi THX Ltds. în 1983, Lucas a contribuit la apariţia noilor expertize şi a încurajat dezvoltarea tehnicilor de postproducţie avangardiste.

În anii 1980, George Lucas a produs alte filme cu priză la public, precum seria "Indiana Jones", regizată de prietenul lui Steven Spielberg, şi "Willow" de Ron Howard, apoi a participat la proiecte artistice ambiţioase, precum "Mishima", de Paul Schrader şi "Tucker", de Francis Ford Coppola. Însă el înregistrează şi câteva eşecuri comerciale, care îi zguduie imperiul. În plus, costisitorul divorţ de Marcia Lucas, în 1983, l-a obligat, trei ani mai târziu, să îşi vândă compania de creare de imagini de sinteză (viitorul Pixar) lui Steve Jobs, care, tocmai fusese dat afară din grupul Apple.

În 1967, George Lucas l-a întâlnit pe atunci tânărul Steven Spielberg. Acesta găseşte o mare sursă de inspiraţie, dar şi un mare respect, în persoana viitorului creator al francizei "Războiul stelelor", iar ei devin buni prieteni aproape imediat. Cei doi tineri regizori se ajută reciproc şi îşi telefonează adeseori. La scurt timp după lansarea filmului "Războiul stelelor", Spielberg i-a vorbit lui Lucas despre dorinţa lui de a regiza un film din seria "James Bond".

Lucas îi spune că are o idee şi mai bună şi i-a prezentat proiectul său "Indiana Jones", care a declanşat entuziasmul lui Spielberg. Singura lui reticenţă viza numele personajului, care era pe atunci "Indiana Smith". Lucas i-a propus numele "Indiana Jones", care a rămas în final ataşat de acest personaj. Şase luni mai târziu, Spielberg şi Lucas au început să pregătească împreună "Indiana Jones şi Căutătorii arcei pierdute". Cei doi cineaşti au rămas de atunci foarte apropiaţi şi au lucrat din nou împreună la continuările primului film din franciza "Indiana Jones". Lucas a supervizat totodată şi efectele sonore de la "Jurassic Park" şi a acceptat să aibă apariţii episodice în filmul "Hook" (1991).

Anul 1999 marchează revenirea în mare pompă a francizei "Războiul stelelor" pe marile ecrane şi cea a lui George Lucas în scaunul regizorului, după 20 de ani de absenţă. Prin "Star Wars Episodul I - Ameninţarea fantomei", George Lucas a iniţiat o a doua trilogie, a cărei acţiune o precede cronologic pe prima. Vor urma "Războiul stelelor: Atacul clonelor" în 2002 şi "Star Wars: Episodul III - Răzbunarea Sith" în 2005.

În 2006, George Lucas începe producţia celui de-al patrulea film din seria "Indiana Jones", întârziat mai mulţi ani din lipsa unui scenariu "la înălţime" şi din cauza dificultăţii corelării programelor de lucru extrem de încărcate ale celor doi pioni principali ai francizei, Steve Spielberg şi Harrison Ford.

Lucas reia contactul şi cu "Războiul stelelor", anunţând două seriale de televiziune inspirate de această serie, aflate în preproducţie. Primul, intitulat "The Clone Wars", va fi consacrat războiului clonelor, în animaţie 3D, iar cel de-al doilea va avea o acţiune situată cronologic între "Star Wars: Episodul III - Răzbunarea Sith" şi "Războiul Stelelor".

Potrivit revistei Forbes, în 2010, George Lucas se afla pe locul al 316-lea în topul celor mai mari averi personale de pe planetă, cu 3 miliarde de dolari.

După lansarea filmului "Avatar" de James Cameron, George Lucas a anunţat că dorea să îşi monteze întreaga franciză "Star Wars" în format 3D.

În ianuarie 2012, într-un interviu acordat publicaţiei New York Times, George Lucas a menţionat faptul că doreşte să se retragă din producţia de blockbuster-uri şi să se concentreze asupra unor proiecte mai mici.

Pe 30 octombrie 2012, grupul Disney a anunţat că a achiziţionat drepturile cinematografice asupra francizei "Star Wars" pentru o sumă care depăşeşte 4 miliarde de dolari şi că va lansa un nou film din această serie, în 2015, ce va fi urmat de alte două pelicule, separate de intervale de doi sau trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici