- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.05.2015, 17:42)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Georges Banu îl felicită pe Zamfiroiu că a permis la ICR exersarea dialogurilor ce păreau întrerupte
Georges Banu, profesor de estetică teatrală la Sorbona şi laureat al Marelui Premiu al Academiei Franceze 2015, îl felicită pe Lilian Zamfiroiu, care a condus până de curând Institutul Cultural Român (ICR), că a permis, la ICR, "exersarea unor dialoguri ce păreau a fi dramatic întrerupte".
Urmărește
175 afișări
Liliana Zamfiroiu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Georges Banu, care este şi membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, spune, într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX, că s-a afiliat ICR şi răspunderii sale faţă de cultura română datorită lui Lilian Zamfiroiu.
Georges Banu îl felicită pe Zamfiroiu "pentru climatul de lucru" pe care l-a instaurat la ICR şi "care a permis exersarea unor dialoguri ce păreau a fi dramatic întrerupte".
"Românii din străinătate ca mine au găsit în dumneavoastră un partener sensibil şi deschis, un partener animat de dorinţa sinceră de a contribui şi ajuta extensia prezenţei culturale româneşti în lume. Nu a fost uşor, o ştiu, dar fără eternele plângeri şi descurajări atât de comod adoptate de colegi ai dumneavoastră, aţi ştiut să declanşaţi o energie deosebită pe fond de încredere în misiunea ICR-ului şi a proiectelor sale. M-aţi sedus prin dăruirea afectuoasă, deloc pompoasă, conferită misiunii care vă revenea. Aceasta a permis şi a determinat un devotament reciproc: eu am făcut tot ce am putut, iar dumneavoastră mi-aţi răspuns cu o solicitudine deosebită. Graţie acestei relaţii afirmative şi fără crispări m-am afiliat ICR-ului şi răspunderii sale faţă de cultura română", mai spune Georges Banu în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Lilian Zamfiroiu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, aceasta fiind înregistrată pe 24 aprilie la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după cum au declarat, pe 27 aprilie, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.
Demisia lui Lilian Zamfiroiu a fost înregistrată la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deoarece ICR este o instituţie aflată în subordinea Senatului României.
Tot pe 27 aprilie, într-un comunicat remis MEDIAFAX, Lilian Zamfiroiu a spus că ICR este o instituţie "eliberată de tensiuni, aflată astăzi în afara scandalurilor publice şi a disputelor politice".
"Decizia de a demisiona vine ca urmare a unei analize pe care am efectuat-o asupra situaţiei actuale a ICR, în urma căreia am constatat că obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului - în urmă cu aproape doi ani - au fost deja atinse. Instituţia se plasează astăzi echidistant atât în raport cu partidele existente pe eşichierul nostru politic, cât şi cu diversele curente artistice din lumea culturală românească; principalele programe au fost puse în acord cu standardele europene din domeniu şi funcţionează atât de bine pe cât le permit alocările bugetare; a fost reluată finanţarea revistelor româneşti de peste Prut, în timp ce programele dedicate românilor din afara graniţelor se concentrează mai mult pe zonele unde există o nevoie reală de păstrare a identităţii, de cultivare a tradiţiilor şi de păstrare a limbii române; principalul public ţintă al ICR a redevenit cel străin - fără a neglija, însă, aportul comunităţilor româneşti din străinatate la procesul de transmitere a mesajelor noastre către acest public ţintă; în sfârşit, dar nu în ultimul rând, ICR se bucură în prezent de participarea la programele sale a majorităţii oamenilor de cultură importanţi din România, care au revenit alături de o instituţie eliberată de tensiuni, aflată astăzi în afara scandalurilor publice şi a disputelor politice", a spus Lilian Zamfiroiu.
Pe 28 aprilie, plenul Senatului l-a numit pe Radu Boroianu în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român. Radu Boroianu, vicepreşedinte al Partidului Liberal Reformator, a fost propus la conducerea ICR de către PSD.
George Banu, născut pe 22 iunie 1943, la Bucureşti, este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, şi un eseist de reputaţie mondială. El şi-a dedicat opera critică regiei moderne şi figurilor ei exemplare (Peter Brook, Giorgio Strehler, Jerzy Grotowski etc).
S-a stabilit la Paris din 1973. A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Travail theatral şi a fost redactor-şef al revistei Arta teatrului (1981-1988), publicată de Theatre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. A fost şi director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor în anii 1991 - 2000.
A fost ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, iar, în prezent, este preşedinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru. A fost de două ori laureat al UNITER, iar, în 2007, a primit premiul Prometheus pentru întreaga activitate.
Conduce revista Alternatives theatrales şi coordonează colecţia "Le Temps du theatre" la Editura Actes Sud. A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene. A predat în Statele Unite, Canada, China şi a animat evenimente teatrale în diverse capitale ale lumii.
Este, de asemenea, membru de onoare al Academiei Române şi este responsabil (alături de Mihaela Tonitza-Iordache) al reputatei antologii "Arta Teatrului" şi coordonator al volumelor colective "Teatrul de artă, o tradiţie modernă", "Repetiţiile şi teatrul reînnoit", "De la vorbă la cîntec".
În 2013, i-a fost consacrat volumul de studii şi eseuri "Calătoriile sau orizontul teatrului", avându-i ca autori, printre alţii, pe Eugenio Barba, Peter Brook, Andrei Şerban, Ariane Mnouchkine, Radu Penciulescu şi Niky Wolcz.
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe