Gianina Corondan a refuzat să participe la selecţia angajaţilor TVR, în cunoştinţă de cauză

Fosta prezentatoare TVR Gianina Corondan a explicat, într-o scrisoare remisă MEDIAFAX, că a fost opţiunea ei să nu participe la procesul organizat de TVR pentru selecţia angajaţilor, care s-a făcut într-o manieră "primitivă, ca abordare şi credibilitate".

Urmărește
1101 afișări
Imaginea articolului Gianina Corondan a refuzat să participe la selecţia angajaţilor TVR, în cunoştinţă de cauză

Gianina Corondan a refuzat să participe la selecţia angajaţilor TVR, în cunoştinţă de cauză (Imagine: MediafaxFoto)

Gianina Corondan a subliniat că a fost decizia ei de a nu participa la procesul de selecţie a angajaţilor din TVR - în vederea concedierii colective -, în ciuda consecinţelor.

"Mă aflu pe lista de disponibilizaţi nu pentru că nu am trecut testele, ci pentru că eu nu m-am prezentat la selecţie, în cunoştinţă de cauză. Regulamentul spunea că cei care nu se vor prezenta vor fi incluşi în mod automat pe lista celor disponibilizaţi. Mi-am asumat alegerea, deşi cunoşteam consecinţele. Şi nu am fost singura", spune Gianina Corondan.

În ceea ce priveşte motivul deciziei, ea precizează că acesta are legătură cu modul în care televiziunea publică a ales să facă evaluarea angajaţilor, metodele abordate de cei care s-au ocupat de selecţie nefiind unele relevante.

Referitor la angajaţii care au decis să participe la procesul de selecţie, Corondan spune că nu doreşte să comenteze "în numele colegilor care au acceptat umilinţa de a trece prin teste, deloc relevante pentru măsurarea competenţelor lor".

"Dar nicăieri în Europa selectarea de personal nu s-a făcut de o manieră aşa de primitivă, ca abordare şi credibilitate. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea, talentul, priceperea şi capacitatea de comunicare cu publicul - esenţiale pentru un profesionist de televiziune", adaugă Gianina Corondan, precizând totodată că are proiecte de viitor. "Vă spun doar că nu stau. Lucrez şi mă reinventez", încheie aceasta.

O listă cu salariaţii TVR care urmează să fie preavizaţi în vederea concedierii colective a fost publicată, pe 28 ianuarie, pe pagina de intranet a TVR. Lista cuprinde 627 de nume, între care, alături de Gianina Corondan, se regăsesc Elise Stan, Sanda Vişan, Irninis Miricioiu Rădulescu, Dan Radu, Adriana Titieni, Cezar Ion, Horia Romanescu, Constantin Trofin şi Tudor Călin Zarojanu.

Sanda Vişan şi Cezar Ion au declarat, pe 29 ianuarie, pentru MEDIAFAX, că nu au fost notificaţi legal pentru a participa la procesul de selecţie de personal, precizând că intenţionează să dea în judecată Televiziunea Publică.

Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a aprobat, pe 23 ianuarie, punerea în aplicare a noii scheme organizaţionale a instituţiei, care a devenit operaţională de la 1 februarie şi care conţine 2.450 de locuri de muncă. Atunci, CA a aprobat şi suplimentarea organigramei TVR cu 55 de cazuri sociale (incluse în cele 2.450). Hotărârea de suplimentare a numărului angajaţilor SRTv a fost adoptată cu 8 voturi "pentru" şi 5 "împotrivă", potrivit unui comunicat al TVR de la momentul respectiv.

Atunci, surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că între cele 55 de posturi alocate cazurilor sociale se regăseşte şi cel ocupat de Corina Dănilă, care în noua organigramă va fi jurnalist senior/ realizator de emisiuni la TVR 3. În urma procesului de evaluare, Corina Dănilă obţinuse 57,20 de puncte, faţă de un punctaj maxim posibil de 100 de puncte.

Pe de altă parte, în comunicat, TVR preciza: "Concedierea colectivă în urma selecţiei personalului din SRTv este una dintre măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar şi plata datoriilor acumulate". "În privinţa angajaţilor care vor fi disponibilizaţi, SRTv îşi va respecta obligaţiile de angajator, conform legii, în astfel de situaţii", se mai spunea în comunicat.

În comunicat se mai preciza că procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecţia, pe criterii profesionale, a celor care vor rămâne în noua structură a SRTv. La selecţie au participat toţi salariaţii SRTv, notificaţi în acest sens, cu excepţia situaţiilor prevăzute de legislaţia incidentă în materia concedierii colective.

La procesul de selecţie au participat 2.562 de salariaţi, din cei 2.784 de angajaţi notificaţi, adică un procent de 92%, se mai spunea în comunicatul TVR.

Selecţia angajaţilor a presupus trei etape - depunerea unui memoriu de activitate, susţinerea unui test grilă şi a unui interviu -, care în punctajul final au contat cu ponderi de 50, 20, respectiv 30%, se mai spunea în comunicatul TVR.

Referitor la noua organigramă a Televiziunii Române, Ada Meseşan, membru al CA al TVR, a declarat, pe 23 ianuarie, pentru MEDIAFAX, că, "din păcate, acesta nu a fost un proces de restructurare, ci de epurare".

"Şi procesul în sine de evaluare a angajaţilor TVR a fost viciat, de la început până la sfârşit. Proba cea mai clară: au fost depuse 695 de contestaţii dintre care au fost aprobate - deci s-a recunoscut că s-a greşit în evaluarea angajaţilor - un număr de 350 de contestaţii. Deşi am propus şi în şedinţa de astăzi (23 ianuarie, n.r.) o reluare a procesului de restructurare, propunerea noastră a fost respinsă de majoritatea USL din CA, fără a fi supusă la vot", a spus Ada Meseşan.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat că, în prezent, TVR are un număr total de 3.150 de angajaţi, dintre care, de la 1 februarie, vor rămâne 2.450, în timp ce 635 de persoane vor fi concediate. Totodată, 65 de persoane (până la cifra de 3.150) rezultă din numărul angajaţilor ale căror contracte de muncă sunt suspendate într-o formă sau alta şi astfel, în prezent, nu reprezintă costuri pentru TVR, a explicat Săftoiu.

"Este vorba despre despărţirea de un grup, de o comunitate, care de la an la an s-a mărit în Televiziunea Română, din cauza unui management defectuos. Acesta a fost rolul corectiv al restructurării dureroase şi dificile, dar absolut necesare şi obligatorii", a spus, în interviu, Claudiu Săftoiu.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de circa 130.000.000 de euro, în timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publică la bugetul de stat sunt în cuantum de 65.000.000 de euro. Astfel, din luna februarie, TVR trebuie să plătească în fiecare lună la bugetul de stat în jur de 1.000.000 de euro, pentru a-şi achita datoriile.

De asemenea, în urma concedierilor colective, TVR trebuie să plătească salarii compensatorii care au fost bugetate la 16.500.000 de lei (aproximativ 4.000.000 de euro).

"Proiecţia financiară pe care am previzionat-o pentru 2013 include şi sumele necesare pentru plata salariilor compensatorii", a explicat Claudiu Săftoiu, precizând că, în urma concedierilor colective, presiunea financiară asupra TVR se va reduce cu aproximativ 30%.

De asemenea, Săftoiu a spus în interviu că persoanele care pleacă sunt "oamenii care au obţinut rezultate mici în urma evaluărilor". "În situaţia în care am avut un număr de 695 de contestaţii, trebuie spus că, dintre acestea, 76 au influenţat numărul celor care pleacă sau al celor care rămân (...) după suprapunerea rezultatului final al selecţiei peste numărul de locuri de muncă defalcat pe domenii şi specialităţi, doar pentru un număr de 76 de contestatari trebuia găsit loc, fără a creşte numărul concediabililor", a explicat Săftoiu.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus în interviu că, de la 1 martie, TVR va intra într-un proces "de renaştere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici