- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.02.2014, 10:08)
- Diana Pârvulescu
Gigel Ştirbu: Comisia care analizează situaţia Porţii Sărutului se va reuni între 15 şi 18 februarie
Comisia de experţi care va studia situaţia restaurării componentei sculpturale "Poarta Sărutului" din cadrul Ansamblului "Constantin Brâncuşi" de la Târgu-Jiu se va reuni în perioada 15 - 18 februarie, a declarat ministrul Culturii, Gigel Ştirbu.
Urmărește
118 afișări
Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, "în program sunt prevăzute întâlniri la Bucureşti şi Târgu-Jiu, precum şi vizita la Ansamblul Monumental Calea Eroilor".
"Urmare a adoptării Memorandumului cu tema «Constituirea unei Comisii de experţi pentru studierea situaţiei restaurării componenţei sculpturale "Poarta Sărutului" din cadrul Ansamblului sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu», în şedinta Guvernului din data de 27 noiembrie 2013, Comisia prevăzută în Memorandum se constituie prin Decizia Primului Ministru nr. 480 din 4 decembrie 2013. Decizia Primului Ministru se concretizează în reuniunea Comisiei care începe la acest sfârşit de săptămână, aceasta având loc imediat după armonizarea cu agendele experţilor străini implicaţi în proiect", se arată în comunicatul citat.
Din Comisia Internaţională Brâncuşi fac parte trei profesori renumiţi din domeniul artelor plastice şi al sculpturii, care îşi desfăşoară activitatea la Muzeul Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, Universitatea din Viena, respectiv Universitatea din Viena şi Duke University din Statele Unite ale Americii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1066. Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia
-
Djokovic, accidentat, s-a retras din semifinala de la Australian Open. Zverev, în finală
-
Trump ordonă desecretizarea documentelor despre asasinatele care i-au vizat pe Kennedy şi Martin Luther King
La începutul reuniunii, membrii Comisiei vor avea la dispoziţie o documentare amplă, realizată de partea română, prin intermediul unor specialişti în optoelectronică, petrografie şi restaurare.
"Pe parcursul desfăşurării lucrărilor, Comisia va asculta punctele de vedere diferite ale tuturor celor care au calitatea de a se implica pe acest subiect. Vom avea şi o discuţie cu liderul contestatarilor formelor de restaurare, din Târgu-Jiu", potrivit sursei citate.
Concluziile Comisiei de experţi pentru studierea situaţiei restaurării componenţei sculpturale "Poarta Sărutului" din cadrul Ansamblului sculptural "Constantin Brâncuşi" de la Târgu-Jiu vor fi prezentate premierului, ulterior urmând a fi făcute publice.
La începutul lunii decembrie 2013, premierul Victor Ponta a stabilit ca din componenţa comisiei de experţi care va studia situaţia restaurării componentei sculpturale "Poarta Sărutului" din cadrul Ansamblului "Constantin Brâncuşi" de la Târgu-Jiu să facă parte şi specialişti din Bruxelles, Viena şi Paris. Comisia va fi condusă de Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, şi va fi formată din Joost Vander Auwera, conservator şef al Departamentului Sculptură al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, specialist în piatră şi metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena şi specialist în piatră şi metal, Andre Millau, expert restaurator, expert pe lângă Curtea de Apel din Paris, proprietarul Societăţii de restaurare Andre, Roxana Radvan, şef al Departamentului metode şi tehnici optoelectronice de reabilitare şi conservare a patrimoniului cultural din Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Optoelectronică, şi Iulian Olteanu, director general al întreprinderii de restaurare DUCT.
Citeşte şi:
Ponta cheamă experţi din Bruxelles, Viena şi Paris pentru verificarea restaurării "Porţii Sărutului"
Cu o lună înainte, premierul Victor Ponta anunţase că Guvernul va finanţa o comisie internaţională de experţi care să prezinte un punct de vedere privind modul în care se prezintă Ansamblul Monumental Calea Eroilor după restaurarea Porţii Sărutului, proiectantul susţinând că opera a devenit galbenă după spălarea cu apă sub presiune.
Premierul a menţionat atunci că doreşte experţi în comisia respectivă care să nu fie angajaţi ai Ministerului Culturii, precizând că doreşte o opinie cât mai obiectivă din partea acestora.
"Deci eu aşa fac, plătesc eu nişte experţi independenţi, care bănuiesc eu că după aia o să-i certaţi şi pe ăia, indiferent ce or să spună. Eu o să am încredere în cei independenţi. A greşit cineva plăteşte, nu a greşit nimeni, nu mai facem scandal la anul şi facem şi Coloana la anul!", a spus Ponta.
"Plătim noi de la Guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceţi că ţine cu ministerul sau cu ceilalţi. O să vină încoace, o să evalueze şi dacă s-a făcut prost luăm toţi banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluţie nu am, că aşa nu suntem specialişti şi să ne dăm noi cu părerea…sincer, nu suntem specialişti", a mai declarat Ponta.
Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, a acuzat Institutul Naţional al Patrimoniului că opera din piatră a lui Constantin Brâncuşi, expusă în parcul central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet cu apă sub presiune.
El a spus că, după lucrările de restaurare, Poarta Sărutului a devenit "galbenă", după ce a fost spălată fiind folosit un pistol cu apă sub presiune, asemănător celor din spălătoriile auto.
Ulterior, Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat că va depune plângere penală împotriva proiectantului lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului din Târgu-Jiu, Dorin Dănilă, şi a respins ferm încercarea de calomniere a instituţiei de către acesta.
Citeşte şi:
Institutul Naţional al Patrimoniului depune plângere împotriva proiectantului lucrărilor de la Poarta Sărutului, pentru calomnie
Institutul Naţional al Patrimoniului a recepţionat atunci lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică şi piatră de la "Poarta Sărutului", element al Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" din Târgu-Jiu.
INP este principala instituţie care a gestionat şi finanţat lucrările de reabilitare a obiectivului, costurile de proiectare fiind suportate de municipalitate, potrivit unui comunicat al instituţiei.
În vederea realizării proiectului de restaurare şi conservare, INP a alocat fonduri în valoare de 371.656,44 lei. Astfel, operaţiunile executate la Poarta Sărutului au inclus: înlocuirea tablei de plumb existentă, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.
Proiectarea lucrărilor de restaurare/conservare de la acest obiectiv a fost făcută de Dorin Dănilă şi finanţată de comunitatea locală.
Lucrările de restaurare a Porţii Sărutului au început în luna august, opera fiind atunci ascunsă privirii trecătorilor de o pânză pe care era imprimată imaginea acesteia, fără a exista vreun panou cu privire la lucrări.
Pe de altă parte, primarul din Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, a spus că Dorin Dănilă este în conflict de mai mult timp cu reprezentanţii INP, el solicitând ca reprezentanţi ai institutului, dar şi de la Ministerul Culturii să se deplaseze de urgenţă la Târgu-Jiu pentru a analiza situaţia creată.
Ansamblul Constantin Brâncuşi cinsteşte moartea eroică, dar în acelaşi timp aduce un elogiu vieţii nepieritoare. Axa "Calea Eroilor" are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizată în 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia primului - ministru liberal Gheorghe Tătărescu.
Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ponta cheamă experţi din Bruxelles, Viena şi Paris pentru verificarea restaurării "Porţii Sărutului"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cutremur în lumea televiziunii din România! Prezentatoarea-vedetă a postului a demisionat! Declarații în premieră! A fost vreme de 11 ani printre cele mai apreciate figuri din trustul Antena
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe