Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor: Nici eu nu văd urgenţa în cinematografie. Susţinem constituirea unui grup de lucru

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a declarat marţi pentru MEDIAFAX că parlamentarii susţin demersul de creare a unui grup de lucru pentru dezbaterea Ordonanţei iniţiată de Corina Şuteu, după ce mai mulţi cineaşti au transmis o scrisoare deschisă în acest sens.

Urmărește
410 afișări
Imaginea articolului Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor: Nici eu nu văd urgenţa în cinematografie. Susţinem constituirea unui grup de lucru

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor: Nici eu nu văd urgenţa în cinematografie. Susţinem constituirea unui grup de lucru

''În cazul în care doresc să le oferim sprijinul logistic, noi suntem dispuşi să o facem. Vis-a-vis de dorinţa domniilor lor de a constitui acest grup, cu siguranţă şi membrii Comisiilor de Cultură din Parlament vor dori să facă parte din acest grup de lucru. În definitiv, soluţia poate fi găsită în urma unei discuţii dintre Ministerul Culturii şi reperezentanţii acestor uniuni din domeniul cinematografiei'', a spus Gigel Ştirbu.

Răspunsul vine după ce mai mulţi cineaşti au solicitat Guvernului şi Parlamentului o discuţie transparentă în legătură cu ordonanţa iniţiată de Corina Şuteu.

“Au fost semnalate o serie de probleme ce se impune a fi rezolvate înainte ca proiectul să devină act normativ. Din acest motiv şi ţinând seama de faptul că aceasta este singura normă legală ce reglementează domeniul cinematografiei, solicităm crearea operativă şi transparentă a unui grup de lucru compus din reprezentanţi ai uniunilor şi asociaţiilor profesionale din cinematografie, cu scopul de a aduce proiectul la forma care să fie agreată şi susţinută de întreaga noastră breaslă. Subliniem faptul că niciuna din măsurile propuse prin proiectul de ordonanţă nu are efect imediat şi nici nu se referă la eventuale situaţii care ar bloca activitatea cinematografică, astfel încât nu e justificată reglementarea prin ordonanţă de urgenţă”, se arată în adresa semnată de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual, Patronatul Societăţilor de Producţie din Cinematografie şi Televiziune, Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film şi Asociaţia Scenariştilor de Film.

Drept răspuns, Gigel Ştirbu spune că trebuie să existe modificări, dar nu înţelege la rândul său urgenţa proiectului. "Ar trebui să schimbăm sistemul de finanţare a proiectelor, să schimbăm sistemul prin care banii sunt alocaţi, dar trebuie să recunosc că semnatarii comunicatului au o oarecare dreptate, pentru că nici eu nu văd unde este urgenţa în această situaţie. Cred că în urma unei dezbateri serioase se poate ajunge la o soluţie care poate conduce la o finanţare mai bună a domeniului cinematografic şi o mai bună cheltuire a banului public'', a explicat deputatul Gigel Ştirbu.

Semnatarii scrisorii contestă, printre altele, înfiinţarea Consiliului Consultativ, considerat a fi “portiţa prin care ministrul va decide în fapt cine şi în ce fel va conduce CNC", dar şi taxele mai mari pentru sălile de cinema, televiziuni şi furnizorii de internet. Obiecţii există şi la capitolul alocări de fonduri. “ Se crează premiza ca banii destinaţi producţiei de film să fie împărţiţi, sesiune de sesiune între aceleaşi 6-10 companii producătoare. Asta în timp ce în Registrul cinematografiei sunt înscrise peste 740 de companii de producţie. <<CA al CNC stabileşte „lista festivalurilor internaţionale de film pentru care se poate acorda sprijin financiar de participare>>. Nu se prevede însă niciun criteriu pe baza căruia să fie stabilită această listă. În consecinţă, cineaştii ai căror reprezentanţi alcătuiesc consiliul de administraţie vor stabili după bunul plac pentru ce festivaluri şi cui va suporta CNC deplasarea şi, prin urmare, la ce festivaluri şi pe cine vor împiedica să se deplaseze. Este, evident, un abuz, o gravă discriminare”.

''Într-adevăr, cred că trebuie să plecăm de la premisa că sistemul este subfinanţat, dar, totodată, cred că oricât de mulţi bani s-ar aloca acestui domeniu, el ar fi subfinanţat, pentru că sunt foarte multe situaţii în care banii sunt aruncaţi pe fereastră, sunt foarte multe proiecte cinematografice care sunt finanţate şi nu aduc niciun beneficiu României şi CNC, sunt foarte multe proiecte care sunt finanţate şi nu aduc niciun fel de premiu, niciun fel de recunoaştere, sunt foarte multe proiecte finanţate şi care nu sunt duse la bun sfârşit", a mai spus preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.

Ministrul Corina Şuteu a iniţiat, în data de 2 august, o consultare publică pentru noua ordonanţă. Gestul a fost contestat însă de zeci de cineaşti care spun că proiectul nu a fost adus niciodată la cunoştinţa publică şi că se încearcă obţinerea aprobării din partea breslei fără ca aceasta să ştie despre ce este vorba.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici