- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.02.2015, 10:19)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Giurgiu, la premiera "De ce eu?": În urmă cu 13 ani, Cristian Panait primea spre studiu dosarul "Lele"
Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, luni seară, la premiera de gală a lungmetrajului "De ce eu?", că, în urmă cu 13 ani, procurorul Cristian Panait primea spre studiu dosarul "Lele", afirmând că se bucură pentru că filmul este lansat "respectând cumva cronologia unor întâmplări şi evenimente".
Urmărește
1557 afișări
Tudor Giurgiu (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)
La premiera de gală a thrillerului politic, care a avut loc luni seară, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, au participat şi fostul preşedinte Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria Băsescu, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor, membrul CSM Cristian Dănileţ, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, judecătorul CCR Daniel Morar, fostul deputat Sever Voinescu, dar şi vedete din industria filmului, precum actriţa Oana Pellea şi regizorul Radu Gabrea, alături de echipa lungmetrajului "De ce eu?".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
De asemenea, potrivit lui Tudor Giurgiu, în sala de cinema de la Palatul Naţional al Copiilor s-au aflat fostul procuror Alexandru Lele, dar şi mătuşa procurorului Cristian Panait, Eleni Dumitru.
Scenariul "De ce eu?", scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu, este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi al presiunilor exercitate asupra sa.
Tudor Giurgiu a precizat, înainte de eveniment, că România are o deficienţă în ceea ce priveşte vizionarea filmelor, având în vedere că nu există nicio sală de proiecţie civilizată. "Căutând diferite opţiuni, am ajuns la Palatul Copiilor, a trebuit să venim cu foarte mult echipament după noi. Mi-aş dori ca actualul guvern, guvernele care vor veni să se ocupe şi de această problemă, pentru că ne simţim umiliţi în propria ţară, pentru că am rezolvat cazul Operetei, s-a renovat Teatrul Naţional, poate că ar fi cazul să găsim nişte bani să modernizăm, să digitalizăm cele 25-30 de săli de cinema care mai pot fi salvate. Oamenii ne scriu, vor să ne vadă filmele, dar nu prea au unde să le vadă", a declarat Giurgiu.
El a adăugat că, în centrele comerciale, "este un capitalism dur şi deloc protectiv cu filmele româneşti".
Pe de altă parte, Tudor Giurgiu a spus că, "în urmă cu 13 ani şi trei zile, pe data de 26 februarie 2002, un procuror pe numele lui Ovidius Păun i-a dat spre studiu procurorului Cristian Panait aşa-numitul dosar 'Lele', în care se făceau cercetări. Mă bucur că am ajuns la clipa aceasta, că filmul este lansat cumva respectând cronologia unor întâmplări şi evenimente".
Înainte de începerea proiecţiei, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că a venit la acest eveniment pentru că a fost invitat, precizând că nu a mai văzut un film "de dinainte de a-şi începe mandatul".
De asemenea, la sosirea la eveniment, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a fost întrebat dacă ceva din sistemul juridic din 2002 se mai regăseşte în prezent. "(...) Sigur că s-au schimbat lucrurile, pentru că lucrurile se schimbă, vrem nu vrem. Lumea merge înainte, chiar dacă ne-am pune noi de-a curmezişul, ea tot se schimbă. Dar ceea ce s-a întâmplat atunci nu ştiu dacă se mai poate repeta. E o chestie personală şi oamenii oricând pot să decadă psihic, în orice sistem", a spus el.
Chestionat dacă a fost impresionat de cazul lui Cristian Panait, acesta a răspuns afirmativ şi a precizat că acesta a fost şi motivul pentru care a aşteptat acest lungmetraj, pentru că "voia să ştie, dar se pare că nici ei nu au aflat mai mult decât se ştia atunci".
Proiecţia filmului "De ce eu?" a fost oprită pentru mai multe minute din cauza unor probleme tehnice, fostul preşedinte Traian Băsescu rămânând în loja cinema-ului până la rezolvarea acestora. La finalul evenimentului, Tudor Giurgiu şi-a prezentat scuzele pentru "debutul nefericit al filmului", precizând că s-a întrebat "de ce eu?", dar că "nu l-a sabotat nimeni, cu asta lucrăm, cu asta defilăm".
Sala a aplaudat preţ de câteva minute filmul lui Tudor Giurgiu, fostul preşedinte Traian Băsescu ridicându-se în picioare. Tudor Giurgiu a ţinut să mulţumească şi jurnaliştilor care au scris despre cazul procurorului Cristian Panait, afirmând că numele ziariştilor este trecut pe genericul lungmetrajului.
La plecare, fostul şef de stat a ţinut să îl felicite pe regizorul Tudor Giurgiu pentru pelicula "De ce eu?" şi i-a spus că "este convins că filmul va avea succes".
"De ce eu?" a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă. "Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eşecul unei generaţii din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărţirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot şi corupt. În 2002 (anul morţii lui Panait), dar şi în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofiţeri şi activişti din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci şi poziţii importante în politică", a declarat regizorul Tudor Giurgiu.
Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.
Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras şi Virgil Ogăşanu.
Lungmetrajul "De ce eu?" este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Coproducători sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers şi Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: The Hollywood Reporter: "Kafka ajunge în România post-comunistă" în filmul lui Tudor Giurgiu despre procurorul Panait
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36