Prima pagină » Cultură-Media » Antena 3, somată public de CNA pentru difuzarea unei ştiri greşite despre şeful STS

Antena 3, somată public de CNA pentru difuzarea unei ştiri greşite despre şeful STS

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să someze public Antena 3, din cauză că a difuzat o ştire potrivit căreia "şeful STS, Marcel Opriş, a fost internat de urgenţă la o clinică din Viena", informaţia dovedindu-se a fi însă eronată.
Antena 3, somată public de CNA pentru difuzarea unei ştiri greşite despre şeful STS

Potrivit CNA, Antena 3 a difuzat, pe 3 iunie, ştirea potrivit căreia directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opriş, a fost internat în stare gravă într-un spital din Viena. Prima difuzare a ştirii a avut loc la ora 09.53, în regim de „breaking news”, în emisiunea „Ştirile dimineţii”. Atunci, jurnalistul Ionuţ Cristache a intrat în direct de la Palatul Parlamentului pentru acest subiect, titlul ştirii fiind: „Surse: şeful STS, internat în stare gravă”.

În aceeaşi zi, ştirea a fost difuzată şi în alte emisiuni ale Antena 3, însă, în jurnalul de la ora 14.30, a fost difuzat un drept la replică în care se preciza că informaţiile potrivit cărora directorul STS, Marcel Opriş, ar fi bolnav şi internat într-un spital din Viena sunt eronate.

La propunerea membrului CNA Monica Gubernat, Consiliul a decis să aplice o somaţie publică televiziunii Antena 3, pentru încălcarea articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul audiovizualului, potrivit căreia „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”, şi a articolului 64, alineatul 3 din Cod – „În cazul în care informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt”.

Sancţiunea a fost aplicată cu şase voturi „pentru” (Monica Gubernat, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu) şi patru „împotrivă” (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Radu Călin Cristea).