Gogol, celebrat la Teatrul de Comedie

Spectacolul "Revizorul", regizat de Horaţiu Mălăele, va avea o reprezentaţie de gală pe 8 aprilie, la Sala Mare a Teatrului de Comedie din Bucureşti, cu ocazia celebrării a 200 de ani de la naşterea lui N. V. Gogol.

Urmărește
275 afișări
Imaginea articolului Gogol, celebrat la Teatrul de Comedie

Imagine din spectacolul "Revizorul", regizat de Horaţiu Mălăele (Foto: Lucian Nastase/Teatrul de Comedie)

George Mihăiţă şi Horaţiu Mălăele în "Revizorul"

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexandr Churilin, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk, şi George Bălăiţă, membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România.

N. V. Gogol s-a născut la 20 martie/1 aprilie 1809, la Sorotchinsci, districtul Mirgorod, provincia Poltava.

A fost iniţiat de timpuriu în teatru de tatăl său, autor ucrainean de comedii, şi de un văr de-al mamei sale, posesor al unui teatru privat. În timpul gimnaziului, el înfiinţează la rândul său o trupă de teatru, unde este pe rând actor, scenograf, regizor. Se pregăteşte, totuşi, să aibă o carieră administrativă "în slujba statului", la Petersburg, unde ajunge pentru prima oară în 1928.

În mai 1830, Gogol îl cunoaşte pe Puşkin, a cărui prietenie şi protecţie artistică îi vor influenţa cariera.

Horaţiu Mălăele şi Delia Seceleanu în "Revizorul"

Publicarea în 1831 şi 1832 a volumelor I şi II din "Serile în Cătunul Dikanka" îl va impune ca scriitor.

În 1935, el publică "Arabescuri" - două volume ce conţin articole de istorie, critică şi pedagogie, "Mirgorod" - două volume ce conţin mai multe nuvele şi povestirea "Taras Bulba". Tot atunci publică nuvelele "Bulevardul Nevski", "Portretul" şi "Jurnalul unui nebun".

Între 1836 şi 1848 petrece lungi perioade de timp în Europa, călătorind în Germania, Italia, Elveţia, Franţa, Austria. În 1842, el publică romanul "Suflete moarte", povestirea "Mantaua" şi varianta finală a piesei "Căsătoria". Apariţia în 1847 a fragmentelor alese din corespondenţa cu prietenii - 32 de discursuri de elogiere a bisericii tradiţionaliste şi a bisericii conservatoare - îi va aduce critici vehemente.

Afectat de aceste neîmpliniri, cuprins tot mai mult de misticism, începe o viaţă de pribegie. În 1848, Gogol pleacă în pelerinaj spre Ierusalim.

În cele din urmă, el se stabileşte la Moscova, unde, cu puţin timp înainte de moarte, arde manuscrisul pregătit pentru tipar conţinând partea a doua din capodopera "Suflete moarte".

Moare la 21 februarie/4 martie 1852, în urma unei asceze prelungite.

Spectacolul "Revizorul" , în regia lui Mălăele, are în distribuţie actori precum George Mihăiţă, Ştefan Bănică Jr., Virginia Mirea şi Valentin Teodosiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici