- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.04.2009, 12:42)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gogol, celebrat la Teatrul de Comedie
Spectacolul "Revizorul", regizat de Horaţiu Mălăele, va avea o reprezentaţie de gală pe 8 aprilie, la Sala Mare a Teatrului de Comedie din Bucureşti, cu ocazia celebrării a 200 de ani de la naşterea lui N. V. Gogol.
Urmărește
274 afișări
Imagine din spectacolul "Revizorul", regizat de Horaţiu Mălăele (Foto: Lucian Nastase/Teatrul de Comedie)
George Mihăiţă şi Horaţiu Mălăele în "Revizorul"
În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexandr Churilin, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk, şi George Bălăiţă, membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
N. V. Gogol s-a născut la 20 martie/1 aprilie 1809, la Sorotchinsci, districtul Mirgorod, provincia Poltava.
A fost iniţiat de timpuriu în teatru de tatăl său, autor ucrainean de comedii, şi de un văr de-al mamei sale, posesor al unui teatru privat. În timpul gimnaziului, el înfiinţează la rândul său o trupă de teatru, unde este pe rând actor, scenograf, regizor. Se pregăteşte, totuşi, să aibă o carieră administrativă "în slujba statului", la Petersburg, unde ajunge pentru prima oară în 1928.
În mai 1830, Gogol îl cunoaşte pe Puşkin, a cărui prietenie şi protecţie artistică îi vor influenţa cariera.
Horaţiu Mălăele şi Delia Seceleanu în "Revizorul"
Publicarea în 1831 şi 1832 a volumelor I şi II din "Serile în Cătunul Dikanka" îl va impune ca scriitor.
În 1935, el publică "Arabescuri" - două volume ce conţin articole de istorie, critică şi pedagogie, "Mirgorod" - două volume ce conţin mai multe nuvele şi povestirea "Taras Bulba". Tot atunci publică nuvelele "Bulevardul Nevski", "Portretul" şi "Jurnalul unui nebun".
Între 1836 şi 1848 petrece lungi perioade de timp în Europa, călătorind în Germania, Italia, Elveţia, Franţa, Austria. În 1842, el publică romanul "Suflete moarte", povestirea "Mantaua" şi varianta finală a piesei "Căsătoria". Apariţia în 1847 a fragmentelor alese din corespondenţa cu prietenii - 32 de discursuri de elogiere a bisericii tradiţionaliste şi a bisericii conservatoare - îi va aduce critici vehemente.
Afectat de aceste neîmpliniri, cuprins tot mai mult de misticism, începe o viaţă de pribegie. În 1848, Gogol pleacă în pelerinaj spre Ierusalim.
În cele din urmă, el se stabileşte la Moscova, unde, cu puţin timp înainte de moarte, arde manuscrisul pregătit pentru tipar conţinând partea a doua din capodopera "Suflete moarte".
Moare la 21 februarie/4 martie 1852, în urma unei asceze prelungite.
Spectacolul "Revizorul" , în regia lui Mălăele, are în distribuţie actori precum George Mihăiţă, Ştefan Bănică Jr., Virginia Mirea şi Valentin Teodosiu.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe