Google, autorii şi editorii americani trebuie să prezinte un nou acord privind biblioteca digitală

Google, autorii şi editorii americani trebuie să prezinte o nouă versiune a acordului asupra proiectului bibliotecii numerice lansat de Google, care va fi analizată în cadrul unei audieri care va avea loc pe 9 noiembrie, au informat surse judiciare.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului Google, autorii şi editorii americani trebuie să prezinte un nou acord privind biblioteca digitală

Google, autorii şi editorii americani trebuie să prezinte un nou acord privind biblioteca digitală

"Aştept o versiune amendată a acordului pentru o aprobare preliminară", a declarat Denny Chin, judecător federal din New York care se ocupă de dosar.

Michael Boni, avocat care reprezintă interesele Authors Guild, sindicat al scriitorilor, şi pe cele ale Association of American Publishers (AAP, Asociaţia editorilor americani), a precizat că acordul amendat este în curs de realizare.

"Părţile implicate lucrează zilnic la asta, cu asiduitate", a spus el.

Boni a mai spus că 9 noiembrie este o dată "realistă" pentru a prezenta acordul amendat şi că "în cel mai bun caz" ultimele audieri ar putea avea loc "la sfârşitul lui decembrie şi începutul lui ianuarie", deschizând calea digitalizării a milioane de opere.

Daralyn Durie, care reprezintă Google, a spus şi el că proiectul amendat de acord este aproape finalizat.

Google, autorii şi editorii americani s-au pus de acord, în octombrie 2008, ca gigantul online să oprească 37% din beneficiile obţinute de pe urma titlurilor digitalizate, autorii şi editorii urmând să primească 63% din sumele obţinute în urma exploatării cărţilor online.

Google a prevăzut alocarea a 125 de milioane de dolari în vederea remunerării autorilor ale căror opere au fost digitalizate fără acordul lor prealabil.

Departamentul american al Justiţiei s-a opus acestei versiuni a acordului şi a solicitat judecătorului să îndemne părţile la noi discuţii.

Justiţia americană a estimat că acordul anterior punea probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor de autor şi a chestiunilor legate de concurenţă.

Acordul încheiat între Google, autorii şi editorii americani este contestat şi de guvernele Franţei şi Germaniei.

Alianţa Open Book, care se opune acordului şi care reuneşte organizaţii precum Internet Archiv, Amazon, Microsoft şi Yahoo!, a solicitat mai multă transparenţă în procesul de redactare a noului acord.

"Indiferent dacă va fi amendat sau nu, textul pe care Google şi partenerii săi îl vor face public pe 9 noiembrie trebuie să facă obiectul unei analize complete din partea tuturor părţilor - autori, universităţi, asociaţii de protecţie a drepturilor consumatorilor, companii private, biblioteci şi alţii - care s-au pronunţat împotriva proiectului", a anunţat alianţa, într-un comunicat.

"Este clar că partenerii acordului nu fac nimic pentru a realiza o procedură deschisă care să ia în calcul observaţiile tuturor părţilor interesate", adaugă comunicatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici