- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (07.02.2010, 15:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Google dezvoltă un telefon care va putea traduce o limbă străină în timpul convorbirii
Grupul american Google dezvoltă un program pentru primul telefon mobil capabil să traducă o limbă străină instantaneu, în timpul convorbirii, iar un sistem de bază ar putea fi operaţional în următorii câţiva ani, potrivit cotidianului The Times.
Urmărește
219 afișări
Google dezvoltă un telefon care va putea traduce o limbă străină în timpul convorbirii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dezvoltând tehnologiile existente de recunoaştere a vocii şi de traducere, Google ar putea aduce transformări majore comunicării între cele peste 6.000 de limbi vorbite la nivel mondial.
Google a creat, deja, un sistem automat de trducere de text pentru computere, care este îmbunătăţit constant prin scanarea a milioane de pagini de internet şi documente în diferite limbi. Programul pentru PC-uri acoperă, în prezent, 52 de limbi, ultima fiind creolă haitiană, adăugată săptămâna trecută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Totodată, grupul deţine şi un sistem de recunoaştere vocală care permite utilizatorilor de telefoane mobile să efectueze căutări pe internet fără a utiliza tastele.
Gigantul IT lucrează acum la combinarea celor două tehnologii pentru a obţine un software capabil să recunoască vocea unei persoane şi să o transforme într-o redare sintetică într-o limbă străină. La fel ca un interpret uman, programul va analiza secvenţe mai lungi dintr-un discurs, ascultând până înţelege sensul propozţiilor şi frazelor înainte de a încerca să realizeze traducerea.
"Credem că traducerea vocală va fi posibilă şi va funcţiona acceptabil în câţiva ani. Pentru a merge bine, este nevoie de o combinaţie între traducere şi recunaşterea vocii, ambele cu o acurateţe ridicată, exact ceea ce dezvoltăm noi acum", a declarat şeful serviciilor de traducere de la Google, Franz Och.
Dacă traducerea automată de text are o eficienţă acceptabilă, dezvoltarea de programe de recunoaştere a vocii prezintă mai multe dificultăţi.
"Fiecare are vocea, accentul şi tonalitatea diferite. Dar recunoaşterea ar trebui să funcţioneze la telefoanele mobile, întrucât acestea au un caracter personal. Telefonul mobil ar trebui să cunoască vocea proprietarului din căutările vocale realizate anterior", a adăugat Och.
Programul de traducere va deveni mai precis cu cât va fi folosit mai mult. Totodată, în timp ce o parte a sitemelor de traducere folosesc regulile simple ale gramaticii, Google utilizează vasta sa bază de site-uri web şi documente traduse pentru a îmbunătăţi acurateţea sistemului.
"Cu cât adunăm mai multe date, cu atât obţinem o calitate mai ridicată", a afirmat el.
Unii experţi consideră că dificultăţile traducerii în timpul convorbirii rămân ridicate.
"Problema cu recunoaşterea vocii este diversitatea accentelor. Niciun sistem nu poate face faţă la aşa ceva în prezent. Poate Google va obţine rezultate mai repede, dar cred că este puţin probabil să avem în următorii ani un dispozitiv care să poată face faţă dialectului, vorbit rapid, din regiunea Glasgow", a declarat David Crystal, profesor de la Universitatea Bangor din Ţara Galilor.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe