GOOGLE sărbătoreşte 161 de ani de la apariţia romanului "MOBY DICK", scris de Herman Melville

GOOGLE şi-a modificat, joi, logoul pentru a marca 161 de ani de la publicarea primei ediţii a romanului "MOBY DICK", scris de HERMAN MELVILLE.

Urmărește
1350 afișări
Imaginea articolului GOOGLE sărbătoreşte 161 de ani de la apariţia romanului "MOBY DICK", scris de Herman Melville

GOOGLE sărbătoreşte 161 de ani de la apariţia romanului "Moby Dick"

Noul logo prezintă o scenă din romanul "MOBY DICK", în care căpitanul Ahab se află "la comanda" unei bărci cu vâsle. El ţine în mâini un harpon, părând gata să lovească legendara balenă albă Moby Dick, a cărei imagine se conturează în spatele bărcii. În noul logo, deasupra balenei apare scris cuvântul "GOOGLE".

Cartea "Moby Dick" a fost publicată pentru prima dată în trei volume, la Londra, pe 18 octombrie 1851. Prima ediţie americană a cărţii a apărut pe 14 noiembrie 1851, la New York.

Romanul "Moby Dick" prezintă aventurile căpitanului Ahab de pe vasul Pequod, obsedat de dorinţa de a ucide legendara balenă albă Moby Dick, care îi cauzase pierderea unui picior. Naratorul este un alt membru al echipajului, Ishmael. Romanul este dedicat de Herman Melville prietenului său scriitorul Nathaniel Hawthorne.

Potrivit site-ului editurii Polirom, romanul "Moby Dick" a avut parte de o primire extrem de rezervată în momentul apariţiei, cu efecte negative durabile asupra carierei lui Melville. Redescoperită de public la mai mult de o jumătate de secol după publicare şi intrată rapid în canonul literar occidental, înfruntarea dintre căpitanul Ahab şi fabuloasa balenă albă, îmbogăţită de autor cu semnificaţia metafizică a unui conflict ireductibil între Bine şi Rău, a devenit una dintre ipostazele cele mai semnificative ale luptei omului cu natura.

Herman Melville (1819-1891) s-a născut la New York, într-o familie de origine scoţiană, cu ascendenţă nobiliară. Deşi ocolit de succes în timpul vieţii, Melville este considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai prozei americane moderne şi creatorul unui personaj intrat în panteonul figurilor de neuitat ale literaturii universale: căpitanul Ahab. Scriitor prolific, a lăsat posterităţii nu mai puţin de unsprezece romane (ultimul dintre acestea, rămas în manuscris, nu a putut fi descoperit şi încredinţat tiparului), majoritatea având ca subiect viaţa marinarilor şi călătoriile lor pline de primejdii şi a căror sursă de inspiraţie este experienţa de tinereţe a autorului. Melville a mai publicat poezii şi proze scurte, cea mai renumită dintre acestea fiind nuvela "Bartleby scribul" (1853), un text care anticipa caracteristicile literaturii existenţialiste, se spune într-o descriere a autorului, postată pe site-ul editurii Polirom.

Romanul "Moby Dick" a fost adaptat de mai multe ori, în cinematografie, televiziune, teatru şi benzi desenate.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici