Google şi-a modificat, miercuri, logoul pentru a marca prima eclipsă totală de Lună din 2011

Google şi-a modificat logoul pentru a marca prima eclipsă totală de Lună din 2011, care poate fi observată în noaptea de miercuri spre joi şi are cea mai lungă durată dintre toate eclipsele din ultimii 11 ani.

Urmărește
350 afișări
Imaginea articolului Google şi-a modificat, miercuri, logoul pentru a marca prima eclipsă totală de Lună din 2011

Google şi-a modificat, miercuri, logoul pentru a marca prima eclipsă totală de Lună din 2011

Pentru a celebra un eveniment special din întreaga lume sau din istorie sau pentru a omagia personalităţi ale culturii mondiale, motorul de căutare Google obişnuieşte frecvent să îşi modifice celebrul său logo. Cu timpul, aceste logouri au devenit din ce în ce mai interactive şi uneori chiar ludice.

În seara zilei de miercuri, Google şi-a modificat logoul, a doua literă "o" a acestui cuvânt, care apare scris în relief pe un fundal negru reprezentând Universul, fiind înlocuită de imaginea Lunii. Totodată, sub logoul Google se află un cursor care poate fi mişcat, imaginea Lunii întunecându-se treptat odată cu această mişcare, corespunzător evoluţiei eclipsei totale.

O eclipsă totală de Lună se produce de două ori pe an, atunci când Luna trece în conul de penumbră şi apoi în conul de umbră al Terrei. Soarele, Terra şi Luna sunt perfect aliniate, ceea ce corespunde fazei de Lună plină. Trecând în conul de umbră al Terrei, Luna va căpăta o culoare arămie sau chiar roşiatică, fiind caracteristică crepusculului terestru. Acest fenomen este cauzat de refracţia luminii provenind din atmosfera terestră care luminează suprafaţa lunară.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, eclipsa care are loc în noaptea de miercuri spre joi va dura peste cinci ore.

Eclipsa a început la ora 20.24 (ora României, n.r.), când Luna se afla sub orizont. A răsărit la ora 20.51, iar după numai 30 de minute (la ora 21.22) a început să intre în umbra Pământului.

Strălucirea ei va scădea, în timp ce partea stângă a discului va începe să fie acoperită de umbră. Timp de o oră, umbra va acoperi discul Lunii, iar eclipsa totală (faza când Luna este acoperită complet de umbră) va începe la ora 22.22.

Maxima eclipsei se va produce la ora 23.12, când Luna ar trebui să aibă o culoare portocaliu-cărămizie, cu o parte mai deschisă. Culoarea Lunii în timpul eclipsei totale indică gradul de poluare al atmosferei.

Totalitatea se încheie la ora 00.03 - partea stângă a discului selenar va începe să revină la luminozitatea normală. Luna va ieşi complet din umbră la ora 01.02, iar eclipsa se va termina la ora 02.01.

Potrivit declaraţiilor specialistului Fred Espenak de la NASA, durata acestei eclipse este cea mai lungă din iulie 2000.

"Integralitatea eclipsei va putea fi observată în jumătate din Africa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Australia Occidentală. În Europa, eclipsa totală va fi vizibilă pe întregul continent, cu excepţia nordului Scoţiei şi al Scandinaviei", a precizat Espenak.

Eclipsa totală mai poate fi observată din Asia, din estul Australiei şi în Noua Zeelandă, dar şi în estul Braziliei, Uruguay şi Argentina. Evenimentul nu va putea fi admirat din America de Nord.

Următoarea eclipsă totală de Lună se va produce pe 10 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici