- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.03.2015, 14:40)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gopo 2014: Eugenia Bosânceanu - trofeul pentru întreaga activitate. Ion Truică - premiu special
Actriţa Eugenia Bosânceanu va primi trofeul pentru întreaga activitate, iar regizorului de animaţie Ion Truică i se va acorda un premiu special la ediţia din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 30 martie, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), informează organizatorii.
Urmărește
120 afișări
Gopo 2014: Eugenia Bosânceanu - trofeul pentru întreaga activitate. Ion Truică - premiu special
Născută pe 8 februarie în 1925, la Rădăuţi-Prut, Eugenia Bosânceanu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1952 (secţia actorie, clasa Aura Buzescu). Specializată cu precădere în roluri secundare - conform propriilor spuse, "nu-ţi trebuie mai mult de o replică pentru a face un rol mare" -, actriţa are în spate o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producţiile de cinema, seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice şi dublaj de voce.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Eugenia Bosânceanu şi-a început cariera artistică înainte de a termina facultatea - în anul doi, ca urmare a unui examen, Alexandru Finţi, directorul Teatrului Armatei a angajat-o fără să clipească. După şapte ani de teatru, în 1957, actriţa a debutat în cinema cu un mic rol în "Ciulinii Bărăganului", o ecranizare după romanul omonim al lui Panait Istrati, o coproducţie româno-franceză coregizată de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis, selecţionată în competiţia Festivalului de la Cannes.
După un rol în primul lungmetraj de ficţiune al lui Mircea Săucan, "Când primăvara e fierbinte" (1960), Eugenia Bosânceanu a colaborat la o nouă coproducţie româno-franceză - şi tot o ecranizare după Panait Istrati -, "Codin" (1963), în regia elveţianului Henri Colpi. A urmat un rol în ultimul film realizat de Victor Iliu, "Comoara din Vadul Vechi" (1964), ocazie cu care l-a cunoscut pe Lucian Pintilie, pe atunci debutant în cinema ca asistent de regie şi care avea să-i ofere, în timp, roluri în două dintre filmele sale seminale - "Duminică la ora 6" (1966) şi "Balanţa" (1992).
De altfel, talentul uriaş ce i-a permis să joace personaje extrem de diferite i-a adus actriţei colaborări multiple cu câţiva dintre cei mai importanţi şi mai prolifici regizori români de dinainte şi după 1989: Mircea Mureşan ("Răscoala" şi "Baltagul" - unde a asigurat vocea Vitoriei Lipan), Sergiu Nicolaescu ("Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", "Pentru patrie", "Triunghiul morţii" şi "15"), Mircea Moldovan ("Viforniţa", "Pintea", "Totul se plăteşte" şi "Expediţia"), Maria Callas Dinescu ("De bunăvoie şi nesilit de nimeni", "Bunicul şi doi delincvenţi minori" şi "Marele premiu"), Malvina Urşianu ("Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" şi "Liniştea din adâncuri"), Mircea Drăgan ("Raliul" şi "Atac în bibliotecă"), Cristian Mungiu ("Occident" şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile") şi Călin Peter Netzer ("Maria", "Medalia de onoare" şi "Poziţia copilului").
Pentru cariera sa impresionantă, actriţa Eugenia Bosânceanu va fi omagiată în 2015 cu premiul Gopo pentru întreaga activitate.
De asemenea, organizatorii galei premiilor Gopo vor acorda un premiu special regizorului de animaţie Ion Truică.
Născut în 1935, la Caracal, Ion Truică este considerat unul dintre cei mai prolifici regizori de animaţie români, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate la Studioul Cinematografic Animafilm. Grafician şi scenograf, regizorul este şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici, al Uniunii Cineaştilor, al Asociaţiei Internaţionale a Filmului de Animaţie şi al Uniunii Teatrale din România (UNITER).
A absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu". A predat desen, compoziţie, istoria costumului şi teoria scenografiei la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, Universitatea "Hyperion" din Bucureşti şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Începând cu 1968, a avut numeroase expoziţii de grafică şi scenografie la Bucureşti, Iaşi, Annecy, Lund, Leipzig. A publicat "Poetica filmului de animaţie" (2002), "Arta scenografilor români" (2003), "Teoria scenografiei" (2003), volumul de eseuri "Efectul de cupolă" (2005), albumul "Iarna caligrafului" (2010) şi volumul de poezie "Praful şi pulberea" (2010). Totodată, el a îngrijit volumul postum Dan Jitianu "Sinteza scenografică" (2004).
Pe lângă o selecţie în competiţia de la Cannes cu scurtmetrajul "Hidalgo" (1976), Ion Truică are în palmares premii la Berlin, Veneţia şi Teheran. Cel mai recent film al său, "Obeliscul" (2014), pe un scenariu coscris cu Laurenţiu Damian şi inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza, a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internaţional de Animaţie Anim'est (care i-a acordat şi premiul de excelenţă în 2008), la Ziua Filmului Românesc.
Cea de-a noua ediţie a galei premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie, la Teatrul Naţional Bucureşti - Sala Studio, şi va fi transmisă în direct pe TVR 2 şi online, pe www.premiilegopo.ro şi www.tvrplus.ro.
Gala premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Babel Communications, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Filmul "Q.E.D.", de Andrei Gruzsniczki, a primit 17 nominalizări la premiile Gopo 2015. Lista completă a nominalizărilor - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe