Grecia va redeschide postul public de televiziune

Parlamentul Greciei a adoptat miercuri o hotărâre ce vizează redeschiderea postului public de televiziune, care a fost închis în urmă cu aproape doi ani.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Grecia va redeschide postul public de televiziune

Grecia va redeschide postul public de televiziune (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Această decizie este considerată o acţiune simbolică, cu rol reparatoriu faţă de ceea ce premierul grec Alexis Tsipras a denumit "o mare rană" în programul naţional de redresare financiară a ţării.

Redeschiderea Elliniki Radiofonia Tileorasi (ERT) a reprezentat o prioritate a partidului său de stânga, Syriza, care a protestat virulent atunci când postul public de televiziune - o instituţie cu o vechime de 75 de ani - a fost închis pe 11 iunie 2013, în urma unei decizii a guvernului conservator de atunci.

ERT, care are nevoie de un buget de 300 milioane de euro pe an pentru a putea să funcţioneze, a fost înlocuit cu un radiodifuzor mai mic, denumit NERIT, iar specialiştii se aşteaptă ca el să fuzioneze cu ERT sau să fie absorbit de acesta.

NERIT a fost boicotat iniţial de mulţi telespectatori greci, însă audienţa sa a început să crească în ultimele luni. ERT administra trei canale naţionale şi mai multe staţii locale înainte de a fi închis.

Guvernul grec a spus că toţi cei 2.500 de angajaţi ai ERT, care au fost disponibilizaţi după închiderea radiodifuzorului public, inclusiv 600 de jurnalişti de televiziune, vor fi reangajaţi, cu un cost salarial anual de aproximativ 30 milioane de euro. Acest cost anual va fi acoperit de contribuabili dintr-o taxă deja existentă, inclusă în facturile la energia electrică, în valoare de trei euro pe lună.

Guvernul de la Atena, aflat de mai multe luni în negocieri cu creditorii săi, într-o încercare de a ajunge la un acord care ar putea să deblocheze ajutoarele financiare, a promis că nu va lua nicio măsură care "să aibă un impact negativ asupra obiectivelor fiscale". Guvernul elen a promis, de asemenea, că va "echilibra" costurile şi pierderile şi că va redeschide ERT prin păstrarea actualilor angajaţi de la NERIT.

Autorităţile guvernamentale elene vor prezenta detaliile acestui plan de redresare în lunile viitoare.

Şocanta decizie de închidere a postului public de televiziune a reprezentat una dintre cele mai drastice măsuri luate de precedentul guvern grec cu scopul de a obţine semnarea unui acord de asistenţă financiară a ţării, ce prevedea acordarea unui împrumut internaţional de 240 miliarde de euro.

Închiderea ERT a generat valuri de proteste şi retragerea de la putere a unui partid aflat în coaliţia guvernamentală din acea vreme, deschizând calea ascensiunii spre putere a partidului Syriza.

Timp de mai multe săptămâni, jurnaliştii de la ERT au continuat să lucreze, fără aprobare legală, în cadrul unui canal de ştiri difuzat exclusiv pe internet, sfidând ordinul managerilor de a părăsi clădirea televiziunii publice. Sute de oameni au participat la proteste organizate în fiecare zi în sprijinul jurnaliştilor de la ERT, în faţa sediului radiodifuzorului naţional. Cu ochii în lacrimi, mulţi dintre muzicienii din Orchestra Simfonică Naţională a ERT au susţinut concerte în faţa sediului ERT. Noul guvern elen a anunţat că intenţionează să îi reangajeze pe aceşti muzicieni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici