Grevă japoneză la Biblioteca Naţională a României din Capitală, vineri

Sindicatul Bibliotecii Naţionale a României şi Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României organizează vineri, între orele 08.00 şi 18.00, o grevă japoneză, în semn de protest faţă de prevederile HG 862/ 2013, prin care Ministerul Culturii preia o treime din clădirea instituţiei.

Urmărește
498 afișări
Imaginea articolului Grevă japoneză la Biblioteca Naţională a României din Capitală, vineri

Grevă japoneză la Biblioteca Naţională a României din Capitală, vineri (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, la acest protest sunt chemaţi să participe toţi salariaţii Bibliotecii Naţionale a României, care vor purta o banderolă albă pe braţ. Tot în semn de protest, participanţii sunt chemaţi în aceeaşi zi, în Atrium, în intervalul orar 12.00 - 12.10, la o "întrunire a tăcerii". Fiecare persoană este rugată să vină cu o carte, un notebook, un laptop, un smartphone.

Prin Hotărârea de Guvern 862 /2013, Ministerul Culturii preia, în administrare directă, o treime din spaţiul Bibliotecii Naţionale a României - 65% din spaţiul public.

De asemenea, Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României a organizat pe 28 februarie, în Atriumul instituţiei, dezbaterea publică "Biblioteca Naţională - spaţiul democratic al culturii şi cunoaşterii", eveniment la care au participat poeta şi prozatoarea Ana Blandiana, fostul ministru al Lucrărilor Publice Nicolae Noica, scriitorul Sorin Lavric, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România, Mircea Regneală, scriitorul Romulus Rusan şi directorul Bibliotecii Naţionale Bucureşti, Elena Tîrziman. De asemenea, la eveniment a fost prezent părintele Şerbănescu, consilier cultural patriarhal, care a citit mesajul patriarhului Daniel pentru această dezbatere. Moderatorul evenimentului a fost Dan Erceanu, fost director al Bibliotecii Naţionale a României.

Dezbaterea de la Biblioteca Naţională a României s-a desfăşurat în contextul în care, în urma "H.G. nr. 862/ 6 noiembrie 2013, o parte din spaţiile destinate sălilor de lectură, depozitelor, serviciilor tehnice, birourilor, precum şi spaţiile destinate evenimentelor culturale, ştiinţifice, educaţionale şi profesionale, inclusiv spaţii destinate cititorilor trec în administrarea Ministerului Culturii, punând biblioteca în imposibilitatea exercitării funcţiilor sale naţionale cu care a fost învestită prin Legea Bibliotecilor nr. 334/2002, cu modificările ulterioare".

Prezentă la eveniment, Elena Tîrziman, directorul Bibliotecii Naţionale, a menţionat că noua clădire a Bibliotecii Naţionale a fost rezultatul unei investiţii de care s-a ocupat Ministerul Culturii, contractul fiind realizat de minister, Biblioteca Naţională având statutul de beneficiar. "Ministerul Culturii prin UMP - Unitatea de Management al Proiectului - a fost titular pe obiectivul de investiţii Biblioteca Naţională, dar beneficiar e Biblioteca Naţională a României", a declarat directorul bibliotecii pentru MEDIAFAX.

Biblioteca Naţională a României are ca misiune identificarea, dezvoltarea, organizarea, conservarea, cercetarea, comunicarea şi punerea în valoare a patrimoniului documentar naţional, precum şi a fondului Românica, ce reuneşte documente apărute în străinătate, referitoare la România şi la poporul român, publicaţii ale autorilor români apărute în străinătate în orice limbă, publicaţii în limba română ale autorilor străini apărute în străinătate, se arată pe site-ul instituţiei. De asemenea, Biblioteca Naţională a României organizează Depozitul Legal, principală sursă documentară în ceea ce priveşte cunoaşterea culturii şi civilizaţiei româneşti şi asigură accesul liber la colecţiile sale - parte esenţială a memoriei poporului român - atât generaţiei de azi, cât şi celor viitoare, în scop de educare, cercetare, studiu şi informare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici