GSP TV a intrat între televiziunile obligatorii la retransmisie pentru cablişti

GSP TV a intrat între cele 36 de televiziuni pe care operatorii de cablu din România trebuie să le retransmită în mod obligatoriu, conform principiului "must carry" prevăzut în legislaţia audiovizuală, potrivit unui anunţ postat marţi pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Urmărește
1720 afișări
Imaginea articolului GSP TV a intrat între televiziunile obligatorii la retransmisie pentru cablişti

GSP TV a intrat între televiziunile obligatorii la retransmisie pentru cablişti (Imagine: Shutterstock)

În mod concret, săptămâna trecută, societatea Camina Trust SRL (parte a trustului de presă Intact), care deţine licenţa audiovizuală pentru televiziunea sportivă GSP TV, a notificat Consiliul Naţional al Audiovizualului că GSP TV s-a declarat un post liber la retransmisie şi nu mai percepe taxe de la cabliştii în ale căror grile de programe se regăseşte, după cum au explicat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Consiliului.

Totodată, Camina Trust SRL a transmis CNA dovada că ocupă locul 13 în audienţe, în ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă, furnizat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (ARMA).

După ce datele furnizate de către Camina Trust SRL au fost verificate la nivelul Biroului Licenţe - Autorizări din CNA, reprezentanţii Consiliului au constatat că GSP TV se încadrează între posturile de televiziune pe care operatorii de cablu din România trebuie să le retransmită în mod obligatoriu.

Potrivit unui anunţ postat marţi pe site-ul CNA, pentru respectarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie să retransmită în prezent, obligatoriu: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, studioul teritorial TVR Cluj, studioul teritorial TVR Craiova, studioul teritorial TVR Iaşi, studioul teritorial TVR Târgu Mureş şi studioul teritorial TVR Timişoara; televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5); serviciile de programe libere la retransmisie - în ordinea indicelui anual de audienţă furnizat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Naţional TV, OTV, B1 TV, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, GSP TV, U Televiziune Interactivă, N24 Plus, Trinitas TV, Mynele TV, DDTV, Music Channel, Neptun TV, Alfa Omega TV, The Money Channel, Party TV, Speranţa TV şi TVRM Educaţional).

În cazul în care nu vor introduce în grilele lor televiziunea GSP TV, operatorii de cablu riscă să fie sancţionaţi de CNA cu amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 200.000 de lei.

În prezent, GSP TV - televiziune lansată pe 25 iulie 2008 de trustul Intact - se regăseşte în grilele Dolce (Romtelecom) şi UPC, dar şi în cele ale unor cablişti mici.

Totuşi, odată cu intrarea GSP TV între televiziunile obligatorii la retransmisie, şi operatorul de cablu RCS&RDS va fi obligat să retransmită această televiziune. Din 21 mai 2011, postul GSP TV a fost scos din grila de programe a RCS&RDS, după încheierea contractului pe care televiziunea îl avea cu operatorul de cablu.

Scoaterea GSP TV din grila RCS&RDS a venit şi în urma mai multor conflicte între conducerea companiei de cablu şi cea a grupului Intact, din care face parte şi televiziunea sportivă.

În 31 martie 2008, postul Antena 1 şi RCS&RDS câştigau în tandem licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I în sezoanele 2008/2009, 2009/2010 şi 2010/2011, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce înseamnă 102 milioane de euro. Majoritatea meciurilor au fost difuzate, însă, într-o primă fază, de televiziunea GSP TV, post de sport lansat de trustul Intact pe 25 iulie 2008.

Acest lucru a provocat poate cea mai mare controversă de pe piaţa TV din anul 2008, întrucât doar abonaţii operatorului de cablu RCS&RDS au putut să vadă meciurile echipelor favorite în Campionatul naţional de fotbal. Totuşi, reprezentanţii consorţiului Antena 1 - RCS&RDS au anunţat la momentul respectiv că negociază vânzarea unor opţiuni din meciurile din Liga I, însă preţul de vânzare a fost considerat prea mare de către alţi cablişti şi televiziuni.

În iulie 2009, RCS&RDS şi-a lansat propria televiziune sportivă, Digi Sport, pe care treptat au trecut mare parte dintre meciurile din Liga I. Lansarea Digi Sport a fost unul dintre primii paşi în conflictul dintre conducerile RCS&RDS şi Intact, care a escaladat în prima parte a anului 2011 cu mai multe acţiuni în instanţă şi cu scoaterea GSP TV din grila RCS&RDS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici