- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.03.2010, 12:21)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul ar putea adopta săptămâna viitoare actul normativ privind trecerea la televiziunea digitală
Guvernul ar putea adopta, săptămâna viitoare, proiectul de act normativ care va reglementa trecerea la televiziunea digitală, dacă Ministerul Justiţiei îl va aviza până la finele acestei săptămâni, a declarat, marţi, secretarul de stat din Ministerul Comunicaţiilor Marius Fecioru.
Urmărește
52 afișări
Guvernul ar putea adopta săptămâna viitoare actul normativ privind trecerea la televiziunea digitală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Documentul a fost avizat de mai multe instituţii, inclusiv Ministerul Finanţelor Publice. La începutul acestei săptămâni, proiectul de act normativ a ajuns la Ministerul Justiţiei. Dacă obţinem avizul până vineri, proiectul de act normativ va fi discutat de Executiv în cursul săptămânii viitoare", a spus Fecioru, prezent la un eveniment organizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Proiectul de act normativ stabileşte condiţiile, taxele de licenţă şi tipul procedurii de acordare a licenţelor pentru trecerea la televiziunea digitală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit documentului, câştigătorii primelor douã multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 31 mai, iar atribuirea efectivă se va încheia până la 1 iulie.
Taxa se ridică la 2,5 milioane de euro pentru fiecare multiplex, licenţele urmând a fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii.
"Dacă viitorii câştigători se obligă să subvenţioneze costul dispozitivelor care permit recepţionarea în format digital al programelor de televiziune, cuantumul taxei de licenţă va fi redus", a spus Fecioru, fără să dea alte amănunte.
Potrivit reprezentantului Ministerului Comunicaţiilor, alte patru multiplexe vor fi acordate prin selecţie competitivă pânã la finele anului.
"Pentru aceste multiplexe, cuantumul taxei de licenţă nu se poate situa sub un milion de euro", a spus Fecioru.
Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice.
Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel puţin şapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinaţie de posturi Standard Definition şi High Definition (HD), precum şi servicii multimedia.
Comparativ cu SD, imaginea HD se caracterizează printr-o rezoluţie mai bună. În pixeli, SD înseamnă 640x480, în timp ce HD ajunge la 1.920x1.080 de puncte. s-a stabilit că procesul de atribuire a primelor două multiplexuri să înceapă până la 31 decembrie 2009.
Potrivit Strategiei privind trecerea la televiziunea digitală, adoptată de Guvern în octombrie 2009, până la finele acestui an, primele două multiplexe vor acoperiri minim 60% din populaţie şi 50% din teritoriu, iar după 18 luni, gradul de acoperire va ajunge la 80% din populaţie şi 70% din teritoriu.
Până la 31 decembrie 2011 se va realiza o acoperire de minim 90% din populaţie şi 80% din teritoriu.
De asemenea, până la 1 ianuarie 2012 va înceta transmiterea în format analogic a programelor de televiziune terestră în banda de frecvenţe UHF alocate emisiei digitale.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe