"Picturile au fost descoperite luna trecută pe peretele unei case cu înălţimea de doi metri din Dja’de", pe malul stâng al Eufratului, în nordul Siriei, a declarat coordonatorul echipei de arheologi, Eric Coqueugniot, de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa.
Este vorba de "picturi policrome, în alb, negru şi roşu. Motivele, exclusiv geometrice nu sunt figurative. Compoziţia seamănă cu pătratele unei table de şah, cele trei culori fiind utilizate alternativ", a precizat Coqueugniot.
Cercetătorul crede că această clădire, mult mai mare decât locuinţele obişnuite ale epocii, care erau joase şi dreptunghiulare, "era utilizată de toţi sătenii sau de tot clanul care locuia în zonă".
Obiectele din materii organice au dispărut, dar au rămas vestigii bine conservate. Arheologii au descoperit unelte din piatră cioplită, din silex şi pietre de moară, rămăşiţe de oase de animale utilizate pentru consum şi unelte din os. Alături de acestea, arheologii au mai descoperit figurine din ghips, cretă, os şi argilă. Una dintre figurine, "foarte bine conservată", veche de 11.000 de ani, care reprezintă un bărbat, este "foarte importantă" pentru că "va permite compararea" cu obiecte similare descoperite în regiunea Urfa, în sudul Turciei, a spus cercetătorul.
"Figurinele ar fi putut avea utilizări religioase. Ar putea fi, de asemenea, nişte simboluri ale fertilităţii (în cazul figurinelor feminine). Dar pot avea şi diferite semnificaţii rituale", a spus Coqueugniot.